do. jun 30th, 2022

Het Palais Idéal, de droom van een ongeschoolde postbode in Frankrijk is, zonder twijfel, één van de meest bizarre bezienswaardigheden van Frankijk. Het is een uniek bouwwerk. Je kunt zeggen dat het grillig, fantasierijk, oorspronkelijk en artistiek is. Maar je kunt ook zeggen dat de maker megalomaan, bezeten en geniaal was. Sommigen hebben het over naieve kunst, anderen over een uit de hand gelopen hobby. Hoe je het ook wendt of keert, het Palais Ideál van Facteur Cheval in Hauterives is een droompaleis. Een paleis waar je, als je het eenmaal gezien hebt, nog lang over blijft nadenken.

Geschatte leestijd: 4 minuten

Een droompaleis van een simpele postbode

Ferdinand Cheval (1836 – 1924) struikelt op 43-jarige leeftijd tijdens zijn dagelijkse postboderonde van 40 km over een bijzondere steen. Hij besluit hem mee te nemen naar huis en hem te bewaren. Dit blijkt het startsein te zijn voor een bijzonder avontuur, wat hem de volgende 33 jaar bezig zal houden. Want tijdens elke volgende ronde blijft hij stenen meenemen naar huis. En er ontstaat een droom: hij wil van deze stenen een droompaleis maken, een ideaal paleis. Iets wat je nog nooit eerder hebt gezien en wat uniek is op de wereld.

Zijn inspiratie haalt hij uit de ansichtkaarten, die hij rondbrengt. Je moet bedenken, dat het toendertijd een nieuw fenomeen was, het rondsturen van ansichtkaarten, en dan met name uit gebieden die niemand nog kende. De pyramide van Cheops, een Hindoe tempel, een Zwitsers chalet, een Middeleeuws kasteel en ga zo maar door.

In Hauterives staat het Palais Idéal van Facteur Cheval

Het bouwen van het droompaleis

Al tijdens het verzamelen van de stenen, die hij in een kuil in zijn achtertuin bewaart, begint hij met het maken van schetsen. En bedenkt hij hoe hij zijn droompaleis technisch vorm gaat geven. Zijn buren vinden hem een “arme ziel, die stenen verzamelt”.

Zonder enige scholing of achtergrond in architectuur begint deze simpele postbode in Frankrijk zijn meesterwerk vorm te geven. Met de verzamelde stenen en cement bouwt hij een droompaleis met allerlei grillige vormen en beeldhouwwerken, sommigen duidelijk herkenbaar, anderen moeilijk te doorgronden. Sfinxen, slangen, kikkers, octopussen en Adam en Eva, overal vind je symbolen en kleine kunstwerkjes binnen het grotere kunstwerk dat het Paleis Idéal eigenlijk is.

Uiteindelijk werkt hij 10.000 dagen oftewel 93.000 uur over een periode van 33 jaar aan het bouwwerk. Als je bedenkt dat hij ook getrouwd is en dat hij blijft werken tot zijn 60e, dan kun je ongeveer uitrekenen hoe bezeten Cheval is van zijn droompaleis. Als hij niet werkt als postbode, dan werkt hij aan zijn paleis.

Een droompaleis in Frankrijk: het Palais Idéal in de Drôme

Erkenning door anderen

Al tijdens de bouw zijn mensen nieuwsgierig wat hij aan het doen is. Hij leidt ze zelf rond en laat ze zien waar hij mee bezig is. Vlak na zijn dood beginnen kunstenaars als Pablo Picasso en Max Ernst zijn werk te bezoeken en wordt het paleis ontdekt als een volwaardig kunstwerk. Vanaf 1969 wordt het erkend als historisch monument, als een naïeve kunstexpressie. Het droompaleis wordt jaarlijks door 150.000 bezoekers bezocht.

Het Palais Idéal is een uniek meesterwerk, dat zijn weerga niet kent en een prachtig voorbeeld van Outsider Art.

Adresgegevens Palais Idéal

Palais Idéal de Facteur Cheval
8 Rue du Palais
26390 Hauterives – Frankrijk
www.facteurcheval.com

 • Toegang volwassenen: 9,50 euro
 • Kinderen tot 6 jaar: gratis
 • Van 6 – 16 jaar: 5,50 euro
 • Online tickets kopen wordt aanbevolen. Bovendien krijg je online een kleine korting van 50 cent per kaartje. Op sommige drukke dagen kun je aan de kassa geen kaartjes kopen. Er wordt gewerkt met tijdslots, omdat het anders te druk wordt.

By Jeannet

2 thoughts on “Een droompaleis in Frankijk, het Palais Idéal in de Drôme”
 1. Hoi Jeannet,
  Het maakt helemaal niet zoveel uit waar je over gaat schrijven ✍️ ,
  Ik vind alles leuk en interessant waar je het over gaat hebben .
  Ik volg je wel vaak, maar ik laat niet altijd een message achter….sorry.
  Mooie foto’s van de steden en oudheden, daar ben ik ook gek op….dus voilà.
  Het kookt hier trouwens nu wel in de zuidelijke Ardennen hoor…. Veel water blijven drinken.
  Liefs . . . en maak me weer blij met al jouw verdere verhalen, salut

  1. Ha Syl, dank voor je lieve reactie. En ik begrijp dat je weer in het “buitenland” verkeert. Fijn he, 60-plus zijn, dan kan je dit soort dingen makkelijk doen. Ik ga mijn best doen om je niet te teleurstellen 😉 groetjes, Jeannet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.