za. okt 1st, 2022

Op Koningsdag zoek ik altijd naar ouderwetse kopjes en schoteltjes. Ik heb er iets mee, het is lekker kneuterig. En het is leuk om een cactus te haken en die in zo’n kopje te plaatsen. Dat geeft het meteen iets extra’s. Mijn vondst van de afgelopen keer waren 3 kopjes met bijbehorende schoteltje plus een theepot. Vandaag heb ik in mijn ene Koningsdagvondst, het ouderwetse kopje, een gehaakte cactus gezet en in de andere Koningsdagvondst, de theepot, een plantje met echte aarde. Het staat ontzettend gezellig!

Jaren geleden in de oude winkel verkochten we ouderwetse kopjes met daarin door mij gehaakte cactussen. En het was met name het ouderwetse kopje dat “the truc” deed. Hieronder vind je de manier waarop ik er een cactus in maak. En als je het wil namaken zal het kopje misschien anders zijn, maar het maakt niet zo heel veel uit, dat het niet precies past. Meestal vormt het zich wel. Of anders zet je het met wat dubbelzijdig tape op de bodem vast in het kopje. Dat zie je toch niet.

Een gehaakte cactus als speldenkussen

Werkbeschrijving Cactus Haken

Wat heb je nodig: restjes dik haakkatoen bruin, groen (liefst 2 verschillende kleuren) en rood (liefst 2 verschillende kleuren rood of rood en roze); haaknaald 3, borduurnaald. Restje vulling voor knuffels.

Aarde:

Ik begon met het haken van de cactus met bruin haakkatoen voor de “aarde”: een magische ring met 6 vasten erin. Daarna haakte ik in de volgende toer in elke vaste twee vasten (12 st). Omdat mijn kopje taps naar boven uitliep moest ik elke toer meerderen. 12 is mooi te delen door 3, dus ik haakte twee vasten in elke 4e steek (15). Vervolgens haakte ik in de volgende toer elke 5e steek twee vasten (18). In toer 5 haakte ik in elke 6e steek 2 vasten (21). Als je dit goed doet, ontstaat er een soort naadje. Zo ging ik steeds door tot 1 cm onder de rand van het kopje. Op die hoogte ging ik weer minderen, maar wel veel sneller dan ik de heenweg had gemeerderd.

Ik eindigde tenslotte met 36 steken. Het minderen deed ik als volgt: Elke 5e en 6e steek haakte ik samen (30). Dan elke 4e en 5e steek (24). Vervolgens elke 3e en 4e steek (18). Daarna elke 2e en 3e steek samen (12). Op dit moment heb ik het bolletje aarde gevuld met vulling. Dat ging net. Uiteindelijk haakte ik elke twee steken samen en met 6 steken nog over hechtte ik af. Die laatste 6 steken reeg ik met een borduurnaald samen.

Als jij een kopje hebt dat rechter is, is het begin hetzelfde. Je begint met meerderen, maar als je de breedte hebt bereikt, ga je zonder meerderen verder.

Werkbeschrijving cactus haken

Cactus haken:

Om de “echte” cactus te haken, haakte ik een ketting van 20 lossen plus 1 losse voor de omdraai. Ik gebruikte daar een groene haakkatoen voor. Vervolgens haakte ik een lapje met vasten, maar ik stak mijn haaknaald daarbij in de achterkant van de steken. Daardoor kreeg ik een ribbeltje. Het lapje werd 10 cm hoog. Om er een tunneltje van te maken haakte ik de twee lange zijden aan elkaar vast. Vervolgens reeg ik de bovenkant met een rijgsteekje naar elkaar toe, zodat er een top ontstond.

Takje bij de cactus haken:

Het takje was in feite een kleine gehaakte cactus, maar dan met een ketting van 9 lossen plus 1 losse voor de omdraai. Het is leuk om, als je het takje bij de cactus haakt, een iets andere kleur groen te kiezen, het liefst een iets donkerder groen. Als je een echte cactus ziet, dan zijn de zijtakjes ook altijd net van een andere kleur. Bij een hoogte van 5 cm haakte ik de twee langere zijdes aan elkaar en ik reeg, net als bij de hoofdcactus, de bovenkant naar elkaar toe.

Het vullen van de gehaakte cactus

Ik vulde eerst de kleine gehaakte cactus en naaide hem vast op de grotere cactus. Door hem aan één zijde iets meer op de cactus vast te maken lijkt het meer op de groeiwijze van zo’n takje. Daarna vulde ik de grotere gehaakte cactus en zette hem vast op de bovenkant van de aarde.

bloemetje haken op een gehaakte cactus

Bloemetjes

De bloemetjes op de gehaakte cactus maken het vrolijk en af.

Het grote bloemetje maakte ik zo:

Onderste rand (in rood): een magische ring met 6 steken, daarna 6 lossen en vastzetten op de ring, weer 6 lossen en vasthaken, en ik herhaalde dat totdat ik 5 “blaadjes” had, toen was ik ook rond. De bovenste rand (in net iets valer rood of in roze) haakte ik op dezelfde manier, maar dan met 5 lossen.

Het kleine bloemetje ging op dezelfde manier, maar dan haak je voor de onderste rand een magische ring met 4 steken en maak je kleinere “blaadjes” door 4 lossen te haken en voor de bovenste rand hetzelfde, maar dan met 3 lossen.

Ik naaide de bloemetjes boven op elkaar en zette het grote bloemetje op de grote gehaakte cactus vast en het kleine bloemetje op het takje.

Meer manieren om een cactus te haken

Er zijn veel andere manieren om een gehaakte cactus te maken. Varianten kun je vinden op Pinterest of je kunt dit veelzijdige boek aanschaffen: Cactussen haken van Sarah Abbondio. Hier vind je 30 verschillende cactussen en vetplantjes. En ik geef je de verzekering, als je er één hebt gemaakt, dan ga je door. Want het ziet er ontzettend gezellig uit, zo’n cactus, en je kunt hem ook goed gebruiken als speldenkussen!


Lees ook:

By Jeannet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.