do. jun 30th, 2022

Vorig jaar ben ik begonnen met een verzamellijst over alle interessante boeken, die er dat jaar uitkwamen. Dat beviel me. Dus dit jaar heb ik ook een lijst gemaakt met beste boeken van 2020. Dit is dus een volkomen persoonlijke lijst met tips. Mijn smaak hoeft niet jouw smaak te zijn, maar misschien heb je er toch iets aan. Je moet maar even kijken op mijn boekenlijst van 2019, dan voel je wel of we hetzelfde soort boeken mooi vinden.

Zou je boeken al meteen aan willen schaffen, dan staat er een link achter naar Bol. En hoe makkelijk dit ook is (ik ben de laatste die dit niet erkent), het leukste is toch om een boek in een echte boekwinkel te kopen. Zo kom je ook nog eens op andere ideeën. Niet alleen de boekverkopers verstaan hun vak, maar ook kan je zelf lekker struinen.

Hieronder staat mijn (totaal niet op volgorde staande) lijstje met beste boeken van 2020 met de omschrijving van de achterflap. De twee eerste boeken, over Cliffrock Castle, zijn al eerder verschenen, maar ik heb ze net pas gelezen en ze zijn zeer de moeite waard, vandaar.

Lijst met beste boeken van 2020

Cliffrock Castle van Josephine Rombouts staat op mijn boekenlijst 2020: leuk boek!
 • Cliffrock Castle van Josephine Rombouts
 • BOEKBESPREKING | BOEK KOPEN
 • Als de Nederlandse Josephine Rombouts met haar gezin aan de Schotse westkust gaat wonen, grijpt ze de kans om housekeeper op het plaatselijke kasteel te worden met beide handen aan. Zonder enige kennis van huishouding of de Britse elite probeert ze zich staande te houden in haar nieuwe omgeving, waar ze te maken krijgt met Engelse landeigenaren, Franse koks, Schotse onafhankelijkheid, dakdekkers, spoken, etiquette en tradities. Met humor en scherpe observaties beschrijft Rombouts een microcultuur waarvan het bijna onvoorstelbaar is dat die tegenwoordig nog bestaat. Tafeldekken met een meetlat, de strenge regels voor het dragen van tweed – ze verbaast zich vaak, maar leert snel. De verlaten, ruige natuur van Schotland vormt het fraaie decor van haar belevenissen.
Terug naar Cliffrock Castle van Josephine Rombouts is het vervolg van Cliffrock Castle
 • Terug naar Cliffrock Castle van Josephine Rombouts
 • BOEKBESPREKING | BOEK KOPEN
 • Promotie krijgen betekent niet altijd dat je leven er makkelijker op wordt… Dat leert de Nederlandse Josephine Rombouts als ze op het Schotse kasteel waar ze werkt, opklimt van huishoudster tot manager. Niemand op het landgoed, zijzelf nog het minst, heeft enig idee wat deze verrassende functieverandering inhoudt. In het web van verwachtingen, aannames en afgunst binnen op scherp staande sociale verhoudingen probeert Rombouts het leven dat ze voor haar gezin heeft opgebouwd veilig te stellen. Tegen het onwaarschijnlijk mooie decor van de Schotse westkust, en de nog onwaarschijnlijker wereld van de Britse aristocratie, tekent Rombouts het verhaal op van absolute feodale macht, jagers die antiek verhuizen, een teckel die je carrière kan breken en een kasteel waar roze verf wordt bezorgd. De vraag is: voor binnen of voor buiten?
Zondagskind van Judith Visser staat op mijn boekenlijst 2020
 • Zondagskind van Judith Visser
 • BOEK KOPEN
 • Een pure en overdonderende roman over opgroeien met autisme. Jasmijn Vink praat niet. Wel met haar hond. En met Elvis. Die zeggen namelijk niets terug en dat is fijn. Hoe kan het dat anderen wel weten hoe ze zich moeten gedragen? Dat mensen zich kunnen afsluiten voor alle prikkels, die ervoor zorgen dat haar hoofd implodeert? Zondagskind neemt de lezer mee in de belevingswereld van iemand met Asperger. Met vallen en opstaan leert Jasmijn hoe ze zich in sociale situaties staande kan houden. Mooi boekje, het leest lekker snel weg en je begrijpt beter hoe mensen met Asperger in het leven staan.
Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween van Franco Faggiani staat op mijn boekenlijst 2020
 • Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween van Franco Faggiani
 • BOEK KOPEN
