do. jun 30th, 2022
zelf brood bakken met broodbakmachine

Het is een tijd geleden, dat ik zelf brood ging bakken met een broodbakmachine. Hadden we niet vroeger een hausse, dat iedereen zo’n machine in huis had? Lekker op je eigen tijdstip je verse brood in huis, dat was het idee. En met 3 jongens, die veel aten, was zo’n brood in mum van tijd op. Lekker, mam! Nu, in het kader van “wat heb ik eigenlijk nog in de kast staan”, had ik zin om weer eens zelf een brood te bakken met de broodbakmachine. Ik ben geen koker, was altijd een beetje een bakker, maar dan moest het wel makkelijk. Niets ingewikkelds, gewoon een appeltaart of een cake, meestal uit een kant-en-klaar-pak, dat werk. Dus een broodbakmachine is ideaal voor mensen als ik.

Geschatte leestijd: 3 minuten

Brood bakken in een broodbakmachine

Ik ging op zoek naar brooddeeg, of eigenlijk kant-en-klaar-broodmix. Online zijn die makkelijk te vinden, zoals bijv. de broodmixen van bakkers@home. Het zijn echt kant-en-klare mixen, dus er hoeft niet eens gist bij gedaan te worden. Wel water.

Recept (broodbakmachine)

 1. Bepaal de grootte van het brood.
 2. Doe de gewenste hoeveelheid water (maximum 20 °C) en broodmix in de broodbakmachine.
 3. Stel de machine in op bakprogramma 2, en de grootte van het brood en de kleur van de korst.
 4. Start de broodmachine en haal het brood eruit als het programma klaar is.
 5. Los het brood gelijk uit het bakblik en laat het afkoelen op een rooster.


Broodmix zijn handig om te gebruiken in de broodbakmachine

Het zelf brood bakken met de broodbakmachine mislukte …

De broodbaktijd moest volgens het recept op het pakje 4 uur zijn. Mijn broodbakmachine kon maar 3 uur 20 minuten aan, dus dat was al niet helemaal je van het. Wat helemaal niet je van het was, was dat de stoppen van ons huis doorsloegen na een dikke 2 uur. Jemig, de broodbakmachine! Stekker eruit, stoppen weer terug in de juiste stand en toen maar besloten om het zelf het brood af te bakken in de gewone oven in plaats van met de doorgeslagen kapotte broodbakmachine. De eerste 20 minuten op 200 graden, de tweede 30 minuten op 180 graden.

Superlekker, dat wel!

Het brood wat uiteindelijk uit de vorm kwam was echt superlekker en goed van vorm. Dat was gewoon gelukt! Wij aten het brood bij mijn zelfgemaakte pompoensoep met appel en sinaasappel. Die is ook heel erg lekker.

Maar wat je dus niet moet doen is denken dat zelf een brood bakken met een broodbakmachine van zeker 20 jaar oud, die ook al zo lang ongebruikt in de kast stond, dat dat kan. Dus in het kader van “wat heb ik nog in de kast staan” ga ik nu maar mijn andere oude apparaten ook weer eens proberen. Het ruimt wel lekker op, zo! Maar binnenkort ga ik wel weer een broodbakmachine kopen, want, behalve dat het mislukte, was het wel gelukt, als je begrijpt wat ik bedoel. Die smaak krijg je niet bij een bakker, of je moet er om 4 uur in de ochtend je bed voor uit komen 😉

En mocht je nog oud brood over hebben, dan is een broeder maken zonder oven van oud brood een goede manier om er vanaf te komen. Of kijk bij Broodnet, daar hebben ze veel broodrecepten en informatie over brood.


By Jeannet

2 thoughts on “Zelf Brood bakken met Broodbakmachine”
 1. Hahahaha, je hebt echt tijd over!
  Enne…zolang er geen beestjes in lopen schijnt bloem echt goed te zijn ( volgens mijn moeder dan )

  1. Hadden wij dezelfde moeder soms?
   Het blog houdt me gelukkig goed bezig. Ik zal binnenkort een blogje over jou schrijven, ok? groetjes

Comments are closed.