do. jun 30th, 2022

In Amsterdam Zuid vind je de meest interessante architectuur. Tot voor een paar jaar geleden werkte ik ongeveer naast de ZuidAs en ik kwam er dan ook elke dag. Als je nu kijkt, wat er allemaal in die korte tijd is bijgebouwd! Leuk om nu een architectuurwandeling over de ZuidAs in Amsterdam Zuid te maken, want het ene gebouw is nog imposanter dan het andere en wandelen moeten we toch. Wat lijkt het me geweldig om vanaf je tekentafel iets te bedenken en het bouwproces helemaal te begeleiden. En dan uiteindelijk datgene wat jij in je hoofd had te zien staan in het echt. Iets zo groots en zo indrukwekkend.

Bijzondere architectuur heeft een speciaal plekje in mijn hart. Ik hou van gebouwen die spannend zijn, die anders dan anders zijn, die opvallen. Als wij in het buitenland zijn, dan zoek ik gebouwen, die interessant genoeg zijn om even langs te rijden. Zo waren we vorig jaar in Milaan bij de Bosco Verticale en recent in Darmstadt bij het flatgebouw van Architect Hundertwasser. Tips om te gaan bekijken, mocht je daar in de buurt zijn.

DIY architectuurwandeling over de ZuidAs

Het ARCAM, het Architectuurcentrum Amsterdam, heeft een 45 minuten durende DIY architectuurwandeling over de ZuidAs in het leven geroepen. De daar verrezen moderne architectuur lokt veel architectuurliefhebbers. Hier zijn de afgelopen jaren de nieuwe iconen van de stad gebouwd en ze worden gekenmerkt door hun innovatie, duurzaamheid en grootsheid. Het bezoeken waard en helemaal leuk om dat nu te doen, in Coronatijd. Dat bos ken je ondertussen wel.

De architectuurwandeling begint bij Station Rai bij het uit 3 gelaagde driehoekige gebouwen bestaande NHOW hotel. Dan loop je naar het nieuwe kantoor van de Goede Doelen Loterijen (zie foto bovenaan) aan de Beethovenstraat en via CIRCL, volledig duurzaam gebouw van de ABN/AMRO loop je naar het gebouw 900 Mahler, aan de Gershwinlaan.

Architectuurwandeling over de ZuidAs in Amsterdam Zuid met Circl
CIRCL, ZuidAs, Amsterdam Zuid

Architectenbureaus

Dit soort ZuidAs-projecten worden meestal gerealiseerd door grotere architectenbureaus zoals INBO-architecten en het internationaal bekende architectenbureau OMA van Rem Koolhaas. De meeste architecten doen het echter wat minder groots. Zo’n 60 tot 70% van de mensen, die hun studie Bouwkunde hebben afgerond komt te werken als kleine zelfstandige of bij een klein architectenbureau.

Mijn broer bijvoorbeeld was in zijn werkende leven zo’n kleine zelfstandige. En zijn werk bestond er grotendeels uit om al bestaande huizen uit te breiden. Mensen vroegen om een aanbouw of een opbouw en aan hem de taak hen daarin te begeleiden en hun ideeën tot realisatie te laten komen.

Bouwtraject

Want als je iets wilt laten bouwen, dan heb je geen idee van alle zaken die in het hele traject aan de orde komen. Denk aan het ontwerp, de vergunningen en voorschriften, het bestek, de aannemer, het design en de materiaal keuzes. Wil je een traditionele aanbouw in de sfeer van je huis, of wil je gewoon een soort doos er tegenaan geplakt? Of mag het totaal afwijkend zijn? Wat staat er in het bestemmingsplan? Wat voor materialen wil je gebruiken? Wat voor stenen wil je en zo ja, welke stenen wil je? Wil je onderhoudsvrije gevelbekleding, en zo ja, wil je dan kunststof plaatmateriaal? Wat voor ramen wil je, welke deuren wil je, hoeveel, waar, op welke plek? Er komt ontzettend veel kijken bij het verbouwen van huizen.

Wandelen over de ZuidAs als inspiratie

Misschien kom je wel op ideeën als je die architectuurwandeling over de ZuidAs in Amsterdam Zuid gaat doen. Gaat het bij je borrelen om jouw huis ook aan te pakken. Als verhuizen er niet in zit in deze tijd, dan is een aanbouw of opbouw misschien wel het logische alternatief. Het is niet alleen heel leuk om er over na te denken en te fantaseren, het vermeerdert ook nog eens de waarde van je huis. Kijk, now we’re talking 😉


By Jeannet