Hier is het haakpatroon van de beroemde gehaakte babybal van mrsdejong. Voor wie het niet weet: mrsdejong was het eigen kleine huismerkje van mijn kinderkledingwinkel in Amsterdam Zuid, dat nu ter ziele is. Deze winkel had trouwens de naam All Kinds of Things, dus ik ben gewoon doorgegaan met die naam, want die had ik al! Om deze bal te haken kun je hieronder het patroon downloaden, dat is makkelijker. Dit is trouwens perfect babyspeelgoed voor baby’s van 6 maanden en ouder.

Babyspeelgoed voor baby’s van 6 maanden

Als baby’s ongeveer 6 maanden zijn kun je beginnen met het spelen met een bal. De ronde vorm van de bal is de eerste vorm die een baby herkent. Een van de eerste woordjes die een baby zegt is bal. Maar de meeste ballen zijn te hard. Deze zachte ballen zien er niet alleen leuk uit, maar zijn bovendien zo zacht, dat het niet erg is als ie bijv. tegen het hoofdje aan komt. Doordat ze soepel zijn, kan de baby ze ook goed vasthouden. 

Beginspel: zet de baby met zijn of haar beentjes wijd op de grond en ga tegenover hem of haar zitten. Rol nu de gehaakte babybal naar hem of haar toe, zodat ie precies tussen de beentjes terecht komt. Hij of zij zal er meteen naar grijpen. Dit spelletje kan heel vaak herhaald worden natuurlijk. Baby’s houden van herhaling.

Je kunt de bal ook op het hoofdje mikken, veel baby’s vinden dit hilarisch. De bal zal enigszins terug stuiteren, dus dit kan je ook eindeloos herhalen.

Gratis haakpatroon voor een babybal: 2 manieren om de bal te haken

Als je een beginnende haker bent, is het het handigst om 2 halve ballen te haken en die aan elkaar te naaien. Als je een geoefende haker bent is het mooier om de bal helemaal door te haken tot een van de laatste toeren, hem te vullen en dan dicht te haken. En schaam je niet, Mrsdejong begon ook met haken van het makkelijkste haakpatroon.

Voor het haken van deze bal gebruik je een wat dikkere katoen. Ik ben fan van Yarn and Colors Epic, te koop bij Marlaine.nl. Deze katoen is in honderd kleuren (100!) te krijgen en kost slechts 1,60 euro per 50 gram. Vulling voor dit soort dingen kun je daar ook kopen. Ik gebruik 40 gram. Het leukste is om er ook een kattenbelletje in te stoppen, ook te koop bij diezelfde site. Een baby van 6 maanden vindt dit soort babyspeelgoed, juist omdat het rammelt, ontzettend leuk.

Gratis haakpatroon van een babybal van mrsdejong

Patroon bal haken, beginnende haker

Halve bal:
toer 1: 6 vasten in magical ring of haak 4 lossen en maak deze vast met een halve vaste en haak 6 vasten in de ring. (6 v)
toer 2: 2 vasten in elke vaste (12 v)
toer 3: 2 vasten in elke 2e vaste (18 v)
toer 4: 2 vasten in elke 2e vaste (27 v)

toer 5: 1 vaste in elke vaste (27 v)
toer 6, 7 en 8: 2 vasten in elke 4e vaste (51 v)

toer 9, 10, 11 en 12: 1 vaste in elke vaste (51 v)

toer 13: 2 vasten in elke 4e vaste (63 v)
toer 14, 15 en 16: 1 vaste in elke vaste (63 v)

Afwerking van deze methode

Haak nog een halve bal. Naai beide helften aan elkaar, maar laat een stukje open om de bal mee op te vullen. Vulling plus kattebelletje dus. Naai de bal daarna helemaal dicht.

