za. okt 1st, 2022
Merci is de mooiste conceptstore van Parijs

Hieronder vind je een shoppingroute door het 3e Arrondissement van Parijs. Ik kom regelmatig in Parijs en dit is, schat ik, mijn 15e keer dat ik er rondloop. De highlights heb ik dus wel gezien, maar ik vind het leuk om nieuwe winkels te ontdekken. Daarom heb ik een shoppingroute uitgestippeld, met een tussentijdse visite aan het Picasso museum, en een rustmoment op de Place des Vosges bij Carette. Als je alleen maar zou wandelen, duurt de route een half uur. Maar dat doe je natuurlijk niet.

Shoppingroute in het 3e Arrondissement Parijs
De shoppingroute

De route door het 3e Arrondissement Parijs

Ga met de Metro naar de metrohalte Chemin Vert met lijn 8. Loop dan in Noordelijke richting over de Boulevard Beaumarchais. Bij nummer 111 beginnen we met de mooiste en meest toonaangevende conceptstore van Parijs en misschien wel van de wereld (mijn mening).

Conceptstore Merci

Aan de buitenkant zie je er niet zoveel van. Er is een poort met links en rechts daarvan horeca met de naam Merci erop.
Maar waar het eigenlijk om gaat is als je de poort in gaat. Dan kom je op een binnenplaats, zoals er zoveel zijn in Parijs, en daar is de ingang van Merci. Ze zitten in een oud fabriekspand en er zijn 3 verdiepingen met de mooiste kleding en interieurartikelen, maar ook potloden en knopjes en sieraden, boeken en schriften, en ga zo maar door. Een conceptstore kan alles hebben, als het maar past binnen het concept, dus een opsomming is ondoenlijk. Ga gewoon kijken en laat je inspireren door de styling en de prachtige kleuren. Voor een indruk kun je op de site van Merci kijken.
En als je al toe bent aan koffie, dan is er de Used Book Café op de begane grond. Lunchen kun je in La Cantine, een verdieping lager.

Koffie drinken bij Conceptstore Merci
Koffie drinken bij Conceptstore Merci

Als je alles gezien hebt (daar doe je wel even over), ga dan na de poort linksaf. De Boulevard Beaumarchais verandert van naam in Boulevard des Filles du Calvaire. Daar vind je op nummer 5 een mooie kinderkledingwinkel.

Kinderwinkel Bonton

Wederom 3 verdiepingen met allerlei moois op het gebied van baby- en kinderkleding en interieurartikelen voor de baby- en kinderkamer. Er is ook een kinderkapper. Het leuke vind ik dan, om opeens Nederlandse merken tussen de Franse te zien hangen. Ik herken wel veel van wat Bonton te koop heeft, maar dat komt door mijn achtergrond in de kinderkleding. Menige ouder zal hier echter hét cadeautje vinden, waar hun kind helemaal blij van wordt.

Vervolg je weg naar nummer 13, daar vind je dé winkel van Parijs, waar je alle benodigdheden kunt vinden voor je creatieve hobby’s.

Hobbywinkel Rougier & Plé

Dit is een enorme winkel met 4 verdiepingen. En je kunt er werkelijk alles vinden: papier, schildersezels, pennen, breigarens, schriften, lijm, origamipapier, kleurpotloden, verf, kunstboeken, zelfs een afdeling waar je ingrediënten kunt vinden om je eigen cosmetica te maken.
Mocht je al een tijdje op zoek zijn naar dat ene speciale pennetje of die ene speciale kleur papier, ga naar Rougier & Plé, want die hebben het, wedden?

Als je de winkel uitloopt, ga je naar links en sla je linksaf de Rue des Filles de Calvaire in.

Papier Tigre in Parijs is een ontwerpstudio die met grafische vormen werkt
Papier Tigre

Studio en kunstwinkel Papier Tigre

Op nummer 5 (let goed op deze nummering, want ik liep per ongeluk hun kantoor binnen op een binnenplaats) zit deze leuke kunstwinkel. Ze ontwerpen grafische vormen in prachtige kleuren en ze gebruiken deze vormen voor van alles en nog wat. Schriften, ansichtkaarten, labels, spelletjes, allemaal een lust voor het oog. Kijk alvast op de site van Papier Tigre voor een indruk.
Hier zou je dat cadeautje kunnen vinden voor iemand die van design houdt en die alles al heeft.

Vervolg de straat en sla meteen linksaf de Rue de Turenne in. Neem de 2e straat rechts, de Rue Debelleyme en vervolgens meteen links de Rue de Thorigny. Daar vind je aan de rechterkant het Picasso Museum.

In het 3e Arrondissement Parijs zit ook het Picasso Museum

Het Picasso Museum zit in een prachtig klassiek gebouw, dat vroeger het Salé Hotel huisvestte. Het Salé Hotel was waarschijnlijk het grootste Parijse hotel van de 17e eeuw. De trap naar de bovenliggende etages is enorm. En terwijl je naar boven loopt, denk je de hele tijd, waar begint het museum nou? Het duurt even voordat je de eerste Picasso ziet.
Het thema van de tentoonstellingen verandert regelmatig, dus kijk vooral op de site van het Museum Picasso voordat je naar binnen gaat, wat er te zien is.

