za. okt 1st, 2022

Hier is het haakpatroon van de (vroeger best wel beroemde) gehaakte babybal van Mrsdejong. Voor wie het niet weet: Mrsdejong was het eigen kleine huismerkje van mijn kinderkledingwinkel in Amsterdam Zuid, dat nu ter ziele is. We verkochten in deze winkel wel elke dag zo’n gehaakte babybal, want de prijs was in orde (toen 15 euro) en baby’s waren er (en zijn nog steeds) verzot op. Mensen kwamen er dus voor terug, als ze weer babyspeelgoed nodig hadden voor een baby van 6 maanden of ouder.
Deze kinderkledingwinkel had trouwens de naam All Kinds of Things, dus ik ben gewoon doorgegaan met die naam, want die had ik al! Om deze bal te haken kun je hieronder het patroon downloaden, dat is makkelijker.

Babyspeelgoed voor baby’s van 6 maanden

Als baby’s ongeveer 6 maanden zijn kun je beginnen met het spelen met een bal. De ronde vorm van de bal is de eerste vorm die een baby duidelijk herkent. En als je moet kiezen voor een kleur, kies rood! Of twee afstekende kleuren naast elkaar, bijvoorbeeld rood en wit of rood en zwart. Want ook rood is iets wat een baby voor het eerst ziet. Eveneens als een van de eerste woordjes die een baby zegt: bal. Allemaal dingen waar baby’s voor het eerst mee te maken krijgen.

Maar de meeste ballen zijn te hard. Deze gehaakte ballen zien er niet alleen leuk uit, maar zijn bovendien zo zacht, dat het niet erg is als ie bijv. tegen zijn of haar hoofdje aan komt. Doordat ze soepel zijn, kan de baby ze ook goed vastgrijpen en vasthouden. 

Beginspel: zet de baby met zijn of haar beentjes wijd op de grond en ga tegenover hem of haar zitten. Rol nu de gehaakte babybal naar hem of haar toe, zodat ie precies tussen de beentjes terecht komt. Hij of zij zal er meteen naar grijpen. Dit spelletje kan heel vaak herhaald worden natuurlijk. Baby’s houden van herhaling.

Je kunt de bal ook op het hoofdje mikken, veel baby’s vinden dit hilarisch. De bal zal enigszins terug stuiteren, dus dit kan je ook eindeloos herhalen. Dit is wel een spelletje dat veelal met iets oudere kinderen gedaan wordt.

Haakpatroon voor een babybal: 2 manieren om de bal te haken

Als je een beginnende haker bent, is het het handigst om 2 halve ballen te haken en die aan elkaar te naaien. Als je een geoefende haker bent is het mooier om de bal helemaal door te haken tot een van de laatste toeren, hem te vullen en dan dicht te haken. En schaam je niet, Mrsdejong begon ook met haken van het makkelijkste haakpatroon.

Voor het haken van deze bal gebruik je een wat dikkere katoen. Ik ben fan van Ricorumi katoengaren, verkrijgbaar in 60 kleuren en slechts 1,39 euro per 25 gram (pas op, normaal zijn bollen altijd 50 gram of zelfs 100 gram. Dit zijn dus kleine bolletjes, maar dat is wel handig als je veel kleine projectjes doet.)  Vulling voor dit soort dingen kun je daar ook kopen. Ik gebruik 40 gram. Het leukste is om er ook een kattenbelletje in te stoppen, ook te koop bij diezelfde site. Een baby van 6 maanden vindt dit soort babyspeelgoed, juist omdat het rammelt, ontzettend leuk.

Een babybal haken is leuk om te doen en het is perfect babyspeelgoed voor een baby vanaf 6 maanden.

Patroon bal haken, beginnende haker

Het basispatroon van deze gehaakte babybal kun je voor 1,00 euro kopen in de All Kinds of Things webshop. Dat gaat heel makkelijk met Ideal en je hebt het meteen in je email. Sommige mensen vinden het handig om de beschrijving te printen (ik doe dat zelf ook nog steeds).

(Sinds kort vragen we voor haakpatronen een kleine bijdrage van 1 euro. Deze bijdrage wordt gebruikt voor het onderhoud van deze site. )

Het gebruik van meer kleuren bij het haken van de bal

Als je meer kleuren gebruikt in deze gehaakte babybal, dan wordt dit soort babyspeelgoed voor baby’s van 6 maanden en ouder een stuk interessanter voor ze. Want een helemaal effen bal is niet zo leuk voor baby’s. Als je wilt variëren met kleuren, verander dan de kleur bij de alinea. Dan krijg je een mooi opgebouwde evenwichtige gekleurde bal.

Wil je een bal maken met twee kleuren en zo min mogelijk af- en aanhechten, dan is de gehaakte babybal met 2 kleuren misschien leuk om te maken. Dit haakpatroon is iets ingewikkelder dan het basispatroon, dat hierboven staat, maar het principe is hetzelfde.

Veel plezier met het maken van deze babybal van Mrsdejong! Een bal haken is lekker makkelijk!

Meer haakideeën van Mrsdejong

Dit is het patroon voor een gehaakte babybal, maar ik heb nog meer haakpatronen (voor sommigen vraag ik een kleine bijdrage, anderen zijn nog gratis):

Wil je nog meer achtergrondinformatie over Mrsdejong, dan vind je dat hieronder: webshop van mrsdejong, Heel klein, maar wel heel fijn 😉 Je kunt ook als je wilt natuurlijk meteen in de All Kinds of Things webshop zelf kijken.

En wat dacht je van een heel boek vol met speelgoed om zelf te haken? Geschreven en ontworpen door Annemarie Arts, een ervaren ontwerpster. Je kunt een gehaakte bal maken, een pop met kleertjes, keukenspulletjes voor de speelkeuken, een trommel en een echte tipi! Het staat allemaal in het boek De gehaakte Speelkamer.  Kijk nou, hoe leuk!


In dit artikel staan affiliatelinks. Wat daarmee bedoeld wordt, kun je bij Samenwerking lezen.

By Jeannet

2 thoughts on “Bal haken voor een baby [download]”

Comments are closed.