za. okt 1st, 2022

Ken je David Sedaris? Hij is schrijver van autobiografische teksten, waarin hij nogal droog en komisch zijn wereld beschrijft. Ik hou van zijn schrijfstijl en velen met mij. Hij wordt op handen gedragen door Paulien Cornelisse en Aaf Brandt Corstius, om maar een paar te noemen. Op vakantie las ik zijn dagboeknotities. Het zijn gedachten en objectieve observaties die hij heeft bijgehouden gedurende 25 jaar van zijn leven. Daar raakte ik door geïnspireerd. Het is heerlijk om te lezen, omdat hij ook uit 1956 stamt, net als ik, en dus veel herkenbare dingen beschrijft.

Ik kan natuurlijk niet tippen aan David Sedaris, maar ik vond het leuk om de dingen die we in Duitsland en Denemarken tegen kwamen op deze manier op te schrijven. Waarom foto’s nemen als je ook gekke invallen of dingen die je onderweg meemaakt kunt opschrijven?

Ik heb wat foto’s toegevoegd, om toch een beetje een idee te geven, maar slechts ter illustratie.

Dagboeknotities uit Duitsland – juli 2022

15 juli, onderweg naar Ammersbek, Duitsland

In het kader van de onverwachte ontmoetingen komen we Miranda uit Twente tegen. Miranda houdt van Harley Davidson-motoren en er is een Harley-meet in het dorp waar we doorheen rijden. Ze vertelt ons, dat haar eerste vriend haar in de steek heeft gelaten voor iemand met langer blond haar. En die is op haar beurt weer in de steek gelaten door iemand met nog langer blond haar. Nu is ze met een Brit, die ze tegenkwam toen hij niet meer op zijn benen kon staan van lamheid. Hij vroeg of ze mee ging naar zijn huis, maar daar paste ze voor. Maar 2 uur later belde hij haar op en moest ze hem op komen halen, want hij kon niet meer rijden. En dat deed ze toen. Dat was 15 jaar geleden.

Dagboeknotities uit Denemarken – juli 2022

18 juli, Henne Stranden, Denemarken

Er ligt een blote vrouw op een felroze luchtbed in een pierenbadje te zonnen. Net alsof te doen, bij gebrek aan een zee of echt zwembad.

Ik was bij de masseur en ik vroeg me af of ik nou een slipje aan moest of uit. Slipje uit, bleek. Het is voor het eerst dat iemand mijn blote billen heeft gemasseerd. Ik had wat Deens opgezocht om te zeggen, dat ik alleen mijn benen gemasseerd wilde hebben. “Aleen been”, blijkt Deens te zijn.

Het Deense woord voor heide is klit.

Bij een flatgebouw met 4 verdiepingen hebben alle balkons aangebouwde bloembakken. De architect heeft vast gedacht, dat iedere bewoner daar meteen enthousiast volop gebruik van zou gaan maken en de boel zou gaan volzetten met vrolijke blomster. En dat is natuurlijk niet zo. Zo zijn mensen niet. Dat kan je wel denken, maar het is niet zo.

Dagboeknotities van een vakantie door Scandinavie
Henne Stranden, Jutland

20 juli 2022, Henne Stranden, Denemarken

We zitten op een midden in de duinen gelegen camping en we horen een schaap. Niets bijzonders zou je zeggen. Maar wat opvalt is dat het schaap wel heel erg regelmatig blaat. Opeens denk ik, dat het iemand is die met zo’n apparaatje moet ademen, want zo regelmatig is het. Maar het stopt ook af en toe, dan is er niets te horen. Is het iemand die raar snurkt? Het is een raadsel. Tot we horen dat het blaten zich verplaatst. Voor onze neus. Het blijken een man en een vrouw te zijn, waarbij de man de vrouw enigszins leidend naar voren duwt. Later horen we van de campingbaas, dat het een vader met zijn geestelijk gehandicapte dochter is. Elke keer als ze iets spannend vindt, maakt ze dat geluid. Wat een naar lot moeten sommige mensen toch ondergaan.

21 juli 2022, Ledejo, Denemarken

Een hondentrimsalon met de naam Pels & Pote. Geniaal.

22 juli 2022, Kopenhagen, Denemarken

Op een gebouw staat met koeieletters, elke letter is schat ik minstens 2 meter hoog, de tekst: LISTEN TO GRETA THUNBERG! Ze is echt een held hier.

Wat opvalt: de treinen naar en in Kopenhagen zien er niet uit. Vol met graffiti. En niet kleine dingetjes, maar enorme teksten, ook over de ramen. Het lijkt wel of ze daar hier geen aandacht aan willen besteden. De deuren zijn afgebladderd, de treinen zelf zijn viezig vaal rood en de raam- en deursponningen zijn verroest. Binnenin ziet het er prima uit, gewoon netjes en verzorgd.

Vergissing: ik kocht een klein soft ijsje voor dik 10 euro. Ik heb een beetje moeite met het omrekenen van de Deense Kroon. Toen ik het me realiseerde ben ik nog wel even terug gegaan naar het meisje, dat me het verkocht had. Ze zei enigszins beschaamd dat het klopte dat het ijsje 75 kronen kostte.

Nyhavn in Kopenhagen
Nyhavn, Kopenhagen

23 juli, Kopenhagen, Denemarken

Hare Krisna leeft! Midden op het enorm drukke en toeristische Nyhavn loopt een groep te zingen. Zo gezellig! Alsof we weer in de jaren tachtig zijn beland. Ik moet aan George Harrison denken.

Een in Indiase dracht geklede vrouw wast een dinerbord af bij de toiletten van het museum waar we zijn. Hè? Mooi museum trouwens, het Glyptoteket, met een prachtige wintertuin, zie foto bovenaan.

Dagboeknotities uit Noorwegen – zomer 2022

26 juli, Jeløy, Noorwegen

En nu zit ik hier, aan een fjord, in de kantine van een camping deze dagboeknotities te typen. Ontdekking: nøken betekent naakt in het Noors.

Wordt vervolgd!


Lees ook:

By Jeannet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.