Connect with us

De egel en de egelopvang

Een tevreden egel op de egelopvang in Haarlem

Tuinieren

De egel en de egelopvang

2019 is het jaar van de egel en dat is niet voor niets, want het gaat niet goed met de egel. Veel egels, en dan met name de mannetjes tijdens de paartijd, worden slachtoffer van het verkeer. Hun natuurlijke afweermethode, zichzelf oprollen tot een harde stekelige bal, helpt helaas niet tegen zware autobanden. Daarnaast zijn land- en tuinbouwgif, water- en bodemverontreiniging oorzaak van ziekte en sterfte onder de egels. Maar ook bijv. slakkengif, dat soms driftig gestrooid wordt in tuinen.
De natuur heeft egels nodig. In de natuurlijke kringloop eten zij insecten, zoals rupsen, maar zij zijn zelf voedsel voor uilen, oehoes, grote roofvogels en dassen.

Een egel op de egelopvang in Haarlem
Bij de Egelopvang in Haarlem

De egel is beschermd.

De egel is een wilde inheemse beschermde diersoort. Dat betekent dat als je een egel vindt, die ziek is of zwaar vermagerd is, je die egel moet helpen. Zo staat het in de Wet Natuurbescherming. In heel Nederland zijn er egelopvangcentra, die zorgen voor zieke of gewonde egels. Wat ook in de Wet staat is dat je thuis geen wilde dieren mag houden en een egel is een wild dier.

Hoe weet je of een egel hulp nodig heeft?

Een egel is een schemerdier. Overdag slaapt ie, maar in de schemeruurtjes, ’s ochtends en ’s avonds, gaat ie op pad (mannelijke egels lopen 5 km per etmaal!). Hij laat zich in principe overdag niet zien.
Als je overdag op een open plek of op straat een egel ziet, die niet vlucht of zich oprolt, dan weet je dat er iets mis is. Een egel kan ook gewond zijn door de beet van een hond of door het verkeer. Ook komen egels nog wel eens in maaiers terecht. En als je een egel ziet met veel kleine witte puntjes in en op zijn stekels, met veel kale plekken of met vlooien en teken neem dan actie. Egels die rondjes lopen, wankelen, omvallen en/of schudden hebben ook hulp nodig.

Wat moet je doen?

Vind je een egel, die hulp nodig heeft, bel dan met een egelopvang in jouw buurt. De egelopvang Haarlem bijvoorbeeld heeft medische thuiszorgers, die eerste hulp bieden nadat een egel wordt gemeld. Ze zullen vragen wat er aan de hand is en je vragen de egel naar een thuiszorger toe te brengen. Deze thuiszorger heeft een vergunning voor het houden van een wild dier, zolang als nodig is voor hun herstel. Deze thuiszorgers zorgen voor de eerste hulp aan de egels. Bij andere egelopvangcentra kan dat anders geregeld zijn.
Vaak zijn egels door ziekte of verwonding onderkoeld. Vervoer ze dan in een kartonnen doos met een in een handdoek gerolde plastic fles gevuld met warm water (als kruik).
Als het even duurt voor je de egel naar de opvang kan brengen zorg dan voor een bakje met water (géén melk!) en wat kattenvoer op een schoteltje.

Bij de medische thuiszorger van de egelopvang wordt de egel bekeken en naar aanleiding daarvan eerste hulp verleend en een behandelplan opgesteld. Het kan om een warmtematje gaan of een infuus. Er kan een wond behandeld worden of de egel krijgt een flessenvoeding.

Bij de egelopvang in Haarlem
De Egelopvang in Haarlem

Bij de egelopvang

Als hij enigszins hersteld is, gaat ie naar de reguliere egelopvang. Zij nemen de verzorging en behandeling over na de eerste verleende hulp van de thuiszorger.

Bij mijn bezoek aan de Egelopvang Haarlem kwam ik net op het moment, dat een vrijwilligster een egel in zijn wekelijkse verzorgende badje deed. Het water van het bad bevatte een middel tegen schurft, een schimmelziekte die veel egels treft. Deze huidziekte veroorzaakt het uitvallen van de stekels.
Het filmpje wat ik maakte van een tevreden egel in bad is het leukste wat je vandaag zult zien! Een tandenborstel tussen je stekels als je daar jeuk hebt is gewoon genieten!