 • Shizo groeit aan het einde van de negentiende eeuw op in het zuiden van Japan. Daar staat hij bekend om zijn uitzonderlijke hardlooptalent. Na jarenlange intensieve training is hij uitverkoren om mee te doen aan de Zweedse Olympische Spelen van 1912. Maar tijdens die wedstrijd bezwijkt Shizo en hij kan de marathon niet uitlopen. Shizo is bang dat hij zijn ouders teleurgesteld heeft en durft na deze schande niet terug naar huis. Hij trekt zich terug in de bergen. Niemand weet waar hij gebleven is. Uiteindelijk wordt hij, inmiddels een oude man, ontdekt door een Zweedse journalist die zijn verhaal kent en onthult. Wat gebeurde er precies tijdens de marathon en waar is Shizo al die jaren geweest?
Zwarte Schuur van Oek de Jong wil ik graag lezen in 2020
 • Zwarte Schuur van Oek de Jong
 • BOEK KOPEN
 • Zwarte schuur van Oek de Jong is een roman over leven met trauma en de verwerking ervan, over de vrouwen die Maris in de loop der jaren confronteren met zichzelf en over de kracht van een grote liefde. Op zijn negenenvijftigste heeft schilder Maris Coppoolse een overzichtstentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam. De internationale pers schrijft erover, het publiek stroomt toe. Maris staat op het toppunt van zijn roem. In de coverstory van een weekblad wordt de bron van zijn obsessieve werk blootgelegd: een misdaad die hij op zijn veertiende beging. Niemand in zijn omgeving is hiervan op de hoogte. Zijn vrienden en bekenden zijn geschokt. Alles begon in een zwart geteerde schuur op een eiland.
Cliënt E. Busken van Jeroen Brouwers
 • Cliënt E. Busken van Jeroen Brouwers
 • BOEKBESPREKING | BOEK KOPEN
 • In “Cliënt E. Busken’ van Jeroen Brouwers zit de hoofdpersoon vastgegord in zijn rolstoel op de gesloten afdeling van een instelling waar hij tegen zijn zin verblijft en denkt, piekert, maalt en bedoelt. Hij zegt niets en misschien is er iets mis met zijn gehoor, maar van wat om hem heen gebeurt blijft hij een scherp waarnemer en inwendig voorziet hij zijn medebewoners en het personeel van snerpend commentaar. Ongericht wentelen zijn gedachten door elkaar en bewegen zich van verontwaardiging en machteloos verzet tegen zijn situatie via troebele herinneringen naar megalomanie. “Cliënt E. Busken’ beschrijft een dag van zijn verblijf in de psychiatrische instelling. Navrant en hilarisch openbaart zich een warrig geestesuniversum. Ik vond dit een fantastisch boek en het hoort dan ook heel erg bij deze tips voor deze boekenlijst 2020.
 • Klein Engeland van Jonathan Coe
 • BOEK KOPEN
 • Engeland, 2010. Autofabrieken worden vervangen door inwisselbare winkelketens en in Londen gaan verhitte rellen en demonstraties over in enthousiasme voor de aanstaande Olympische Spelen. In Klein Engeland beschrijft Jonathan Coe, een van de beste chroniqueurs van onze tijd, de levens van een kleurrijke groep personages in een periode van grote veranderingen. Ian en Sophie zijn net getrouwd en hebben ieder een ander idee van de toekomst van hun land en mogelijkerwijs over de toekomst van hun relatie. Doug, een politiek commentator, schrijft gepassioneerde columns over de arm-rijkverhoudingen vanuit zijn onbetaalbare appartement in Chelsea, terwijl zijn dochter juist alles doet om sociale gelijkheid te bevorderen. Benjamin Trotter heeft moeite met zijn middelbare leeftijd en probeert nog één keer iets nieuws in zijn leven. Dit is het verhaal van het moderne Engeland. Een verhaal van nostalgie en verwarring, van teleurstelling en onverholen woede. Echt een boek dat op deze boekenlijst 2020 hoort.
 • Melkboer van Anna Burns
 • BOEK KOPEN
 • Met een verbijsterend, adembenemend tastbaar gevoel voor tijd en plaats verhaalt Melkboer over de roddels en geruchten, de stilte en opzettelijke doofheid in een naamloze stad. We volgen middelstezus, die druk bezig is haar misschien-vriendje voor haar moeder verborgen te houden, terwijl iedereen in het duister tast over haar ontmoeting met de melkboer – een gebeurtenis waar zij zelf ook geen grip op weet te krijgen. Maar dan komt haar schoonbroer erachter, en spoort hij haar zus aan om haar moeder op middelstezus af te sturen. Plots wordt zij “interessant’ _ het laatste wat ze wilde. Want interessant worden betekent opgemerkt worden en opgemerkt worden is gevaarlijk. Melkboer is een zinderend eerlijke roman, even accuraat en onsentimenteel als verwoestend en wreed. Een verhaal dat overal en nergens zou kunnen plaatsvinden _ een roman van onze tijd.
