do. jun 30th, 2022
boekomslag Moord op de Moestuin

Deze boekreview gaat over de roman van Nicolien Mizee met de titel Moord op de Moestuin. Ik laat mij graag de leeswet voorschrijven door DWDD en het leespanel en dit boek was Boek van de Maand van de maand februari 2019.

Het verhaal

Thijs en Judith zijn amper getrouwd wanneer Thijs een hartaanval krijgt. Op de dag dat hij thuiskomt uit het ziekenhuis slaan de buren aan het verbouwen. Schoonzus Cora en zwager Ab besluiten dat een pan soep niet afdoende is: er dient stevig uitgerust te worden. Daartoe wordt een boswachterswoning gehuurd op een landgoed, voor de hele zomer maar liefst, met zijn vieren. Echter: nergens op aarde is het écht rustig, en eenmaal op het landgoed aangekomen blijkt daar een verbeten strijd gaande, ogenschijnlijk over een boom. Een strijd die op bloedstollende en evenzeer komische wijze uit de hand loopt.

De boekreview

Het gekke is, dat als je een leestip krijgt via een boekreview van het boekenpanel van DWDD, je dan denkt, dat het een gedegen literair werk moet zijn, je verwacht Dostojewsky. Niets is minder waar. Moord op de Moestuin is geestig geschreven en heeft een helder verhaal met een kop en een staart. Het Nederlands is makkelijk te begrijpen.
Af en toe deed het boekje me aan Paulien Cornelisse denken. Nicolien Mizee gebruikt hedendaagse spreektaal en haar hoofdpersonen reageren vaak laconiek en met zelfspot op situaties.

Moord op de Moestuin is een lekker makkelijk leesbaar boek, dat perfect in de vakantiekoffer past. De hoofdpersonen zijn duidelijke karakters en het verhaal is spannend genoeg om door te lezen. Niet thriller-spannend, maar komisch spannend, want gedurende het verhaal zijn er leuke plot-wendingen. Als aan het eind van het verhaal alle touwtjes ontward zijn, heb je een paar vrolijke uren achter de rug.

Het Parool schreef in een boekreview: “trefzekere karakterschetsen, wonderlijke dialogen die tegelijkertijd levensecht aandoen, een scherpzinnige en komische vertelstijl”.

Ik ben geen recensent van beroep, dus ik probeer de dingen in mijn eigen woorden te omschrijven, maar ik ben het helemaal eens met de boekreview van Het Parool. Wil je het boekje kopen, ga dan naar de boekhandel om de hoek. Ben je daar niet toe in staat, bestel hem dan lekker online.

boekreview van deze boekenlijst 2019

Boekenlijst 2019

Voor mezelf heb ik een handzame boekenlijst voor 2019 samengesteld. Er komen elke maand nieuwe boeken bij. Ik houd me dan ook zeer aanbevolen voor titels en ideeën. Laat ze achter in de comments, vind ik leuk.


Lees ook:

Ik hou van boekwinkels, daarom promoot ik de boekhandel met dit stukje. Maar ik promoot ook Bol. Als je iets aanschaft via de linken met Bol, verdien ik er een heel klein beetje geld mee, waarmee ik dit weblog kan bedruipen. Dat geld komt trouwens van Bol, niet van jullie. Jullie betalen niets extra’s.

By Jeannet