za. okt 1st, 2022

Wij vierden onze zomervakantie van 4 weken in Duitsland en eigenlijk meteen op de derde dag had ik het hoogtepunt van de vakantie al te pakken. In de buurt van Frankfurt en Main staat namelijk een geweldig bouwwerk van de Oostenrijkse kunstenaar en architect Friedensreich Hundertwasser, het pseudoniem van Friedrich Stowasser. Het Waldspirale in Darmstadt is een gebouw waar je direct verliefd op wordt. Ik werd dat althans en dat ben ik niet zo gauw.

Waldspirale in Darmstadt is een flatgebouw van de hand van architect Hundertwasser
Waldspirale, Darmstadt

Waldspirale, Darmstadt

Het gebouw bevindt zich op de kruising van Friedberger en Büdinger Straße en heeft een eigen adres. Woon je in dit flatgebouw, dan heb je als adres dus Waldspirale met je huisnummer erachter in Darmstadt.

Het bouwwerk is gebouwd tussen 1998 en 2000 en helaas stierf Hundertwasser een paar maanden voor de voltooiing van dit 105 appartementen hebbende kunstwerk. Want dat dit een kunstwerk is, dat is duidelijk. De architect, die dit verzonnen heeft, is In mijn ogen zelfs geniaal en dat zeg ik eigenlijk nooit. Het is een fantasievol, speels, kleurrijk betonnen bouwsel, dat alle kanten op gaat. Alle 1000 ramen en deuren zijn anders. Alsof Hundertwasser op de vuilstortplaats van Darmstadt heeft gestaan en alle verschillende ramen die hij kon vinden heeft meegenomen. En er is geen één lijn recht. Het gebouw lijkt op een kindertekening, een kinderfantasie die werkelijkheid is geworden. Iedereen die nog een beetje kind in zich heeft, zal dit gebouw fantastisch vinden, net als ik. Je wordt er enorm vrolijk van!

Russische koepeltjes

Als je op een afstand kijkt naar Waldspirale, dan zie je Russische koepeltjes in de bekende ui-vorm (met goud bedekt!) en je ziet dat er nergens hoeken zijn, alles is rond en organisch. Waarschijnlijk is het skelet binnen wel hoekig en is daarna pas het cement/beton erop gesmeerd. De ramen zitten wel op één verdieping, maar er zit totaal geen regelmaat in. Ze zijn heel groot of ze verspringen of er zitten een aantal kleine raampjes naast elkaar, versierd met mozaïek. Het hele gebouw heeft een soort mozaïeklint om zich heen, waardoor de spiraalvorm (hence the name) wordt benadrukt. Hele grote ‘kralen’ in keramiek worden gebruikt om balkons te stutten. Op het dak en op de balkons groeien bomen.

Helaas kan het beton, waar het gebouw mee is “ingesmeerd” niet goed tegen de luchtverontreiniging. De kleuren zijn behoorlijk verbleekt en vies geworden in de poriën en dat is jammer. Maar dat zie je alleen als je er vlak voor staat.

Inzoomen op het gebouw van architect Hundertwasser in Darmstadt

De bewoners

Het flatgebouw is gewoon bewoond. Er schijnt vaak aangebeld te worden, want helaas is er geen informatie aan de buitenkant te vinden. De bewoners zullen ontzettend trots zijn dat ze in dit kunstwerk van architect Hundertwasser mogen wonen. Maar het is ook lastig, lijkt me, want ze worden aangeklampt met de vraag of ze hun woning willen laten zien. Ik heb het vermoeden, dat in hun huurcontract specifiek staat omschreven dat dat niet toegestaan is! Er zijn rondleidingen, via de plaatselijke Touristinfo, maar ook die zijn buiten het gebouw en niet in het gebouw. Ik had het dolgraag binnenin willen zien, willen weten hoe het tot stand is gekomen, hoe het gebouwd is. Heeft Hundertwasser zitten kleien in plaats van als een “normale” architect aan zijn tekentafel gestaan?

Architect Friedensreich Hundertwasser

Hundertwasser leefde een groot deel van zijn leven in Nieuw Zeeland, waar hij een boerderij had in de Bay of Islands. Valkbij, in het plaatsje Kawakawa, is een openbaar toilet te bezichtigen, dat door hem is ontworpen. Je kunt daarover lezen in Roadtrip over het Noordereiland van Nieuw Zeeland. En ook daar werd ik heel vrolijk van.

Als je meer wilt weten over zijn werk, bezoek dan de officiële site van Friedensreich Hundertwasser, dan ontdek je zelf hoe geniaal deze man was. Of koop het boek Hundertwasser Architectuur, een boek uit 2008, met 317 pagina’s informatie, voor slechts 12,50 euro. Want niet alleen in Darmstadt heeft Hundertwasser als architect gewerkt, maar ook in Wenen, Maagdenburg, Bad Soden en meerdere plekken in Duitsland en Oostenrijk. En zelfs in Osaka is werk van hem te vinden. Dus ben je in de buurt van één van deze steden, Hundertwasser is een architect die het waard is om voor om te rijden.

Waldspirale in Darmstadt Duitsland
Waldspirale, Darmstadt

Lees ook:

By Jeannet