di. aug 16th, 2022
babybal haken

Een babybal of een speelbal haken is helemaal niet moeilijk. Wat je moet weten is hoe je lossen en vasten haakt, hoe je meerdert en, als je een iets moeilijkere versie wilt haken, hoe je mindert. Je meerdert een steek, door twee vasten in dezelfde steek te haken, heel eenvoudig. Op YouTube staan genoeg filmpjes, als je het niet begrijpt. Je begint deze babyballen met een magische cirkel. Ook dat vind je uitgelegd op YouTube.

mrsdejong

Ik heb ruim 32 jaar een baby- en kinderkledingwinkel gehad. De laatste jaren verkocht ik o.a. deze babyballen, die ikzelf had gehaakt. Ik gebruikte daarvoor het pseudoniem Mrsdejong en ik heb nog steeds een klein webshopje met die naam. De babyballen waren ontzettend populair.

Veel mensen vonden dit het perfecte babycadeautje en kwamen ervoor terug. En dat was ook best wel logisch. De prijs was in orde (toen 15 euro), het zag er leuk uit om te geven en, het allerbelangrijkste natuurlijk, baby’s vonden (en vinden nog steeds) deze gehaakte speelbal ontzettend grappig. Vanaf een maand of 6 beginnen ze vormen te herkennen en omdat de babybal zacht is, is hij goed vast te houden. Baby’s kunnen erop kauwen en als ze hem per ongeluk tegen hun hoofdje krijgen, is het zacht en dat is weer een nieuwe ervaring. Gooien is stap 2, dan zijn ze weer wat ouder en vangen is stap 3, dan zijn ze meestal al hun eerste verjaardag gepasseerd. Ik hoorde vaak, dat ook oudere broertjes en zusjes ermee speelden. Immers, binnen kan zo’n zachte bal niet zoveel kwaad. Je kan er perfect voetbaltrucjes mee oefenen!

Babybal haken, het basispatroon
Basispatroon babybal haken

1. Basispatroon babybal haken, 13 cm doorsnede

Voor het basispatroon verwijs ik je naar een andere pagina binnen deze site: bal haken voor een baby (download).
Daar staat alles luid en duidelijk aangegeven. Het is een goedbezochte pagina binnen mijn site, dus je hebt hier voldoende informatie staan als je een eenvoudige babybal of speelbal wilt haken.

Speelbal haken met stippen
Speelbal haken met stippen

2. Basispatroon babybal met stippen

Dit is het basispatroon van hierboven, maar dan naai je er nog wat leuke gekleurde stippen op, als je de bal in elkaar hebt gezet. Dus haak twee helften in één kleur en haak daarna 3 x 3 stippen, zoals hierboven op de foto. Of haak 6 stippen van dezelfde kleur, zoals op de coverfoto. Je doet dit alsvolgt:

1e toer: magische cirkel met 6 vasten erin, 2e toer, in elke vaste twee vasten haken (12v), vastmaken met een halve vaste en dan de draad doorhalen. Knip de draad niet te kort af, want hier ga je ook de stippen op de bal naaien. Naai de stippen verdeeld over de babybal goed vast.

Goed babycadeautje om zelf te maken
Babybal haken met restjes katoen

3. Gehaakte babybal van restjes katoen

Dit is een prima manier om je restjes katoen op te maken. Ik zag net een wel heel leuk boek over datzelfde onderwerp: Haak je restjes op van Annemarie Huijser. Net uitgekomen (februari 2021) en nu al een hit. 18 Verrassende projecten van Studio Hip en Stip. Goed gedaan!

Wil je deze babybal haken, dan is het leuk om tenminste 8 verschillende kleuren te hebben, die enigszins bij elkaar passen qua sfeer. Het liefste ook katoen van dezelfde makelij en van dezelfde dikte. Dit soort katoen kun je online kopen bij Pipoos. Het heet Ricorumi Katoengaren en het garen is verkrijgbaar in wel zestig (!) kleuren en kost 1,39 euro per 25 gram. Handig voor kleine projectjes, zoals deze.

