di. aug 16th, 2022
boekomslag van De Onsterfelijken van Chloe Benjamin

Meteen in de proloog van het boek De Onsterfelijken, geschreven door Chloe Benjamin wordt het thema duidelijk. De vier hoofdpersonen krijgen in hun jeugd van een waarzegster hun datum van overlijden te horen. Wat voor impact heeft deze boodschap op hun verschillende levens? Een filosofisch getint thema, waar je als lezer ook je eigen gedachtes over zult hebben.

De Onsterfelijken

De broers en zussen Gold krijgen in het boek De Onsterfelijken als kind hun sterfdatum te horen van een helderziende. De voorspelling heeft grote gevolgen voor hen in de vijftig jaar die volgen en alle vier proberen ze op eigen wijze het lot te bezweren. De jongste van het stel, Simon, vlucht naar de westkust, op zoek naar de liefde in het San Francisco van de jaren tachtig. De dromerige Klara wordt illusionist in Las Vegas, geobsedeerd door de grens tussen werkelijkheid en fantastie. Oudste zoon Daniël zoekt naar zekerheid als legerarts in de jaren na 9/11, hopend aan het lot te kunnen ontkomen. En de serieuze Varya probeert de grens tussen de wetenschap en onsterfelijkheid te breken. Vier aparte levensverhalen, waarbij het spannend is om te lezen hoe de hoofdpersoon van het verhaal omgaat met het gegeven, dat hij weet wanneer hij dood gaat.

Vlot geschreven

Niet alleen het filosofische thema van de Onsterfelijken spreekt me aan, maar het verhaal zelf is vlot geschreven. Er komen tal van gebeurtenissen langs in het Amerika van de jaren tachtig en daarna. Dat het eerste deel in San Francisco speelt, waar ik net vorig jaar ben geweest, is helemaal leuk. En in Las Vegas zijn we ook een tijd geleden geweest. Zo langzamerhand zijn wij best wel Amerikakenners en dit boek brengt het een en ander weer terug in de herinnering.

De ouders van de kinderen zijn traditioneel Joods opgevoed. Daarom worden in het verhaal tal van gebruiken en tradities uit het Jodendom opgevoerd, maar het overheerst niet. En aangezien het over 4 levens gaat, worden er vier verhalen verteld, die behoorlijk verschillend zijn. Het levert een overzichtelijk boek op, dat je makkelijk per leven, per deel, kunt lezen.

Filosofisch getint thema

Het thema van De Onsterfelijken is heel mooi bedacht. Dat hier een waarzegster een rol in speelt is wat minder. Later in het verhaal wordt dit wel enigszins opgelost, maar ik bleef nog wel met wat vraagtekens zitten.

Neemt niet weg, dat het een interessant thema is. Wat doe je, als je weet wanneer je sterft? Leef je je leven dan anders? En zo ja, wat doe je dan anders? Ik moet zeggen, dat dit thema mij vaak bezig houdt de laatste tijd. Ben ik binnenkort aan de beurt of duurt het nog dertig jaar? En als dat zo is, wat doe ik dan met die dertig jaar? We worden steeds ouder, maar goed ouder worden, hoe doe je dat? Wat doe je met al die tijd? Hoe vul je je leven zinvol in?

Al met al een heel fijn verhaal, dat makkelijk weg leest en toch de nodige vragen oproept. Het boek De Onsterfelijken kost nu nog maar 12,99 euro als paperback . Dat komt omdat het al in 2019 is uitgegeven, maar als je dat niet uitmaakt, is het echt een heel lekker boek, waar je direct in kunt verdwijnen.


Lees ook:

By Jeannet

8 thoughts on “De Onsterfelijken door Chloe Benjamin”
  1. Het is niet echt een thema die ik zelf zou lezen. Maar wel een sterke review, vooral qua boeken vind ik dat wel knap om te schrijven. Ben zelf meer van de educatie en thrillers

  2. Interessant! Leuk dat je ook echt door de tijd mee gaat.

    Zelf zou ik absoluuuut geen datum willen weten.

  3. Ik ken het boek niet, maar moet zeggen dat het me wel erg boeit. Ik houd wel van dit soort verhalen, ik zal hem onthouden!

  4. Goeie tips op je blog! Ik heb sinds deze week weer een abo op de bieb, dus ik ga hier even rondkijken.

Comments are closed.