Doe eens een dagje Zwolle! Dit jaar (2020) vanaf half december tot eind januari 2021 hebben ze daar Winters Zwolle, een spannend verhalenvertelfestijn. Hartstikke leuk om juist nu, met Corona, te doen. Zwolle heeft trouwens ook een fantastische boekhandel Waanders zowel als een heel mooi museum De Fundatie. Maar ook een lekker compact centrum met gezellige terrasjes en een prima winkelaanbod in de kleinere straatjes. Allemaal prima ideeën voor uitjes in Zwolle!

Hieronder noem ik tips die nu tijdens de totale lockdown helaas allemaal niet kunnen. Maar het verhalenvertelfestijn Winters Zwolle kan wel! Een hele goede reden dus om een dagje Zwolle in te plannen!

Dagje Zwolle met audioverteller in je oren

De historische binnenstad van Zwolle is vanaf half december weer het decor van kunstzinnige, muzikale en spannende wandelroutes. Ontdek de verborgen verhalen van Zwolle en bezoek tegelijkertijd de prachtige hotspots. Stap door de sluier van de werkelijkheid en laat je betoveren!

Dit jaar gaat het allemaal wat anders dan anders, natuurlijk. Via een audiotour op je eigen telefoon kun je zes verschillende routes volgen. Dat zijn: Kunst Verlicht, de Opgezwolle Hiphoproute, de Midwinter spooktocht, Langs de oevers van de Aa en twee Lichtbeeldenroutes. Je wordt begeleid door de audioverteller in je oren.

Kaartverkoop kan via de site van Winters Zwolle. Koop een ticket, zet je koptelefoon op of doe je oortjes in en begin! Je kunt de audiotour lopen zo vaak je wilt, met wie je wilt en zo lang je wilt. Verkrijgbaar tot en met 31 januari 2021.

Een dagje Zwolle is niet compleet zonder bezoek aan boekhandel Waanders
Boekhandel Waanders, Zwolle

Boekhandel Waanders en Museum de Fundatie

Boekhandel Waanders is een hele mooie (en dan bedoel ik ook hele mooie) en hele grote (en dan bedoel ik ook hele grote) boekhandel in een 15e eeuws kerkgebouw. Je weet niet wat je ziet. Die boekhandel alleen al is een dagje Zwolle waard. Ingang: Achter de Broeren 1-3.

Maar ook het museum De Fundatie heeft de laatste jaren goede tentoonstellingen, die je graag wilt zien. Wij waren er een tijdje geleden voor een beeldententoonstelling met Giacometti en Chadwick, Mocht je een dagje Zwolle willen doen, check even de website van het museum. Dit museum staat in de top drie van alle uitjes in Zwolle.

Herman Brood Experience tijdens het dagje Zwolle
Herman Brood Experience, Zwolle

Dagje Zwolle met Herman Brood

Herman Brood is een geboren Zwollenaar. Daarom is er op de Blijmarkt een Herman Brood Experience, een mooi woord voor een soort van museum over Brood, maar eigenlijk is het een winkel, waar je allerlei parafernalia over Brood kunt kopen. Herman Brood heeft zijn leven goed gedocumenteerd, dus er is van alles te zien. Zelfs tot en met zijn dagboekje, als negenjarige geschreven.

Danny Lademacher, voormalig bandlid van Brood, schreef recent een boekje over zijn leven in de Wild Romance. Leuk voor de echte Broodfan, net als dit museum, één van de leukste uitjes in Zwolle.

Het centrum van Zwolle

Als je ook nog even de tijd hebt om het centrum van Zwolle in te lopen ga dan op zoek naar leuke éénpitters. In de grote winkelstraat, de Diezerstraat, is het alleen maar ketens wat de klok slaat, dus loop daar ajb voorbij. Ga verder en kijk rond in al die leuke kleine straatjes en steegjes die Zwolle rijk is. Het is een fijn compact centrum, dus je kunt niet verdwalen. En het maakt het dagje Zwolle compleet. Overnachten in Zwolle doe je bijvoorbeeld in De Koperen Hoogte, een oude watertoren. Als je klikt op hotel met lekker restaurant, dan vind je daar nog meer hotels in bijzondere gebouwen waar je goed kunt eten.

Als je van steden bezoeken houdt, dit is het verslag van ons weekend in Brussel (ja, dat is het buitenland, maar goed te doen vanuit Nederland, maar twee uur rijden vanaf Amsterdam).