zo. okt 2nd, 2022
Centre Pompidou in Parijs

Wat kun je doen in het 1ste Arrondissement van Parijs, als je al vaker in Parijs bent geweest? Mijn eerste keer in Parijs dateert van 1978, toen was ik 22. Sindsdien ben ik zeker 15 keer in Parijs geweest en meestal in mijn eentje. Ik vind niets leuker om alleen, in mijn eigen tempo, een stad te ontdekken.
De highlights van Parijs ken ik dus wel ondertussen. Maar gelukkig blijft Parijs je verrassen, dus dit zou je kunnen doen in het 1ste Arrondissement van Parijs, als je er, net als ik, al vaker geweest bent.

Maar ook als je nog nooit in Parijs bent geweest zijn de hieronder genoemde tips heel fijn om te weten. Maar voor een allesomvattend verhaal, raad ik je de Capitool Reisgids over Parijs aan. Het is een best recente gids (2017) over Parijs met beknopte informatie in een handig meeneemformaat met top 10-lijstjes en niet zo duur. Of lees de mooiste bezienswaardigheden in Parijs.

De opstelling van designstoelen in het MAD in Parijs

Het M.A.D.

Het Museum des Arts Décoratifs bevindt zich in de westelijke vleugel van het Louvre, 107 Rue de Rivoli. Er zijn een aantal 18e eeuwse stijlkamers te zien (not my cup of tea), maar ze hebben ook een prachtige verzameling designstoelen. Verder zijn er constant wisselende tentoonstellingen. Voordat je besluit naar dit museum te gaan, kijk even wat er op dat moment te zien is.
Omdat ik zoiezo naar dit museum wilde, heb ik dat niet gedaan. Daarom kwam ik op een tentoonstelling over het werk van Antoon Krings terecht, een Franse kinderboekenillustrator. En ik, als Hollandse, heb daar natuurlijk niets mee. Maar er liepen wel heel veel kinderen rond op die tentoonstelling, en dat was wel heerlijk om te zien.

De Colonnes de Buren in het 1ste Arrondissement van Parijs

Colonnes de Buren

Via het Place Colette kun je onder een gebouw door en kom je in het Jardin du Palais Royal. Daar staat een opstelling zuilen, op verschillende hoogtes, de Colonnes de Buren. Het is een kunstwerk van Daniel Buren. Het is dé plek om te fotograferen en gefotografeerd te worden. Bijna iedereen gaat op zo’n zuil staan of zitten en laat een foto van zichzelf maken. Geweldig hoe een kunstwerk uit 1986 zo instagrammable wordt. En leuk om even zelf op zo’n zuil te gaan zitten om te kijken wat mensen doen.

Place des Victoires

Daarna kun je doorwandelen naar het Place des Victoires. In mijn tijd van de Modeacademie was het dé plek waar alle toonaangevende ontwerpers zaten. Op dit moment zit alleen Kenzo er nog, maar dus wel al veertig jaar! Hij is geboren in 1939, dus ook alweer een tachtiger. Zou hij zich nog met het bedrijf bemoeien?

Mocht je daar rond lunchtijd zijn, je kunt heerlijk lunchen bij Lina’s op de hoek van de Rue Etienne Marcel en de Rue d’Argout.

Gezellige troep muzikanten

Wat kun je nog meer doen in het 1ste Arrondissement van Parijs?

Vervolg je weg en loop dan door naar Les Halles. Je kunt natuurlijk die enorme ondergrondse winkelpromenades in, maar vaak is het leuker om lekker bovengronds te blijven. Toen ik er was, trad er een gezellige troep jonge musici op met veel blazers. Leuke aanstekelijke muziek, waar iedereen blij van wordt en kinderen van gaan dansen. We kwamen zo’n groep ook eerder dit jaar tegen in Brussel.

Rue du Jour

Mocht je niet op een zondag er zijn, ga dan, als je, net als ik, houdt van garens, breien en handwerken naar La Droguerie op de Rue du Jour 9/11. Als ik in Parijs ben, ga ik hier altijd even langs. Het is een heerlijke winkel om te neuzen en wellicht dat je daar net dát knoopje vindt, dat je de hele tijd al zocht.

En nog zo’n winkel waar ik elke keer kom is, is E. de Hillerin, Rue Coquillière 18-20. Een ouderwetse kruipdoor-sluipdoor kookwinkel, waar je echt alles kunt vinden over koken en die eigenlijk bestemd is voor restauranthouders. Het is dus een groothandel, maar dat is juist leuk. Sommige artikelen gaan in grootverpakkingen. Ik heb daar ooit 250 van die kleine Japanse papieren parapluutjes gekocht, waar ik jaren mee heb gedaan. Bij het opruimen van de winkel kwam ik ze nóg tegen!