Omdat Nederland nog steeds behoorlijk traditioneel is, maakte ik voor de winkel altijd babyballen met veel verschillende kleuren blauw, grijs en zwart en wit (zie voorbeeld boven) en babyballen met rood, roze, oranje, geel met wit. De meeste mensen kopen pas een kraamcadeautje als het kind al geboren is, dus als het geslacht bekend is. Maar wil je nu al aan de gang voor een nog onbekende baby, dan zou je natuurlijk ook juist heel veel verschillende kleuren door elkaar kunnen doen, zonder roze. Mijn ervaring was, dat als er maar een pietzeltje roze in zo’n bal zat, de bal als “voor meisjes” werd bestempeld, heel bizar eigenlijk.

Het eerste wat je doet is draden maken van ongeveer dezelfde lengte. Bijvoorbeeld een bureaulengte of de lengte van de tafel waar je aan werkt. Als je het graag met een centimeter afmeet, neem dan bijvoorbeeld de lengte van de centimeter, dus anderhalve meter (dat is toch het nieuwe normaal ;)) Wind de draden even rond je vingers en maak er een klein bolletje van, zodat ze niet in de war komen. Haak vervolgens 2 helften volgens het basispatroon (bal haken voor een baby (download). Haak gewoon volgens het patroon en als je kleur op is, neem je de volgende kleur. Je knoopt de draden gewoon aan elkaar aan de binnenkant met een dubbele platte knoop. Baby’s kunnen een sterk contrast tussen kleuren het beste zien. Zorg dus dat je de contrasten afwisselt. Vandaar dat zwart en wit fijn zijn om erbij te hebben.

Met twee kleuren kun je deze speelbal ook haken, in spiraal
Babybal met 2 kleuren in spiraal

4. Haakpatroon babybal haken met 2 kleuren in spiraal

Om deze babybal te haken moet je wel iets handiger zijn met de haaknaald. In het begin en aan het eind is het best een gepriegel, en bij deze versie moet je ook minderen. Kijk voor de uitleg hoe je mindert op dit YouTube-filmpje.
En wederom verwijs ik je naar een eerdere pagina, die ik schreef hierover, waar alles duidelijk staat omschreven: gehaakte babybal met 2 kleuren.

Het eerste babyspeelgoed, om zelf te haken
Babybal met 3 kleuren in spiraal

5. Haakpatroon speelbal haken met 3 kleuren in spiraal

En sorry, ik herhaal mezelf, maar ook hier heb ik een eerdere pagina voor opgeschreven: gratis patroon van een gehaakte babybal.
Deze speelbal haken is weer een fractie lastiger, omdat je met 3 kleuren haakt en je daarom in het begin wat meer moet wisselen van draad. Als je het met 2 kleuren kunt, kun je het ook met 3 kleuren of zelfs met 6 kleuren.

Mocht je hulp nodig hebben met het maken, laat het me weten. Je kunt me altijd mailen, ik geef je antwoord. Nog even, ik vertelde je hierboven over mijn baby- en kinderwinkel All Kinds of Things in Amsterdam Zuid, die niet meer bestaat. Maar wat wij, naast deze gehaakte babyballen, ook altijd goed verkochten als babybal was een natuurrubberen speelbal van Hevea. Baby’s kunnen hem makkelijk pakken, omdat hun vingertjes er meteen in zitten en hij is vrolijk, lief en vooral bijzonder duurzaam. Gekleurd met organische rode pigmenten waardoor de kleinsten er ook veilig mee kunnen spelen. Hij is heel flexibel en stuitert licht. Het stimuleert de tastzin en nodigt als vanzelf uit om vast te pakken, te voelen en mee te spelen. Gratis tip, mocht je opeens denken, ach, ik heb helemaal geen zin om een babybal of een speelbal te haken 😉

Hevea natuurrubberen speelbal voor baby’s

In dit artikeltje worden affiliates gebruikt. Wat dat betekent kun je lezen bij Samenvatting.

By Jeannet