De familietentoonstelling Dinomakers is vanaf nu tot en met 1 juni 2020 te zien in het Teylers Museum in Haarlem. Verwonder je over schilderijen, tekeningen, toverlantaarnplaatjes, fossielen en modellen, die het veranderende beeld van dino’s en ander prehistorisch leven laten zien. In de voorjaarsvakantie is er veel te doen rondom de tentoonstelling met als hoogtepunt een DinoDag op zondag 16 februari met workshops, kindercolleges, een fossielenspreekuur en rondleidingen.

Beeldcredits header: Iguanodon, 1907, onderdeel van een serie (later) beschilderde terracotta dinomodellen, Duitsland, Collectie Museon, Den Haag

Ignaz Johann Berger (toegeschreven), Megatherium cuvieri, ca. 1856
Aquarel op papier
Verworven door Teylers Museum in 2019 met steun van de BankGiro Loterij
en Teylers Museum Vrienden Fonds

Dinomakers

Miljoenen jaren geleden krioelde de aarde al van het leven. Wezens die geen mens ooit heeft gezien. Het enige bewijs dat we hebben zijn fossielen: versteende resten van planten en dieren. Vaak niet meer dan een dijbeen, een kies of een pootafdruk. Wie maakt daar een dino van? De tentoonstelling Dinomakers geeft een overzicht van twee eeuwen paleokunst: de spannende en verrassende verbeelding van dino’s en ander prehistorisch leven door kunstenaars en wetenschappers. Ontdek in Teylers Museum de mooiste en opvallendste creaties.

Mark P. Witton, Deinonychus rodeo, 2019 Digitale kunst © Mark P. Witton, te zien op Dinomakers in het Teylers Museum in Haarlem
Mark P. Witton, Deinonychus rodeo, 2019
Digitale kunst
© Mark P. Witton

DinoDag op 16 februari

Kom op zondag 16 februari naar de DinoDag en doe mee aan allerlei activiteiten. In het kader van de tentoonstelling Dinomakers kun je luisteren naar een kinderlezing (8+) door paleokunstenaar Remie Bakker of bekijken hoe hij een Velociraptor maakt van klei en het zelf ook proberen (6+). Gastconservator Esther van Gelder bedacht de tentoonstelling. Ga mee met haar rondleiding en ontdek hoe mensen vroeger dachten over de oertijd. Paleontoloog Eric Mulder geeft een lezing met als titel ‘Was de Tirannosaurus Rex een nijdige kip?’
(6+). Heb je iets ouds gevonden, maar weet je niet wat het is? Laat het tijdens de DinoDag zien aan de deskundigen van Naturalis. Natuurlijk is er ook weer een inloopworkshop Schaduwen van Jurassic World. Kijk voor het complete programma en meer informatie op teylersmuseum.nl

Voor 4+ kinderen is er een schaduwworkshop met als titel Schaduwen van Jurassic World, in het Teylers Museum
Schaduwen van Jurassic World in het Teylers Museum

Dinomakers in de Voorjaarsvakantie

In de voorjaarsvakantie (15 tot en met 23 februari) is de tentoonstelling Dinomakers en het museum extra geopend op maandag 17 februari. Elke dag is er een Kunst en Vliegwerk-inloopworkshop Schaduwen van Jurassic World (4+) waarin je de hoofdrolspelers voor een spannend Jurassic World-dinoverhaal bedenkt én ze als schaduwen op het witte doek tot leven brengt.

Paleontoloog Anne Schulp van Naturalis en Teylers Museum geeft op woensdag 19 februari om 14.00 uur een kindercollege (8+) over de vraag: hoe vind je een dino en hoe graaf je hem op? Aanmelden en meer informatie vind je via teylersmuseum.nl.

Pootafdrukken in Haarlem

En heb je de pootafdrukken al gezien, die door heel Haarlem verspreid liggen? Ze zijn levensgroot! Dan zie je pas hoe groot die dinosauriërs waren! Kom kijken naar de tentoonstelling Dinomakers in het Teylers Museum in Haarlem en ontdek nog veel meer dingen, die je nog niet wist over dinosauriërs.

Pootafdruk van een T. Rex?, te zien in Haarlem bij het Teylers Museum terzake van de tentoonstelling Dinomakers

Het L.A.M. in Lisse is ook een leuk museum voor kinderen. Het is een aansprekelijk kunstmuseum met als thema eten & drinken.