za. okt 1st, 2022

A Very English Scandal is een miniserie van 3 afleveringen van bijna een uur over een waargebeurde homoseksuele affaire in de jaren zestig in Engeland. In 1965 is homoseksualiteit in Groot-Brittanië nog altijd strafbaar. Als de veelbelovende liberale politicus Jeremy Thorpe een verhouding aanknoopt met een aantrekkelijke stalknecht zijn de gevolgen voor alle betrokkenen niet te overzien. Zowel op persoonlijk als op politiek gebied leidt de verhouding tot het grootste politieke schandaal ooit.

Geschatte leestijd: 4 minuten

Hugh Grant in A Very English Scandal

Hugh Grant

Hugh Grant speelt de hoofdrol in A Very English Scandal. Hij speelt Jeremy Thorpe, een homoseksuele politicus, die valt voor de verkeerde man. Norman Scott, gespeeld door Ben Whishaw, die hiermee een Golden Globe-award won, is een labiele ontevreden nietsnut. Zijn leven staat in het teken van mislukkingen, maar hij wijdt dat aan het feit dat hij geen verzekerings-bewijs heeft. Als de relatie uit gaat, blijft hij gedesillusioneerd en wraakzuchtig achter.

Hugh Grant speelt meestal dezelfde soort rollen, de charmante typische Engelsman met een stiff upper lip. Denk aan Four Weddings and a Funeral of Notting Hill. En als Daniel Cleaver in Bridget Jones. Zelfs in Sense and Sensibility is hij “zichzelf”.
In deze miniserie is hij een heel andere Hugh Grant. Hij speelt een arrogante man, die denkt, dat hij alles kan maken. Eindelijk zie ik voor het eerst dat hij echt kan acteren en niet alleen maar een trucje doet. En dat is wel een openbaring. Hij kreeg dan ook een Emmy-nominatie voor deze rol.

De echte Norman Scott
De echte Norman Scott

A Very English Scandal is waargebeurd

A Very English Scandal is een waargebeurd verhaal, gebaseerd op het gedramatiseerde boek van John Preston. Hoewel ik het hierboven wat eenduidig schets, zitten er behoorlijk wat lagen in het verhaal. En dat maakt het een interessante serie. En ook een intrieste geschiedenis.
De manier waarop naar homoseksualiteit werd gekeken in de jaren zestig is heel akelig. Want heel Engeland sprak er schande van, maar ondertussen was het natuurlijk alom aanwezig.

Daarom is het heel irritant, dat er een soort vrolijk deuntje als herkennings-tune wordt gebruikt. Alsof Miss Marple elk moment om de hoek kan komen kijken.

Door deze serie van de BBC, die in Engeland al in 2018 op de televisie is geweest, gaat, volgens De Volkskrant, de politie deze schandaalzaak opnieuw onderzoeken. Vrijwel alle betrokkenen zijn ondertussen overleden, behalve Andrew Newton en Norman Scott zelf, die zichzelf niet herkent in de serie. Zoals hijzelf zegt: “It’s ridiculous. Throughout the film I’m portrayed as this poor, mincing, little gay person. I also come across as a weakling and I’ve never been a weakling.”

NPOstart

A Very English Scandal is een miniserie met 3 afleveringen van 1 uur en is te bekijken op NPOstart. Het grappige is dat bij de vermelding van de serie staat, dat de serie op televisie is te zien op 8 september 2021! Geen idee of dat klopt, maar als het klopt is het wel leuk. Je kunt hem namelijk nu ook al bekijken.

Bekijk hier de trailer van deze miniserie.

Nog meer series bekijken op NPOstart? Killing Eve is een amusante maar toch spannende serie, bestaande uit 3 seizoenen en het vierde tevens slotseizoen is vanaf 27 maart 2022 te zien op TV en via NPOplus.


Lees ook:

By Jeannet