Ik wilde weten, wat je in een grote bloembak op het dakterras moet doen. Want de samenstelling van hetgeen je er in doet moet niet al te zwaar zijn. Een dakterras kan niet al te veel aan gewicht hebben. Ik heb het opgezocht en je kunt er van uitgaan dat je in ieder geval 175 kilo per m2 kunt belasten. Er liggen al terrastegels, die waarschijnlijk 60 kilo per m2 wegen, dus het komt uit op 115 kilo per m2. Dat is een hele veilige marge. De gemeente Amsterdam heeft een pdf over dakterrassen waarin veel informatie staat.

Bloembak op het dakterras

Mijn bloembak was 40 x 40 x 40 cm en ik wilde hem niet helemaal vullen. Daarom kwam ik uit op 2 zakken hydrokorrels van elk 40 liter en 3 zakken potgrond van elk 40 kilo (want ik had 4 bakken te vullen). Verder kocht ik nog worteldoek. Worteldoek is gewoon plastic, maar dan geweven, dus vochtdoorlatend. En 3 pakjes kleine tegeldragers van 10 x 10 x 1 cm, omdat de bloembakken niet direct op de tegels gezet kunnen worden, maar op een kleine verhoging. Zo kan het water tenminste weg.

Vierkante bloembak op een dakterras met eerste laag van hydrokorrels

Tweede leven van de vierkante bak

De vierkante bloembakken, waar ik het over heb, komen uit mijn oude winkel All Kinds of Things in de Beethovenstraat in Amsterdam. Ze deden daar dienst als kubus om artikelen op te etaleren. In deze specifieke kubussen zat een gat gezaagd, dus dat kwam goed uit: uitstekend geschikt voor bloembakken.

Volgorde van vullen van de bloembak

Ik zette de bloembakken eerst op de kleine terrastegels, want naderhand is de bak te zwaar om nog te verplaatsen. Vervolgens deed ik onderin de bak een lapje worteldoek van 40 x 40. Daarbovenop kwam de helft van de zak hydrokorrels. Wederom een lapje worteldoek, anders zakt de aarde langzaam door de korrels heen en dat wil je niet. En dan als laatste laag de potgrond, per bloembak 3/4 zak van 40 liter.
De bakken zelf heb ik verdeeld over het dakterras geplaatst, zodat niet te veel gewicht op 1 punt zou komen.

Bloembak op het dakterras, na 1 jaar

De bloembak op het dakterras staat er nu ruim een jaar. Of eigenlijk zijn het meerdere bloembakken. Omdat er genoeg plekken zijn om bloemen neer te zetten op het dakterras, heb ik van twee van de bloembakken een kruidentuin gemaakt. De peterselie die ik vorig jaar heb gezaaid, komt nu weer op, en dit jaar heb ik tijm in de andere bloembak gezaaid. Dat gaat langzaam, maar dat moet in de zomer echt wel gaan groeien.

In de andere bloembak op het dakterras had ik een bloembol geplaatst, die ik ooit gekocht heb bij het Van Eesteren Paviljoen in Amsterdam Slotermeer. Die bloembol is ondertussen uitgebloeid. En “uitgebloeide bloembollen bewaar je zo” is een blog, dat goed wordt gelezen.

De bloembakken zelf houden het prima. Alles groeit er goed in, geen afwateringsproblemen en het hout zelf blijft ook goed.

Die ene bloembak op het dakterras is nu wel een poepplek

Maar wat ik al vreesde is gebeurd: Heintje, onze kat, heeft zich één van die bakken toegeëigend. Dat is zijn kattenbak geworden. Maar ik kan het hem niet kwalijk nemen. We woonden eerst op de begane grond met een tuin, daar is hij groot geworden. Nu we geen tuin meer hebben, moet hij het op een kattenbak doen. Maar aarde vindt meneer nog steeds het lekkerst.