Connect with us

Cristina Branco weer op tournee in Nederland

cristina branco weer in Nederland

Van alles wat er nog over blijft

Cristina Branco weer op tournee in Nederland

De Portugese fado-zangeres Cristina Branco heeft een speciale band met Nederland, want in Amsterdam West begon haar internationale carriëre. Haar komende tournee start op 19 april in Alkmaar en eindigt op 25 april in Rotterdam. In die week komt ze ook naar Amsterdam (21 april in Paradiso) en Haarlem (24 april Philharmonie).

Mijn band met Cristina Branco

Zoals gezegd begon haar carrière in Amsterdam West, in Zaal 100. Ik was erbij en raakte ontroerd door haar zang, dat weet ik nog goed. Mijn vader was net overleden en ze raakte iets.

Toentertijd had ze een Portugese manager, die getrouwd was met mijn beste vriendin. De vriendin, waar ik De Kinderkleding Winkel, de voorloper van All Kinds of Things, mee ben gestart. Zij woonden toen in Amsterdam West, wat de plek verklaart van dit optreden. Het was “om de hoek”.
Ik had niets met fado en kende alleen Amàlia Rodrigues. In die tijd ben ik bij veel van haar optredens geweest. Ook in de winkel luisterden we vaak naar haar CD’s.
Maar om eerlijk te zijn, ik bleef niets met fado hebben. Ik herkende dat ze een prachtige stem had, maar haar muziek was niet de mijne.

Maar wat schetst mijn verbazing! Cristina Branco zingt nog steeds met die prachtige stem, die nu een stuk rijper en voller klinkt. Maar … alhoewel je nog steeds de fado-invloeden hoort, zingt ze nu liedjes, die veel meer mijn smaak zijn. Wat een enorme goede ontwikkeling vind ik dit. Luister maar eens naar deze opname. De Portugese gitaar is nog steeds aanwezig, maar ze wordt ook begeleid door een piano, wat een heel andere sound geeft.

cristina branco zingt fado gerelateerde muziek

Cristina Branco en Nederland

Cristina heeft in Nederland veel fans overgehouden aan het feit dat ze gedichten van Slauerhoff op muziek heeft gezet en opgenomen. Over haar CD “Cristina Branco canta Slauerhoff” schreef De Volkskrant indertijd:

“Cristina Branco canta Slauerhoff is niet zomaar een mooie cd, het is ook een onverwachte hulde aan een Nederlandse dichter, die als geen ander de calvinistische treurigheid van het Noorden wist te vermengen met de nostalgische droefenis van het Zuiden en zo, zeker ook voor de talloze Portugezen in Nederland, een rank, maar stevig bruggetje legt tussen beide culturen. Zoals Branco op het podium staat, ingetogen en krachtig tegelijk, belichaamt ze dat idee. In de poëzie bestaan geen grenzen.”

Maar ook haar samenwerking en optreden met Bløf heeft haar een schare nieuwe fans opgeleverd. Zoals Paskal Jakobsen het beschrijft: “het moment dat zij begint te zingen gebeurt er iets magisch. En niet alleen wij voelden dat, er barstte na het eerste couplet van Cristina een spontaan applaus los. Elke keer als we het erover hebben, krijgen we weer kippenvel.”
Kijk hier het fragment over die samenwerking en de opname van Dansen aan Zee, door Bløf in het Nederlands gezongen en door Cristina in het Portugees.

BRANCO, haar nieuwste album

Op haar nieuwste album BRANCO laat Cristina horen behoorlijk met de tijd te zijn meegegaan. Voor BRANCO werkte ze samen met jonge songwriters uit de Portugese indie-scene en met gevestigde namen als Sérgio Godinho. Ze zingt andere liedjes, maar wel met de diepgang van de fado. En dat Portugees, hè, wat een prachtige taal is dat toch.

Ik moet zeggen, dat ik zin heb om naar haar concert te gaan in Haarlem. Heb ik jullie lekker gemaakt? Ga dan met me mee! 24 April speelt ze in de Philharmonie in Haarlem, dat is niet ver weg. Sterker nog, het is bij mij “om de hoek”. En dat maakt de cirkel van Cristina en mij weer rond 😉

Voor de Amsterdammers: ze speelt ook op zondagmiddag 21 april in Paradiso. Klik hier voor kaartverkoop.


Recent schreef ik over David Hockney, ook een artiest, maar op een heel ander vlak natuurlijk. Zijn tentoonstelling in het Van Gogh duurt t/m 26 mei 2019.


In dit artikeltje staat een link naar Bol. Als je iets aanschaft via die link, verdien ik er een heel klein beetje geld mee, waarmee ik dit weblog kan bedruipen. Dat geld komt trouwens van Bol, niet van jullie. Jullie betalen niets extra’s.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in Van alles wat er nog over blijft

All Kinds of Mail

Advertisement
Advertisement
Advertisement En
Advertisement

All Kinds of Films

Poster van de film The Favourite

Boeken & Films

films | The Favourite vs Bohemian Rhapsody

By 25 februari 2019
Roma,de film, nanny in auto met kinderen

Boeken & Films

ROMA, film op Netflix

By 22 februari 2019
Uitgebluste moeder met heel wakker kind op bed uit de serie The Letdown

Boeken & Films

Geweldige serie op Netflix: The Letdown

By 9 februari 2019
Michael Douglas als Kominsky

Boeken & Films

Kijktip op Netflix: the Kominsky Method

By 29 december 2018

All Kinds of Posts

To Top