De Portugese fado-zangeres Cristina Branco heeft een speciale band met Nederland, want in Amsterdam West begon haar internationale carriëre. Recent was zij weer in Nederland voor een zestal concerten. Maar ze is heel vaak in Nederland, dus heb je het nu gemist, kijk dan uit naar de volgende reeks.

Mijn band met Cristina Branco

Zoals gezegd begon haar carrière in Amsterdam West, in Zaal 100. Ik was erbij en raakte ontroerd door haar zang, dat weet ik nog goed. Mijn vader was net overleden en ze raakte iets. Dat was de Portugese saudade, het gevoel van missen, van verlangen naar dingen, die voorbij waren. Het deed pijn.

Toentertijd had ze een Portugese manager, die getrouwd was met mijn beste vriendin. De vriendin, waar ik De Kinderkleding Winkel, de voorloper van All Kinds of Things, mee ben gestart. Zij woonden toen in Amsterdam West, wat de plek verklaart van dit optreden. Het was “om de hoek”.
Ik had niets met fado en kende alleen Amàlia Rodrigues. In die tijd ben ik bij veel van haar optredens geweest. Ook in de winkel luisterden we vaak naar haar CD’s.
Maar om eerlijk te zijn, ik bleef niets met fado hebben. Ik herkende dat ze een prachtige stem had, maar haar muziek was niet de mijne.

Maar wat schetst mijn verbazing! Cristina Branco zingt nog steeds met die prachtige stem, die nu een stuk rijper en voller klinkt. Maar … alhoewel je nog steeds de fado-invloeden hoort, zingt ze nu liedjes, die veel meer mijn smaak zijn. Wat een enorme goede ontwikkeling vind ik dit. Luister maar eens naar deze opname. De Portugese gitaar is nog steeds aanwezig, maar ze wordt ook begeleid door een piano, wat een heel andere sound geeft.

cristina branco zingt fado gerelateerde muziek

Cristina Branco en Nederland

Cristina heeft in Nederland veel fans overgehouden aan het feit dat ze gedichten van Slauerhoff op muziek heeft gezet en opgenomen. Over haar CD “Cristina Branco canta Slauerhoff” schreef De Volkskrant indertijd:

“Cristina Branco canta Slauerhoff is niet zomaar een mooie cd, het is ook een onverwachte hulde aan een Nederlandse dichter, die als geen ander de calvinistische treurigheid van het Noorden wist te vermengen met de nostalgische droefenis van het Zuiden en zo, zeker ook voor de talloze Portugezen in Nederland, een rank, maar stevig bruggetje legt tussen beide culturen. Zoals Branco op het podium staat, ingetogen en krachtig tegelijk, belichaamt ze dat idee. In de poëzie bestaan geen grenzen.”

Maar ook haar samenwerking en optreden met Bløf heeft haar een schare nieuwe fans opgeleverd. Zoals Paskal Jakobsen het beschrijft: “het moment dat zij begint te zingen gebeurt er iets magisch. En niet alleen wij voelden dat, er barstte na het eerste couplet van Cristina een spontaan applaus los. Elke keer als we het erover hebben, krijgen we weer kippenvel.”
Kijk hier het fragment over die samenwerking en de opname van Dansen aan Zee, door Bløf in het Nederlands gezongen en door Cristina in het Portugees.

BRANCO, haar nieuwste album

Op haar nieuwste album BRANCO laat Cristina horen behoorlijk met de tijd te zijn meegegaan. Voor BRANCO werkte ze samen met jonge songwriters uit de Portugese indie-scene en met gevestigde namen als Sérgio Godinho. Ze zingt andere liedjes, maar wel met de diepgang van de fado. En dat Portugees, hè, wat een prachtige taal is dat toch.

Deze keer is het mij niet gelukt om haar te horen zingen. Maar ik kijk uit naar de volgende keer, als ze weer naar Haarlem komt. Want de Philharmonie, waar ze bij de recente reeks optrad, is bij mij om de hoek, en dat zou het cirkeltje weer rond maken.


Recent schreef ik over David Hockney, ook een artiest, maar op een heel ander vlak natuurlijk. Zijn tentoonstelling in het Van Gogh duurt t/m 26 mei 2019.


In dit artikeltje staat een link naar Bol. Als je iets aanschaft via die link, verdien ik er een heel klein beetje geld mee, waarmee ik dit weblog kan bedruipen. Dat geld komt trouwens van Bol, niet van jullie. Jullie betalen niets extra’s.