Het is een tijd geleden, dat ik brood heb gebakken in een broodbakmachine. Hadden we niet vroeger een hausse, dat iedereen zo’n machine in huis had? Lekker op je eigen tijdstip je verse brood in huis, dat was het idee. En met 3 jongens, die veel aten, was zo’n brood in mum van tijd op. Lekker, mam!

Nu, in het kader van “wat heb ik eigenlijk nog in de kast staan”, had ik zin om weer eens een brood te bakken. Ik ben geen koker, was altijd een beetje een bakker, maar dan moest het wel makkelijk. Niets ingewikkelds, gewoon een appeltaart of een cake, meestal uit een kant-en-klaar-pak, dat werk. Dus een broodbakmachine is ideaal voor mensen als ik.

Brood bakken in een broodbakmachine

Ik ging op zoek naar brooddeeg, of eigenlijk kant-en-klaar-broodmix. Dille & Kamille heeft dat. Het heet Bio Zadenbroodmix. Toe te voegen: 290 ml water, 7 gram gedroogde gist en een handje bloem.
Eerst doe je de helft van de broodmix in de machine, dan voeg je het water toe, dan het handje bloem en dan de rest van de broodmix. De gist moet pas als laatste en strooi je in een gemaakt kuiltje in de mix.

Broodmix met een kuiltje voor de gist
broodmix met een kuiltje voor de gist

De ingrediƫnten broodmix en gist had ik gekocht. Water uit de kraan, maar dat handje bloem was even een dingetje. Alle blikken uit de kast, die ik opendeed, bleken leeg. Uiteindelijk zat in de laatste wat ik zocht, bloem. Maar uit 2015! Er liepen geen beestjes in, dus ik heb het gewoon gebruikt, haha. De rest van de zak heb ik nu maar wel in de prullenbak gegooid.

Wat er toen gebeurde.

De broodbaktijd moest volgens het recept op het pakje 4 uur zijn. Mijn broodbakmachine kon maar 3 uur 20 minuten aan, dus dat was al niet helemaal je van het. Wat helemaal niet je van het was, was dat de stoppen van ons huis doorsloegen na een dikke 2 uur. Jemig, de broodbakmachine!
Stekker eruit, stoppen weer terug in de juiste stand en toen maar besloten om het brood af te bakken in de gewone oven.
De eerste 20 minuten op 200 graden, de tweede 30 minuten op 180 graden.

Conclusie

Het brood wat uiteindelijk uit de vorm kwam was prima van smaak en goed van vorm. Dat was gewoon gelukt! Wij aten het brood bij mijn zelfgemaakte pompoensoep met appel en sinaasappel. Die is ook heel erg lekker.
Maar wat je niet moet doen is denken dat een brood bakken in een broodbakmachine van zeker 20 jaar oud, die ook al zo lang ongebruikt in de kast stond, dat dat kan. Dus in het kader van “wat heb ik nog in de kast staan” ga ik nu maar mijn andere oude apparaten ook weer eens proberen. Het ruimt wel lekker op, zo!

En mocht je nog oud brood over hebben, dan is een broeder maken zonder oven van oud brood een goede manier om er vanaf te komen.Ik promoot in dit stukje Dille & Kamille. Als je iets aanschaft via de linken met Dille & Kamille, verdien ik er een heel klein beetje geld mee, waarmee ik dit weblog kan bedruipen. Dat geld komt trouwens van Dille & Kamille, niet van jullie. Jullie betalen niets extra’s.