  Anna Burns (1962, Belfast) publiceerde eerder twee romans en een novelle. Zij won de Winifred Holtby Memorial Prize in 2001 en werd in 2002 genomineerd voor de Orange Prize for Fiction.
  Zij is de eerste Noord-Ierse auteur die met de prestigieuze Man Booker Prize werd bekroond.
 • Uit het leven van een hond van Sander Kollaard
 • BOEK KOPEN
 • Uit het leven van een hond beslaat een zaterdag uit het leven van Henk van Doorn, 56, IC-verpleegkundige, alleenstaand. Hij wordt wakker, ontbijt, laat de hond uit, doet boodschappen. Het wordt allesbehalve een doodgewone zaterdag als Henks hond ziek blijkt. Het dier zal sterven, niet vandaag of morgen, maar binnen afzienbare tijd. Dat gegeven gaat als een sleepnet over de bodem van de dag en haalt de gebruikelijke gedachten boven: dat de tijd maar één richting kent; dat we zo kwetsbaar zijn; dat we zo eenzaam zo, hoeveel liefde we ook vinden.
  Henk heeft het grote talent om uit een acuut besef van sterfelijkheid een krachtig carpe diem te putten: leef het leven ten volle. En dat maakt Uit het leven van een hond tot het tegenovergestelde van een verdrietig boek. Aan het eind van de dag zien we Henk, in helderziende dronkenschap, met zijn hond op de bank. Wat was dit voor een dag? Een reinigende ervaring? Een catharsis? Nee, het was simpelweg een dag, tijd die voorbijging, het leven dat werd geleefd.
 • Sander Kollaard (1961) is geboren in Amstelveen en studeerde geschiedenis in Amsterdam. Hij woont en werkt op het Zweedse platteland, in een voormalige pastorie, samen met zijn vrouw en drie kinderen. Hij debuteerde in Tirade en publiceerde verder in De Gids en Passionate Magazine en werkt momenteel aan een roman. Uit het leven van een hond is bekroond met de Libris Literatuurprijs 2020.
 • ‘t Hooge Nest van Roxane van Iperen
 • BOEK KOPEN
 • Tijdens de Tweede Wereldoorlog bestieren twee joodse zussen – Janny en Lien Brilleslijper – een van de grootste onderduikadressen in Nederland: ‘t Hooge Nest, een villa in ‘t Gooi. Terwijl de laatste joden in Nederland worden opgejaagd gaat het leven van enkele tientallen onderduikers zo goed en kwaad als het ging door, pal onder de neus van NSB-buren en nazikopstukken. Toch wordt het Nest verraden en de familie Brilleslijper belandt met het laatste transport in Auschwitz, samen met de familie Frank. ‘t Hooge Nest is een verhaal over moed, verraad en menselijkheid in barbaarse tijden, en brengt een ongekende geschiedenis met kracht tot leven. Een heel bijzonder invoelend boek, die ik met veel plezier heb gelezen. Ook al is plezier misschien niet het juiste woord, want het is een drama natuurlijk, wat er met de hoofdpersonen echt is gebeurd. Maar het is goed geschreven en daar houd ik van. Dit boek hoort zeker op deze boekenlijst 2020.
 • Roxane van Iperen (1976) is jurist en publicist. Ze schrijft voor o.a. Vrij Nederland, Het Financieele Dagblad, NRC Handelsblad, Het Parool en De Morgen. In 2016 was ze gastcorrespondent Brazilië voor De Correspondent en verscheen haar roman Schuim der aarde, waarmee ze de Hebban Debuutprijs won.
 • Mijn lieve gunsteling van Marieke Lucas Rijneveld
 • BOEK KOPEN
 • ‘Mijn lieve gunsteling’ is de nieuwe roman van Marieke Lucas Rijneveld. Het verhaal van de veearts en zijn ‘uitverkorene’, de dochter van een boer. Tijdens een hete zomer zoeken ze toenadering tot elkaar omdat ze willen ontsnappen aan de grilligheid en de leemten van het plattelandsleven en omdat ze willen ontkomen aan wat er in hen gezaaid is. Gedurende die zomer ontwikkelen ze een obsessieve fascinatie voor elkaar. De beklemmende bekentenis ‘Mijn lieve gunsteling’ is een hartverscheurend en tegelijk angstaanjagend verhaal over verlies, verboden liefde, eenzaamheid en identiteit. Het is daarmee een meer dan waardige opvolger van de debuutroman ‘De avond is ongemak’ waarmee Marieke Lucas Rijneveld als eerste Nederlandse schrijver de International Booker Prize won.