Bellenblazer in het 1ste Arrondissement van Parijs bij het Centre Pompidou

Centre Pompidou

Daarna door naar het altijd levende Centre Pompidou oftewel Beaubourg. Vooral op het plein ervoor gebeurt altijd van alles. Een demonstratie, muziek, optredens en toen ik er was, was er een man, die met één beweging 50 bellenblaasbubbels kon maken. Kinderen waren niet weg te slaan bij hem, het was een heerlijk blij gebeuren.

In het Centre Pompidou zijn de mooiste tentoonstellingen en altijd de moeite waard. Ook om het gebouw via de roltrappen aan de zijkant omhoog te gaan is nog steeds spectaculair. Ik weet nog, dat we moesten kijken naar de overkant. Van verre zag je niet, dat het een trompe l’oeil was. Maar als je later voor die huizen ging staan, zag je dat het gezichtsbedrog was. De vensters zijn gewoon op de huizen geschilderd, met gordijntjes en kamerschermen en al.

Nog meer dingen om te doen in het 1ste Arrondissement van Parijs

Natuurlijk, je kunt hier weken rondhangen en nog steeds van alles ontdekken. Maar mijn route bracht me op de Rue Saint-Merri, die even later Rue Sainte Croix de la Bretonnerie heet. En eigenlijk zit je dan al in een ander Arrondissement, in het derde Arrondissement. Deze straat begint aan de andere kant van het Centre Pompidou, aan de straatkant.
Het is een heel interessant straatje en vooral op zondag lekker druk met wandelende mensen. Gelukkig is er weinig verkeer verder. Hier zitten Conceptstore Fleux en Eataly, die zo bijzonder zijn, dat ze samen een eigen blogje hebben gekregen. Als je houdt van bijzondere winkels met een goed concept, ga er heen!

De textiele installatie van hangende repen stof van wel 16 meter van Hella Jongerius in het Lafayette Anticipations in Parijs
De installatie van Hella Jongerius in het Lafayette Anticipations

Lafayette Anticipations

Tegenover Eataly zit het Lafayette Anticipations, een tentoonstellingsruimte dat wordt geëxploiteerd door Galeries Lafayette, maar dat merk je niet. Het gebouw is ontworpen door Rem Koolhaas. Het is een enorm hoge ruimte, waar enorme installaties mogelijk zijn. Ik kwam net op de laatste dag van een expositie over het werk van Hella Jongerius, toevallig ook uit Nederland. Ze had een enorm hangend textielwerk in de ruimte geïnstalleerd en er was een soort atelier, waar stagiaires aan het werk waren met textiele vormen en weefgetouwen. Helemaal mijn ding dus, maar dat moet je treffen. De toegang is gratis trouwens.

En fietsend met de Velib terug

De Velib is fantastisch! Het is het witte-fietsen-plan van Parijs, wat wel werkt, aangezien we nu internet hebben en toen nog niet.

Ik pakte dus de Velib en ben vanaf het 1ste Arrondissement van Parijs naar het hotel in het 17e Arrondissement gefietst. Gewoon over de Champs Elysees, en aangezien wij stadse Nederlanders zijn, kunnen we dat gewoon :).

Als je nog nooit de Velib hebt gebruikt of als het alweer een tijdje geleden is, lees dan mijn ervaringen met de Velib Parijs.

Ik heb ook wat tips voor je, die zowel leuk zijn om met zijn tweetjes te bezoeken (of alleen, zoals ik deed) of met kinderen. Voor wat oudere kinderen zijn het Musée des Arts Forrains leuk, maar ook Galleries Lafayette bijvoorbeeld, met een glazen loopplank hoog boven in de nok. Lees erover in mijn blog Parijs met kinderen.Ik gebruik in dit artikel een affiliate. Kijk op samenwerking wat dit betekent.

By Jeannet

4 thoughts on “1ste Arrondissement van Parijs, wat te doen?”
  1. Ik ga in oktober, dus leuk die tips! Ik ga ook mee met een congresganger 🙂 als je die metrokaartjes nog kwijt wilt… hou ik me aanbevolen!

    1. Hoi Ella, wij zijn bofkonten met die congresgangers van ons! En je bent de eerste supersnelle reageerder, dus die kaartjes zijn voor jou. Leuk! Gr. Jeannet

  2. Leuk om te lezen dat je zo geniet van Parijs, ik ben eens gaan tellen en er ben zo’n 9 keer geweest, maar nooit alleen.
    Inderdaad raak je daar nooit uitgekeken.

    1. Hoi Simone, ik heb weer allerlei nieuwe dingen ontdekt in Parijs, dus binnenkort kun je daar meer over lezen, er komen nog meer blogs aan over Parijs! Dank voor je reactie, gr. Jeannet

Comments are closed.