do. jun 30th, 2022

Veel hoekhuizen in de stad hebben geen tuin. Met een beetje geluk hebben ze een binnenplaatsje, waar dan meestal niet of nauwelijks zon komt. Zo hebben wij een heel besloten plaatsje met uitkijk op een blinde muur, waar geen zon komt. Maar om dit plaatsje in de schaduw een beetje gezellig te maken, zijn weinig echte planten te gebruiken, want die doen het slecht zonder zon. Om de boel toch wat op te vrolijken en ook de kosten een beetje in de gaten te houden vind je hieronder een aantal ideeën om zo´n patio snel wat op te vrolijken, want saaie binnenplaatsjes zijn er al genoeg.

Geschatte leestijd: 5 minuten

Kunstgras is perfect om op je binnenplaatsje te leggen
Kunstgras ©grasengroenkunstgras.nl

1. Kunstgras op je binnenplaatsje

Voor het vloertje van het binnenplaatsje kun je kiezen voor kunstgras. Vaak hebben binnenplaatsjes betonnen vloeren. Het handige is dat je kunstgras direct over het beton kunt neerleggen. Je zult zien dat het de boel meteen vriendelijker en gezelliger maakt. Je kunt tegenwoordig fantastisch realistisch lijkend kunstgras kopen en daar maak je echt de blits mee. Dit soort kunstgrassen houden jarenlang hun kleur, zijn heerlijk zacht aan je voeten en je hebt er geen onderhoud aan. Bijkomend voordeel: jouw gras is echt groener dan bij de buren 😉

2. Bakken met kunstbloemen

Er zijn wel een aantal leuke bloeiende planten voor plekken waar geen zon komt, maar veel variatie is er niet. Op mijn patio doen de geraniums het altijd wel goed. Maar om nou altijd geraniums te nemen, die je bovendien pas na 15 mei (na de ijsheiligen) kunt neerzetten, is wat saai. Wat je daarom kunt doen is groene planten in je bloembakken doen. En om het vrolijker te maken steek je er gewoon wat nepbloemen in, dat geeft een heel ander effect. Als je er genoeg van hebt, koop je gewoon wat nieuwe kunstbloemen, want daar is genoeg aanbod in te vinden.

3. Lampjes

Je kunt gezellige vrolijk gekleurde lampjes ophangen op je binnenplaatsje. Het vervelende alleen is dat de meeste lampjes die je kunt kopen op batterijen werken. Als je het duurzaam wilt oplossen, kun je beter een snoer lampjes gebruiken waarvan je de stekker gewoon in het stopcontact kunt steken. Of mooier nog, met een lichtknopje, dat is pas echt professioneel!

Maak gezellige gekleurde buitenslingers om je binnenplaatsje op te vrolijken
Tuinslinger van tule ©Moodkids.nl

4. Slingers

Koop slingers, die ook voor buiten kunnen. Bijvoorbeeld van die Mexicaanse slingers, die van plastic zijn en die lekker fel van kleur zijn. Of maak zelf een gezellige tuinslinger van verschillende kleuren tule. Je patio zal er meteen een stuk vrolijker uit zien.

5. Verf een muur van het binnenplaatsje

Vaak heeft een binnenplaatsje één of meerdere blinde muren. Je kunt de stenen natuurlijk gewoon verven en dan is wit de meest voor de hand liggende kleur. Maar hoe leuk is het niet om die muur nu eens een andere kleur te geven, bijvoorbeeld mintgroen, lichtblauw, roze of lichtgeel. Hou het wel licht, anders wordt het al snel somber. Je kunt je muur ook (laten) plamuren, zodat hij mooi egaal wordt. Plamuren gaat eigenlijk altijd in wit of in lichtgrijs. En dan verf je hem daarna. Als je zelf een beetje creatief bent, dan maak je daar een mooie muurschildering. Of wie weet heb je wel een vriend of vriendin die dit kan (en die je dit toevertrouwt).

De muur van een schaduwrijke patio kun je bekleden met kunstplanten
Muur met kunstplanten

6. Bekleed je muur met (kunst)planten

Je kunt die blinde muur ook bekleden met kunstplanten, die je aan de meter kunt kopen. Het ziet er mooi groen uit, maar als je dat nog te saai vindt, steek je er gewoon weer een paar kunstbloemen tussen. Of hang hier bloembakken tegenaan met mooie hangende kunstbloemen.

7. Bouw een kleine houten overkapping

Een overkapping maakt een binnenplaatsje gezelliger. Je kunt er een gekleurde regendichte doek overspannen, zodat je ook op je plaatsje kunt zitten als het regent. Bovendien zijn de houten staanders perfect om (kunst)planten omheen te leiden. En de vlaggetjes aan op te hangen.

Even snel je binnenplaatsje opvrolijken doe je zo:

Om even snel je schaduwrijke binnenplaatsje vrolijk te maken kun je kunstgras leggen, kunstbloemen gebruiken en de blinde muur verven. Koop gezellige vrolijk gekleurde stoelen (of verf oudjes, die je gratis van iemand gekregen hebt) en/of bankjes en maak buitenslingers.

Heb je iets meer tijd, plamuur dan je blinde muur, beschilder hem en bouw zo’n gezellige overkapping. Voor het echte patio gevoel overkap je hem helemaal, maar dan zonder doek. Met eventueel hangende plastic druiven …
Al met al een leuk project om aan te pakken. En als je klaar bent, kun je genieten van een lekker drankje en tevreden achterover hangen. En jezelf een schouderklopje geven, dat kan nooit kwaad.

By Jeannet