Elke haker weet wat een granny is. Officieel heet de steek granny square, maar als je Oma’s Vierkantjes zegt, weet ook elke haker waar je het over hebt. Ik wilde iets makkelijks haken, wat ik zonder nadenken kan doen, en dan kom je al gauw uit bij het haken van een granny.

Een granny deken met herinneringen

Een paar jaar geleden heb ik een enorme grote gekleurde granny deken gehaakt. Daar heb ik ettelijke zomers over gedaan.
Ik vind het heerlijk om, als ik op vakantie ben, een haakwerkje bij me te hebben. En granny’s zijn dan heel handig om te haken, omdat het een klein werk is en daardoor handzaam. Bovendien koop ik altijd in het vakantieland zelf mijn acryl om mee te haken. Dat is ook de sport, om in het betreffende land een winkel te vinden, die dat verkoopt. Elk land heeft zo zijn eigen kleurengamma. Elk jaar heeft zo zijn eigen kleurengamma. De granny deken is dan ook een bonte verzameling geworden van gekleurd garen en herinneringen van over de hele wereld.

een granny haken is niet moeilijk

Een granny haken is niet moeilijk

Zelfs als je een beginnende haker bent is een granny square haken niet moeilijk. Als je weet wat een losse is, een halve vaste en een stokje, dan ben je er al.
Voor een “echte” granny square is het de bedoeling, dat je elke baan in een andere kleur haakt. Kijk maar naar dit filmpje.
Maar er zijn honderden varianten, die allemaal even leuk kunnen zijn, als je maar de juiste kleuren kiest. Dat is ook de lol.

Een doorlopende granny

Voor de afwisseling heb ik een doorlopende granny gehaakt in één kleur. Kijk naar dit filmpje en je snapt het meteen. Voor het begin van de volgende baan: kijk even goed naar de foto’s, want je draait het werk om en haakt dan verder (rechtsboven: zo kom je aangehaakt en linksonder: draai het werk om en haak dan verder, zoals rechtsonder).

Granny's haken maar dan anders. Een doorlopende granny haken doe je door het werk om te keren als je naar een volgende baan gaat.

Toen ik hem groot genoeg vond, d.w.z. 40 x 40 cm in het vierkant voor een kussen van die afmetingen, heb ik hem daarna beschouwd als een borduurstramien. Ik heb hem “geborduurd” met kettingen van lossen in een andere kleur. Het effect was totaal anders.

Ik hou van oranje en geel. Samen met olijfgroen heb ik een ruitmotief geborduurd. Daarna heb ik een binnenkussen bekleed met een oranje katoentje, gewoon op de naaimachine.

een doorlopende granny met erop geborduurd kettingen van losse in een ruitpatroon

Als laatste haakte ik nog eenzelfde doorlopende granny en naaide ik de twee helften van het kussen met een overhandse steek aan elkaar. Dit is mijn eigen filmpje om te zien hoe die steek precies gaat.

En, zoals ik het zeg in het filmpje, dan heb je je kussen klaar, wow. Altijd weer een fijn moment. Ik maakte op dezelfde manier ook een roze kussen met een doorlopende granny, maar die borduurde ik met een grijze roos. Een behoorlijk stylistische grijze roos is het geworden, je hebt een goede fantasie nodig om er een roos in te zien, haha.

Af en toe houd ik winacties. Dit kussentje bijvoorbeeld was te winnen in een winactie van eind mei. Als je in de toekomst mee wilt doen met dit soort acties, moet je wel ingeschreven staan voor mijn nieuwsbrief.

Een kussen haken met granny's, maar dan anders


Onlangs heb ik ook een paar pannenlappen gehaakt en hoesjes rondom blikjes, om mijn bureau een beetje op te leuken. De gratis haakpatronen zitten erbij.