Patroon bal haken, geoefende haker

toer 1: 6 vasten in magical ring of haak 4 lossen en maak deze vast met een halve vaste en haak 6 vasten in de ring. (6 v)
toer 2: 2 vasten in elke vaste (12 v)
toer 3: 2 vasten in elke 2e vaste (18 v)
toer 4: 2 vasten in elke 2e vaste (27 v)
toer 5: 1 vaste in elke vaste (27 v)
toer 6, 7 en 8: 2 vasten in elke 4e vaste (51 v)

toer 9, 10, 11 en 12: 1 vaste in elke vaste (51 v)

toer 13: 2 vasten in elke 4e vaste (63 v)
toer 14, 15, 16, 17, 18 en 19: 1 vaste in elke vaste (63 v)
toer 20: haak elke 4e en 5e steek samen ( 51 v)

toer 21, 22, 23 en 24: 1 vaste in elke vaste (51 v)

toer 25, 26 en 27: haak in elke 4e en 5e steek een halve vaste en haal dan de draad door beide steken heen, zo heb je een steek geminderd (27 v)
toer 28: 1 vaste in elke vaste (27 v)

toer 29: haak in elke 2e en 3e steek een halve vaste en haal dan de draad door beide steken heen, zo heb je een steek geminderd (18 v)
toer 30: haak in elke 2e en 3e steek een halve vaste en haal dan de draad door beide steken heen, zo heb je een steek geminderd (12 v)

Afwerking van deze methode

Draai het werk om en vul dan de bal met vulling en het kattenbelletje (als je tenminste een rammelbal wilt haken). En nu wordt het wat lastiger: ik gebruik altijd een grote veiligheidsspeld om de vulling naar beneden te houden. Dus duw de vulling naar beneden in de bal en steek daarboven de veiligheidsspeld in het werk. Op deze manier heb je ruimte om verder te haken.

toer 31: haak in elke 2e en 3e steek een halve vaste en haal dan de draad door beide steken heen, zo heb je een steek geminderd  (6 v)
toer 32: Haal je draad door de laatste steek en vervolgens door alle andere steken en trek aan. Zo krijg je een magical ring, maar dan aan het eind. Hecht af.

Een gehaakte babybal is perfect babyspeelgoed voor een baby van 6 maanden en ouder

Het gebruik van meer kleuren bij het haken van de bal

Als je meer kleuren gebruikt in deze gehaakte babybal, dan wordt dit soort babyspeelgoed voor baby’s van 6 maanden en ouder een stuk interessanter voor ze. Want een helemaal effen bal is niet zo leuk voor baby’s. Je zult waarschijnlijk hebben opgemerkt dat ik om de 4 toeren ongeveer een alinea heb overgeslagen. Als je wilt variëren met kleuren, verander dan de kleur bij de alinea. Dan krijg je een mooi opgebouwde evenwichtige gekleurde bal.

Wil je een bal maken met twee kleuren en zo min mogelijk af- en aanhechten, dan is de gehaakte babybal met 2 kleuren misschien leuk om te maken. Dit gratis haakpatroon is iets ingewikkelder dan die hierboven staat, maar het principe is hetzelfde.

Veel plezier met het maken van dit gratis haakpatroon voor een babybal van mrsdejong! Een bal haken is lekker makkelijk!

Meer haakideeën van mrsdejong

Dit is het gratis patroon voor een gehaakte babybal, maar ik heb nog meer gratis haakpatronen:

Wil je nog meer achtergrondinformatie over mrsdejong, dan vind je dat hieronder: webshop van mrsdejong, Heel klein, maar wel heel fijn 😉 Je kunt ook als je wilt natuurlijk meteen in de webshop van mrsdejong zelf kijken.

En wat dacht je van een heel boek vol met speelgoed om zelf te haken? Geschreven en ontworpen door Annemarie Arts, een ervaren ontwerpster. Je kunt een gehaakte bal maken, een pop met kleertjes, keukenspulletjes voor de speelkeuken, een trommel en een echte tipi! Het staat allemaal in het boek De gehaakte Speelkamer.  Kijk nou, hoe leuk!

Door Jeannet

2 gedachte over “Bal haken voor een baby [gratis patroon]”

Reacties zijn gesloten.