Dacht je alle eilanden in Nederland wel te kennen, maken ze er opeens eilanden bij! Want zo zijn de Nederlanders, ze maken er gewoon land bij! De Marker Wadden zijn de meest bijzondere eilanden, die Nederland nu rijk is, want het zijn de nieuwste door menselijke handen aangelegde stukken land. Ze liggen in het Markermeer en je komt er met de boot vanuit Lelystad. Het is één van die mooie plekjes in Nederland, die je echt een keer moet bezoeken. Een uniek stukje Nederland.

Geschatte leestijd: 6 minuten

Moerasandijvie op de Marker Wadden, mooie plekjes in Nederland
Moerasandijvie

Bijzondere eilanden

Op dit moment (mei 2021) zijn er vijf van dit soort bijzondere eilanden in het Markermeer. Het gebied wordt beheerd door Natuurmonumenten en in samenwerking met Rijkswaterstaat ontwikkelen zij hier een nieuw stukje Nederland. Dat betekent in de praktijk dat eind april 2021 Boskalis is begonnen met het opspuiten van slib, klein, veen en zand voor nog eens twee eilanden. Daarmee zullen naar verwachting eind 2023 alle eilanden er liggen en is er in totaal 1300 ha nieuwe natuur ontstaan. Slechts één van deze eilanden, het hoofdeiland, kan worden bezocht. De andere eilanden zijn uitsluitend natuureilanden, gemaakt voor waterplanten, schelpdieren, vogels en vissen.

De Marker Wadden is onderdeel van het Nationaal Park Nieuw Land. Samen met de Oostvaardersplassen, de Lepelaarplassen en het Markermeer is dit het jongste nationaal park van Nederland én het grootste door mensen aangelegde natuurpark ter wereld met 29.000 hectare natuur! Wat vroeger de Zuiderzee was, is nu door de drooglegging van Flevoland, een prachtig natuurgebied geworden. Je kunt er zeearenden zien en ook heckrunderen en konikpaarden. Mooie plekjes in Nederland, die roepen om bezocht te worden!

Waarom zijn de Marker Wadden aangelegd?

Door de indijking van dit gedeelte van het IJsselmeer werd het water troebel en verstikte het daardoor het bodemleven. Vissen, schelpen en waterplanten raakten in de verdrukking en hadden het moeilijk. Vogels konden daardoor niet meer aan genoeg voedsel komen en de hele ecologische kwaliteit van het Markermeer was slecht. De aanleg van deze zeven bijzondere eilanden draagt nu bij aan het natuurherstel van het Markermeer.

Al vanaf het begin van het project, in 2016, werden de Marker Wadden ontdekt door visdieven en kluten. In de vijf jaar dat deze bijzondere eilanden nu bestaan weten steeds meer vogels de weg te vinden. Naast de visdieven en de kluten vind je er verschillende soorten plevieren, meeuwen en eenden. Maar ook de fuut, de kleine karekiet, de kwikstaart, de blauwe kiekendief, de lepelaar en zelfs de ijsvogel zijn gespot. In totaal zijn er al zo’n 200 vogelsoorten gezien op de Marker Wadden. Er zitten geen vossen of ratten op de eilanden, waardoor het redelijk veilig vertoeven is. Thans is er genoeg voedsel te vinden voor de vele overwinteraars en trekvogels, die hier hun tussenstop hebben.

Bijzondere eilanden in het Markermeer
washover

Het hoofdeiland

Vanaf Lelystad vaar je met de veerdienst in een klein uurtje naar het hoofdeiland van deze bijzondere groep eilanden. Daar aangekomen zie je wat huisjes staan. Een aantal daarvan zijn te huur via Landal Greenparks. De volledige huuropbrengst van deze door IKEA duurzaam ingerichte huisjes geeft Landal aan Natuurmonumenten. Zo kan de natuur verder ontwikkeld worden. Helaas zijn voor deze zomer (2021) deze huisjes zo goed als allemaal al verhuurd, dus ze zijn gewild. En dat snap je, want hoe bijzonder is het niet, dat je op een min of meer onbewoond eiland op dit super mooie plekje in Nederland een huisje kunt huren! Verder is er een bezoekerscentrum waar je wat kunt eten en drinken.

Ook met je eigen boot kun je aanmeren op het eiland. En ook heel bijzonder: je mag er met een klein tentje kamperen! Honden zijn uitsluitend aangelijnd toegestaan en op maar een heel klein deel van het eiland. Logisch natuurlijk, want deze bijzondere eilanden zijn voor vogels bestemd.

Mooie plekjes in Nederland: de Marker Wadden

Hoofdattractie van deze bijzondere eilanden

De hoofdattractie van deze bijzondere eilanden is natuurlijk de vogelpopulatie en de vegetatie. Er zijn een aantal wandelroutes uitgezet met in totaal 12 kilometer paden. Sommige stukjes hebben vlonders, omdat de grond eronder moerassig is. Tijdens het broedseizoen kunnen er paden afgesloten zijn. Er zijn meerdere vogelkijkhutten, waar je min of meer onbespied de vogels kunt bekijken. Voor menig vogelspotter is dit eiland een paradijs. Maar ook wandelaars en natuurliefhebbers zullen het hier geweldig vinden. Het voelt toch alsof je de eerste bent die deze bijzondere eilanden ontdekt. De wind, de zon of de regen, de weidsheid van het terrein, de vogelgeluiden, dit alles maakt een bezoek aan de Marker Wadden tot een fantastische ervaring. Bekijk een preview van de film van Cees van Kempen over 5 jaar Marker Wadden. Het is echt een prachtige film geworden. Te zien via NPOstart.

Vegetatie op deze bijzondere eilanden in het Markermeer

Waarschuwing

Een gewaarschuwd mens telt voor twee, dus ik wil dit even vertellen: het schip waarop je naar de Marker Wadden vaart is een 100 jaar oude driemaster. Hartstikke leuk, helemaal als hij ‘voor de show’ de zeilen bijzet. Dat kan niet met harde wind trouwens, gek genoeg. (Ik weet niets van zeilen, dat blijkt hier misschien wel uit.) Als het waait, zoals bij onze tocht, gaat het schip best wel te keer. Toen wij op het middenschip zaten, met windkracht 4, spoelde er een enorme golf over het dek. Iedereen die daar zat was zeiknat, wat heel grappig was om te zien. De bemanning vertelde dat het de dag ervoor, met windkracht 6, zelfs over de stuurhut spoelde. En die zit een etage hoger.

Deze bijzondere eilanden bestaan uit veel zand. Dat betekent, dat het voor lensdragers, zoals ikzelf, best wel vervelend kan zijn. Check van te voren waar de wind vandaan komt en zorg dat je het zanderige deel met de wind in je rug loopt. Dat zanddeel ligt rond de huisjes en rondom de Steltloper, een uitkijkpunt, waar je het hele eiland kan overzien. Je kunt je ook bewapenen met een zonnebril. En vergeet vooral niet je goede wandelschoenen en je verrekijker, die kan je echt goed gebruiken daar.

Nog meer wandelen

Hou je van wandelen en van natuurgebieden? In wandelen in Brabant geef ik nog meer mooie plekjes in Nederland. Je vindt daar een lijstje van zeven grote en een aantal kleinere natuurgebieden in Noord Brabant, een aantal daarvan worden ook beheerd door Natuurmonumenten. Al deze natuurgebieden maken deel uit van Natura-2000, een Europees netwerk dat natuurgebieden beschermd en zorgt voor het behoud van biodiversiteit binnen het gebied.