Het boek Normale Mensen, geschreven door Sally Rooney, vertelt het verhaal van de coming-of-age van Marianne en Connell. Beiden zijn ze geboren in hetzelfde stadje in Ierland, waar ze in verschillende milieu’s opgroeien. Ze ontmoeten elkaar alleen wanneer de moeder van Connell het huis van Marianne schoonmaakt. Als ze beiden naar het beroemde Trinity College in Dublin gaan, blijkt op die universiteit dat ze zich nog steeds met elkaar verbonden voelen.

Het boek Normale Mensen

Het boek Normale Mensen is simpel van toon en daardoor eenvoudig te lezen. Al lezend reis je zelf terug naar je eerste jeugdliefde en hoe dat verder verliep. Om maar een voorbeeld te geven, een aantal van mijn beste vrienden zijn getrouwd met de liefde die op de middelbare school is ontstaan. En ook ikzelf heb mijn lief ontmoet doordat we op dezelfde middelbare school zaten.

Door deze soort van gezamenlijke liefdesgeschiedenissen word je als lezer makkelijk het verhaal in getrokken. Je wilt natuurlijk, dat ze bij elkaar komen aan het eind. A girl wants a happy end, right?

Het boek beslaat al met al vier jaar en het verhaal openbaart zich chronologisch en zonder poespas. Dat die relatie heen en weer gaat gedurende die vier jaar is vrij logisch.

Boek Normale Mensen van Sally Rooney

Costa Book Award List 2019

Sally Rooney is door veel critici de hemel in geprezen. Haar eerste boek, Gesprekken met Vrienden, dat uitkwam in 2017, werd door The Guardian uitgeroepen tot een meesterwerk. Met het boek Normale Mensen staat ze nu op de Costa Book Award List. Zeg maar, de AKO literatuurprijs van Engeland. Deze prijs heeft zij overigens niet gewonnen

Leuk weetje: de Costa Book Award 2018 is gewonnen door een Nederlands schrijver, die in Engeland woont en werkt, Bart van Es. Het boek The Cut Out Girl gaat over Lien, een meisje, dat in Den Haag tijdens de oorlog bij de familie van Van Es woonde.

Boeit het boek?

Om eerlijk te zijn, niet genoeg. Mijn verwachtigen waren wat hoog misschien, vanwege al die critici. Maar ik vond het boek Normale Mensen niet gelaagd genoeg, niet spannend genoeg. Sally Rooney wordt “the voice of a generation” genoemd. Dus misschien is het de leeftijd, maar ik heb genoeg van dit soort boeken gelezen en ik denk daarom, dat ik het thema niet interessant genoeg meer vind.

All Kinds of Things is een blog voor 60-plussers, die zich o.a. interesseren voor boeken. Dit boek is duidelijk geschreven voor jongere mensen. En ik dacht, dat ik het verhaal toch boeiend genoeg zou vinden. Helaas was dat niet het geval. Ik heb het boek uitgeleend aan een vriendin, ook iemand van mijn leeftijd. En ook zij was niet laaiend. Het zal wel de leeftijd zijn …

Wil je nog meer tips? Kijk dan eens op mijn boekenlijst 2019.


In dit artikel staat een affiliatelink.