Egelopvang in Haarlem
De Egelopvang is niet te bezoeken. Bezoek zorgt voor extra stress.

De egel gaat naar de uitwentuin

Als de egel weer in orde is, zijn lichaamsgewicht goed is, geen schurft meer heeft, alle stekels weer zijn aangegroeid en alle wonden genezen, dan gaat hij naar een uitwentuin. Veel particulieren bieden hun tuin aan als uitwentuin. Het zijn tuinen, waar de egels niet uit kunnen weglopen en waar ze in de gaten kunnen worden gehouden.
De bedoeling van de uitwentuin is om het natuurlijke egelgedrag weer terug te krijgen en om weer te ontwennen van mensen. Ze hebben weer bewegingsvrijheid en ze kunnen weer oefenen in het zelf zoeken van voedsel.

Terug de natuur in

Is de egel in goede gezondheid, kan ie weer helemaal voor zichzelf zorgen, heeft hij een goed gewicht en een goed stekelpakket, dan is het tijd dat hij weer terug de natuur in gaat. Het enige wat de vrijwilligers van de egelopvang dan nog kunnen doen is uitzwaaien. Dag egeltje, het ga je goed!

Vrijwilligers

Je hebt het al kunnen lezen, maar ik wil het nog een keer benadrukken. De egelopvang wordt geheel en al gedaan door onbetaalde krachten. Iedereen werkt vrijwillig om elke dag, 24/7, klaar te staan om de egels op te vangen en te verzorgen. Het eten, de medicijnen en de verschoningen komen voor het grootste deel uit giften. De Egelopvang Haarlem bijvoorbeeld vangt elk jaar zo’n 400 egels op, egels die allemaal hun eigen behandel- en verzorgingsplan hebben.
Wil jij deze bijzondere opvang steunen? Dit is het rekeningnummer van de Egelopvang Haarlem: NL82 TRIO 0254 5140 49. Hartelijk dank, namens alle 400 egeltjes!Dit artikeltje plaats ik onder het hoofdje Tuinieren. Veel mensen met tuinen vinden het fijn om een egel in de tuin te hebben, die ze afhelpt van slakken. Klik hier als je nog meer wilt lezen over Tuinieren.

19 Comments

19 Comments

 1. Virgilia

  16 april 2019 at 7:04 pm

  Interessant om te te lezen, ik wist wel dat ze beschermd waren maar niet dat er ook zoiets bestaat als uitwentuin

  • Jeannet

   16 april 2019 at 7:15 pm

   Hoi Virgilia, leuk, he? Heb je het filmpje bekeken? SOOOO CUUUUTE! Ik smolt helemaal. Dank voor het reageren, gr. Jeannet

 2. Véronique

  16 april 2019 at 8:49 pm

  Daarom ruim ik in de herfst nooit mijn tuin op, zo hebben de beestjes genoeg om zich onderste verstoppen.

  • Jeannet

   16 april 2019 at 8:56 pm

   Hoi Véronique, heel goed, jij snapt het! En doe je het niet voor de egels, dan doe het wel voor alle kruipers, we hebben ze allemaal nodig! Dank! gr. Jeannet

 3. Rowan

  17 april 2019 at 7:52 am

  Wauw, ik wist niet dat mannetjes egels zo ver konden lopen. Ik vind het mooie beestjes, mooi dat je hier aandacht aan besteedt op je blog!

  • Jeannet

   17 april 2019 at 8:19 am

   Hoi Rowan, dank voor je compliment. En dat wist ik ook niet, dat ze zo ver liepen. Eigenlijk alles wat ik heb opgeschreven was redelijk nieuw voor me. En het was zo leuk in die egelopvang! Heb je het filmpje gezien? Zo schattig! gr. Jeannet

 4. Nicole Orriëns

  17 april 2019 at 10:48 am

  Ik wist helemaal niet dat dit bestond! Wat fijn zeg. Als ik al een egel zie is het meestal platgereden op de weg….