Op de valreep van 2020 heb ik dit boek bij mijn lijstje toegevoegd. Ik hoor dat dit één van de beste boeken van 2020 moet zijn, heb het nog niet gelezen, maar dat komt wel. Laat me weten wat je ervan vond, mocht je het al gelezen hebben.

Elke week nieuwe boeken

Aangezien 2020 zo’n beetje aan het eindigen is, komen er weinig boeken meer bij. Maar heb je nog meer ideeën nodig, bijvoorbeeld om 60-plussers cadeau te doen, dan is hier een lijstje met boeken voor 60-plussers, waar je geen buil mee kunt vallen. 60-Plussers zijn toch een lastig soort mensen, ze lezen veel en ze kopen ook gewoon meteen wat ze leuk vinden. Dit lijstje bestaat uit non-fictie boeken, die meer als cadeau geschikt zijn.


In dit artikel staan affiliates.

By Jeannet

2 thoughts on “Beste boeken 2020, volgens mij dan …”
 1. Wat een goed idee toch. Mond-tot-mond is toch de beste recensie.
  Ik heb ook ‘n tip: De langste adem van Arielle Veerman.
  Zij is de ex-vrouw van Joost Zwagerman maar was langer zijn echtgenote.
  Zij schrijft op een bijzonder liefdevolle en respectvolle wijze vanaf het begin dat zij elkaar ontmoetten, op de middelbare school. Tot het moment dat zij het niet meer kan opbrengen om met hem samen te leven. Hoezeer ze ook om hem geeft. Hij beheerst haar hele leven (zie ook de documentaire van Coen Verbraak) en is eigenlijk alleen maar bezig met alles rondom zijn eigen persoon. Alles mbt zijn bijdragen in alle soorten media. Hij wordt steeds obsessiever en iedereen is ondergeschikt daaraan.
  Zij besluit uiteindelijk te scheiden, iets wat hij al vele malen zelf voorstelde. Uiteindelijk is dit niet zijn keuze en betekent dit dat zijn vrouw van zijn maatje in zijn vijand verandert. Met alle gevolgen vandien.

  Zijzelf vraagt zich na zijn zelfgekozen dood af wat ze had kunnen doen om het te voorkomen. En wie heeft er schuld aan zijn dood. Kun je daarvan spreken? En hoe reageert de omgeving als je ex geworden bent.
  Een prachtig geschreven maar steeds beklemmender wordend verhaal.

Comments are closed.