Vervolg de Rue de Thorigny en sla op de afgeronde hoek linksaf de Rue du Parc Royal in. Sla meteen na het parkje naar rechts de Rue de Sévigné in. Je vindt hier allerlei leuke kleine winkeltjes en o.a. Petit Bateau, de kinderwinkel. Sla bij de Rue des Francs Bourgeois linksaf. Op nummer 17 vind je een parfumerie.

Parfumerie Atelier Cologne

Ik ben zelf niet zo van parfums, maar dit is een winkel, die wel waard is bezocht te worden. Je kunt hier de lekkerste Eau de Colognes kopen, als parfum, maar ook als huisparfum, dus in een kaars. Het ziet er allemaal heel appetijtelijk uit, dus het is perfect als cadeautje. Waarschuwing: neem je credit card mee, want het is hier niet goedkoop. Kijk op de site van Atelier Cologne.

Vervolg je weg en ontdek op nummer 8 in feite 2 winkels, 1 aan de straatkant Bensimon en 1 onder het poortje door La Mercerie.

Conceptstore Bensimon zit ook in het 3e Arrondissement Parijs
Conceptstore Bensimon

Conceptstore Bensimon

De tweede conceptstore in dit rijtje is een stuk simpeler en kleiner dan de eerste Merci. Maar Bensimon heeft meerdere filialen door Parijs heen, dus die doet het weer anders. Het is een prachtige winkels met in verhouding meer kleding dan interieur, maar alles mooi op kleur gestyled en heel aantrekkelijk gepresenteerd. Bensimon is bekend geworden met zijn katoenen zomergympjes. Die verkopen ze in allerlei kleuren en zijn, net als de vestjes van Agnes B, heel erg Frans en heel erg tijdloos.

Fourniturenwinkel La Mercerie Parisienne

Op de binnenplaats van nummer 8 vind je La Mercerie Parisienne, in feite een fourniturenwinkel, maar dat klinkt zo oubollig. Bij La Mercerie vind je duizenden lintjes en knopen en kun je alles vinden, wat je nodig hebt op dat gebied. Ze verkopen er raffia van een merk dat Wool & The Gang heet, grappig. Leuk om tassen van te haken of zonnehoeden.

Het loont de moeite om nog even links het straatje Rue de Turenne in te duiken. Vlakbij de hoek, op nummer 37, zit een winkel waar ze uitsluitend overhemden verkopen.

Gekke prints bij Coton Doux in het 3e Arrondissement Parijs
Coton Doux

Overhemdenwinkel Coton Doux

Coton Doux is een winkel, waar ze voor zowel mannen als vrouwen overhemden verkopen met verrassende prints. Het is weer eens iets anders, ik hou ervan. Op de site staat ook dat ze sokken en dassen verkopen, die heb ik in de winkel niet gezien, maar dat kan aan mij liggen.

Ga weer terug naar de Rue des Francs Bourgeois en ontdek aan je rechterhand het Place des Vosges. Het is een heerlijk parkje, waar Parijzenaars zitten en liggen, als het weer goed genoeg is althans. Het is er goed toeven en ik zag onderweg, dat je er een appartement van 116 m2 kunt kopen voor bijna 2 miljoen euro. Ik zeg, doen 🙂

De laatste stop is Place des Vosges, nummer 25, waar je lekker kunt thee- of koffiedrinken of kunt lunchen.

Lekker thee en koffie drinken bij Carette in Parijs
Theesalon Carette

Theesalon Carette in het 3e Arrondissement Parijs

Op aanraden van een vriendin, die jarenlang in Parijs heeft gewoond, nam ik bij Carette een Brioche à l’Orange. Het is een subtiel simpel broodje met een vleugje sinaasappel in de verte. Leuk om eens te eten, want ik kende het niet. Samen met een kleine cappuccino was ik 12,50 euro kwijt. Opgeteld bij het appartement van 2 miljoen begreep ik opeens in wat voor buurt ik terecht was gekomen: een dure! Maar wel een gezellige met voldoende variatie in winkels en leuk om te ontdekken!

Vanaf Place des Vosges kun je weer naar de Metro Chemin Vert lopen en is het cirkeltje van de shoppingroute door het 3e Arrondissement Parijs rond.

Het 3e Arrondissement ligt tegen het 1ste Arrondissement aan, waar ik ook een blogje aan heb gewijd. Sterker nog, eigenlijk liggen de winkels, die ik beschrijf in de Rue Sainte-Croix de la Bretonnerie in het 3e Arrondissement. Maar omdat ze vlak achter het Centre Pompidou zitten, was het logischer om ze bij dat blogje en die wandeling mee te nemen.

By Jeannet