di. aug 16th, 2022

Vandaag is de dag dat ik mijn AOW mag aanvragen! Het is bijna zover, dan hoor ik er ook bij. Bij wat ik dan toch maar noem de senioren. Ik kijk er naar uit, kan ik je wel vertellen. We wonen in dit prachtige land en krijgen een potje met geld om van te leven. Als ex ondernemer (maar eigenlijk ben ik dat nog steeds met al mijn kleine bedrijfjes) vind ik het een enorme luxe, dat ik niet hoef te werken voor dit geld. En dat aanvragen van die AOW is een fluitje van een cent. Maar is dat zo voor iedereen?

AOW aanvragen, hoe doe je dat?

Je krijgt een brief van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Daarin staat precies wat je moet doen om je AOW aan te vragen. Die brief krijg je ongeveer vier maanden voor je AOW leeftijd. In mijn geval is dat op 12 november 2022, een datum die ik maar meteen in mijn agenda heb gezet. Het is een zeer summiere brief. Slechts een paar zinnetjes en je hebt het voor elkaar.

Maar, en dan komt het, wat als je geen computer in bezit hebt? Wat als je niet weet hoe je met een computer moet omgaan? Wat als je niet weet wat in vredesnaam je DigiD is? Ze doen wel alsof het allemaal zo makkelijk is, maar voor sommige mensen is dat niet zo. Sterker nog, 10% van de mensen die AOW moeten aanvragen, doet dat niet via Internet.

AOW aanvragen, wat moet je doen?

Hulp weten in te roepen

Gelukkig is er meestal wel iemand die je kan helpen. Mocht je zelf geen computer hebben, dan heeft je zoon of dochter op zijn of haar werk wel een workstation, waar die jouw AOW aanvraag op kan doen. Je kunt namelijk ook “namens iemand anders” de AOW aanvragen. Vraag hem of haar dan te gaan naar de site van de SVB. Daar wordt alles luid en duidelijk uitgelegd.

Ik realiseer me, dat mensen zonder computer dit berichtje niet lezen. Maar zoon of dochter wel. Dus als je bedenkt, dat één van je ouders wel eens aan AOW aanvragen toe zou kunnen zijn, en er is geen computer thuis, wees dan alert op die brief van de SVB. Mensen die in 1956 zijn geboren, worden dit jaar (2022) 66. Op dit moment is de AOW-leeftijd 66 jaar en 7 maanden.

Drie maanden voor je AOW-leeftijd nog niets ontvangen?

Heb je drie maanden voor je AOW-leeftijd nog geen brief ontvangen, waarin staat dat je je AOW kunt aanvragen, bel de SVB dan op: 071-512 9610. Tenslotte moeten ze wel op tijd al jouw gegevens hebben. Het invoeren van al die gegevens op hun eigen computer (en enorme industrial pc, waar jij en ik geen kaas van hebben gegeten) heeft natuurlijk tijd nodig. Als dat niet op tijd in orde is, dan heb jij je geld niet op tijd, en dat zou jammer zijn, toch?

AOW aanvragen, maar niemand in je omgeving om te helpen?

Heb je niemand in je omgeving om je te helpen, dan kun je de SVB ook bellen op 071-512 9610. Houd er wel rekening mee, dat je met dit telefoontje tijd kwijt bent. Wachttijden zijn geen onbekende factor bij dit soort instanties, helaas.

Fluitje van een cent

Als je wel handig bent met de computer, dan is het aanvragen van je AOW een fluitje van een cent. En het leuke is dat je met die AOW heel veel fluitjes van een cent zou kunnen kopen, mocht je dat willen … 😉


Lees ook:

By Jeannet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.