  • Jeannet

   17 april 2019 at 12:09 pm

   Hoi Nicole, mooi, he? Nederland is zo’n goed georganiseerd land en we worden allemaal maar ouder en hebben steeds meer tijd. Dus er zijn steeds meer mensen die “iets” willen doen, dus doen ze het vrijwillig bij dit soort Stichtingen. Dank voor je reactie, gr. Jeannet

 5. Lindsey Beljaars

  17 april 2019 at 10:55 am

  OMG< dat filmpje, zooo cute! Wat goed dat dit bestaat 🙂

  • Jeannet

   17 april 2019 at 12:17 pm

   Hoi Lindsey, ja, dat filmpje is goed, he? Je hoort mij ook zeggen: ooooh wat cute! Dat egeltje is om op te vreten, nou ja, als al zijn stekels er niet zouden zijn dan … Dank voor je reactie, gr. Jeannet

  • Frederique

   20 april 2019 at 6:48 am

   Ik wist dus praktisch niets van wat je schrijft, allemaal nieuw voor me én heel interessant. Veel egels komen er binnen zeg bij de opvang. De enige egel (levend) die ik heb gezien was ooit op vakantie in Kroatië

   • Jeannet

    20 april 2019 at 9:26 am

    hoi Frederique, nou, ik ook niet hoor. Een vriendin van me werkt daar als vrijwilliger, dus ik kwam er goed binnen. En ja, dan wil iedereen heel graag het verhaal vertellen van de egels en hun kwetsbaarheid. En dat we ze nodig hebben. Ik vond het zelf ook heel leuk en interessant. Dank voor je reactie, gr. Jeannet

 6. Amylia De Schepper

  19 april 2019 at 7:28 pm

  Oh ik wist helemaaaaaal niet dat het een beschermde diersoort is!

 7. Joanne

  19 april 2019 at 9:48 pm

  Wat interessant én goed dat je dit deelt ! Er staan veel feitjes in waar ik (en zo te lezen ook anderen…) weinig van af wisten !

  • Jeannet

   19 april 2019 at 10:08 pm

   Hoi Joanne, dank voor je leuke reactie. Dit is waarom ik o.a. bloggen zo leuk vind. Je komt opeens op plekken, die je eerder niet kende en ontdek je dingen, waar je nog nooit van had gehoord. gr. Jeannet

 8. Nadia

  20 april 2019 at 6:47 am

  Wat een beestjes zijn het ook hé… Het is echt heel lang geleden dat ik er één gezien heb!

  • Jeannet

   20 april 2019 at 9:28 am

   Hoi Nadia, ze zijn echt supercute. Heb je nog naar het filmpje gekeken? Ik smolt helemaal. Dank voor het reageren! gr. Jeannet

 9. Amelie van Writings by Amelie

  20 april 2019 at 3:25 pm

  Ik wist niet dat de egel een inheemse beschermde diersoort was. Handig om te weten wat we moeten doen!

  • Jeannet

   20 april 2019 at 3:57 pm

   Hoi Amelie, ja, dit soort dingen kom je dan opeens te weten, leuk he? Maar het kan in België anders geregeld zijn. Ik weet wel, dat ze bij jullie ook beschermd zijn, maar hoe de opvang geregeld is, dat weet ik niet. Leuk dat je reageerde, dank! gr. Jeannet

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in Tuinieren

All Kinds of Mail

Advertisement
Advertisement
Advertisement En
Advertisement

All Kinds of Films

Poster van de film The Favourite

Boeken & Films

films | The Favourite vs Bohemian Rhapsody

By 25 februari 2019
Roma,de film, nanny in auto met kinderen

Boeken & Films

ROMA, film op Netflix

By 22 februari 2019
Uitgebluste moeder met heel wakker kind op bed uit de serie The Letdown

Boeken & Films

Geweldige serie op Netflix: The Letdown

By 9 februari 2019
Michael Douglas als Kominsky

Boeken & Films

Kijktip op Netflix: the Kominsky Method

By 29 december 2018

All Kinds of Posts

To Top