do. jun 30th, 2022

Vanochtend heb ik de kerstboom afgetuigd en bij de stortbakken gezet. En de gemeente heeft hem meteen meegenomen, mooi! Out with the old, in with the new: ik ben meteen bloembollen gaan kopen en heb die ervoor in de plaats gezet. En de rest van de dag voelde ik me vrolijk en opgeruimd. Waarom is dat?

geschatte leestijd: 3 minuten

Kerstbomen

Ik heb een beetje een haat-liefde verhouding met kerstbomen. Het is ook eigenlijk meer dat mijn lief, die erg van de tradities is, wil dat we een kerstboom kopen. Maar zelfs in deze rare tijden hoefde het van mij niet zo. Ik vind het altijd een beetje zielig voor zo’n boom. Je koopt hem voor je eigen plezier (althans voor die van mijn lief), maar hij staat daar maar zo’n beetje dood te gaan, hij groeit niet, hij bloeit niet, hij verliest alleen maar naalden en als je er genoeg van hebt, gooi je hem weg. De gemeente composteert hem uiteindelijk, zodat er nog wel iets nuttigs mee gedaan wordt, maar ik blijf het sneu vinden. Ik vind het een rare traditie om een mooie jonge levende boom om te zagen en in je kamer te zetten.

Dat versieren van zo’n boom is ook iets waar ik eigenlijk geen vreugde aan ontleen. Alleen al met het plaatsen van de kerstlampjes ben ik uren bezig. Die lampjes vind ik trouwens wel leuk, als ze het uiteindelijk tenminste doen. En ik hergebruik elk jaar mijn oude kerstspullen, dus heel verrassend wordt zo’n boom niet. OK, dat ligt natuurlijk helemaal aan mij, maar wat ik zeg, eigenlijk hoeft het niet van mij.

Bloembollen kopen: online of in de bloemenzaak om de hoek

Bloembollen

Met bloembollen heb ik een totaal andere verhouding. Terwijl het eigenlijk hetzelfde principe is. Ik koop ze voor mijn eigen plezier en als ze uitgebloeid zijn, dan gooi ik ze weg.
(Dat hoeft niet trouwens. Uitgebloeide bloembollen kun je, als je de juiste bloembollen hebt gekocht, bewaren voor het volgende jaar.)

Maar nadat ik vanochtend de kerstboom had weggedaan, kwam ik langs de bloemenwinkel waar ze leuke schalen met tête-a-tête-narcisjes uitgestald hadden. En die heb ik meteen gekocht. Het gaat hier wat mij betreft om de belofte van die bloembollen. De belofte van “het wordt beter”, “we krijgen binnenkort weer goed weer” en “we gaan dat stomme virus verslaan”. Want zelfs dát zeiden die narcisjes tegen me vanochtend 😉 Bloembollen geven mij hoop; het gaat goed komen.

Als je niet de deur uit wilt, vanwege de lockdown, dan kun je natuurlijk ook bloembollen online kopen. Bijv. een mooie rode Amaryllisbol, waar je heel vrolijk van wordt.

Bloembollen zie je elke dag groeien, dat is het leuke van bloembollen. Elke dag komt er meer van dat jonge groen en meer kleur totdat de bollen uiteindelijk bijna uit elkaar spatten van vrolijkheid en levenslust. En daar hebben we in zo’n grauwe winter, met dat grijze weer, zo’n behoefte aan. Niet aan zo’n kerstboom, die alleen maar naalden aan het verliezen is. Het is eigenlijk een toonbeeld van treurigheid, als je het wel beschouwd.

Ik heb met mezelf afgesproken dat ik deze winter er elke dag voor zorg, dat ik iets van bloembollen op mijn tafeltje heb staan. Want als de narcisjes uit zijn gebloeid over een paar weken, dan heb ik nu al zin om hyacinten te kopen, want ik hou ervan om mijn huis binnen te komen met de geur van hyacinten. En straks ook weer bossen met tulpen, heerlijk. Laat dat mooie weer maar komen! Laat die vrijheid maar weer komen!


In dit artikeltje staat een affiliatelink. Wat dat is kun je lezen bij Samenwerking.

By Jeannet

One thought on “Bloembollen geven mij hoop; alles komt goed!”
  1. Ik word gelijk vrolijk van deze blog. Want het is gewoon leuk om de lente in huis te halen.
    Ik zet trouwens uitgebloeide bloembollen in de tuin. Ik due vanvorig jaar nu al opkomen.

Comments are closed.