Connect with us

Een granny haken, maar dan anders

Haken

Een granny haken, maar dan anders

Elke haker weet wat een granny is. Officieel heet de steek granny square, maar als je Oma’s Vierkantjes zegt, weet ook elke haker waar je het over hebt. Ik wilde iets makkelijks haken, wat ik zonder nadenken kan doen, en dan kom je al gauw uit bij het haken van een granny.

Een granny deken met herinneringen

Een paar jaar geleden heb ik een enorme grote gekleurde granny deken gehaakt. Daar heb ik ettelijke zomers over gedaan.
Ik vind het heerlijk om, als ik op vakantie ben, een haakwerkje bij me te hebben. En granny’s zijn dan heel handig om te haken, omdat het een klein werk is en daardoor handzaam. Bovendien koop ik altijd in het vakantieland zelf mijn acryl om mee te haken. Dat is ook de sport, om in het betreffende land een winkel te vinden, die dat verkoopt. Elk land heeft zo zijn eigen kleurengamma. Elk jaar heeft zo zijn eigen kleurengamma. De granny deken is dan ook een bonte verzameling geworden van gekleurd garen en herinneringen van over de hele wereld.

een granny haken is niet moeilijk

Een granny haken is niet moeilijk

Zelfs als je een beginnende haker bent is een granny square haken niet moeilijk. Als je weet wat een losse is, een halve vaste en een stokje, dan ben je er al.
Voor een “echte” granny square is het de bedoeling, dat je elke baan in een andere kleur haakt. Kijk maar naar dit filmpje.
Maar er zijn honderden varianten, die allemaal even leuk kunnen zijn, als je maar de juiste kleuren kiest. Dat is ook de lol.

Een doorlopende granny

Voor de afwisseling heb ik een doorlopende granny gehaakt in één kleur. Kijk naar dit filmpje en je snapt het meteen. Voor het begin van de volgende baan: kijk even goed naar de foto’s, want je draait het werk om en haakt dan verder (rechtsboven: zo kom je aangehaakt en linksonder: draai het werk om en haak dan verder, zoals rechtsonder).

Granny's haken maar dan anders. Een doorlopende granny haken doe je door het werk om te keren als je naar een volgende baan gaat.

Toen ik hem groot genoeg vond, d.w.z. 40 x 40 cm in het vierkant voor een kussen van die afmetingen, heb ik hem daarna beschouwd als een borduurstramien. Ik heb hem “geborduurd” met kettingen van lossen in een andere kleur. Het effect was totaal anders.

Ik hou van oranje en geel. Samen met olijfgroen heb ik een ruitmotief geborduurd. Daarna heb ik een binnenkussen bekleed met een oranje katoentje, gewoon op de naaimachine.

een doorlopende granny met erop geborduurd kettingen van losse in een ruitpatroon

Als laatste haakte ik nog eenzelfde doorlopende granny en naaide ik de twee helften van het kussen met een overhandse steek aan elkaar. Dit is mijn eigen filmpje om te zien hoe die steek precies gaat.

En, zoals ik het zeg in het filmpje, dan heb je je kussen klaar, wow. Altijd weer een fijn moment. Ik ben nog van plan hetzelfde te doen maar er dan een roos op te borduren. Lijkt me ook mooi.

Het kussen is ook te koop in mijn onlineshop. Dan heb je hem kant en klaar en kan ie meteen op je bank!

Een kussen haken met granny's, maar dan anders


Onlangs heb ik ook een paar pannenlappen gehaakt en hoesjes rondom blikjes, om mijn bureau een beetje op te leuken. De gratis haakpatronen zitten erbij.

11 Comments

11 Comments

 1. Véronique

  20 april 2019 at 10:08 am

  Ik vind het knap. Haken is iets wat me echt niet lukt

  • Jeannet

   20 april 2019 at 10:14 am

   Hoi Véronique, maar het is echt makkelijk, hoor! Maar ik weet het, het is niet iedereens hobby. Wel die van mij dus. Bedankt dat je reageerde, gr. Jeannet

 2. Amelie van Writings by Amelie

  21 april 2019 at 6:11 pm

  Ik vind dit wel een zeer trendy versie!

 3. Manon

  21 april 2019 at 9:59 pm

  Mijn oma doet dit ook elke dag. Maar wat een leuke deken vol herinneringen!

  • Jeannet

   21 april 2019 at 10:06 pm

   Hoi Manon, en is dit niets voor jou dan? Dit lijkt me de perfecte hobby voor je, en je oma kan het je leren! Dank voor je reactie, gr. Jeannet

 4. Nicole Orriëns

  23 april 2019 at 7:18 am

  Granny’s zijn echt klassiekers en erg leuk vind ik altijd. Ook al zijn ze makkelijk te maken, toch vind ik het best lastig.

  • Jeannet

   23 april 2019 at 12:25 pm

   Hoi Nicole, jouw site heet niet voor niets huisvlijt.com, dus je moet iets hebben met haken en breien. Het lastigste vind ik altijd dat aanhechten van die nieuwe kleur en dan al dat afhechten weer. Zoveel draadjes! Ik ben uren bezig geweest aan mijn grote patchworkdeken van anderhalf bij twee meter met dat afhechten. Het is niet het leukste werkje, zeg maar. Dank voor je gezellige reactie, gr. Jeannet

 5. Thomas

  23 april 2019 at 9:33 am

  Ik had van een granny nog nooit gehoord, maar wat een toepasselijke naam. Mijn moeder maakt namelijk ook wel eens haakwerkjes voor onze dochter, dus erg toepasselijk!

  • Jeannet

   23 april 2019 at 12:21 pm

   Hoi Thomas, dank voor het reageren. En ja, het is een hele toepasselijke naam. Je ziet ze zitten, he, die ouwe omaatjes, rond brilletje, grijs knotje, zwarte lange rok. Ik heb beeld iig. gr. Jeannet

 6. Lindsey Beljaars

  23 april 2019 at 7:06 pm

  Knap gedaan hoor, ik doe het je niet na!

 7. Hilda

  19 mei 2019 at 10:56 am

  Wat een leuk kussentje! Veel succes

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in Haken

All Kinds of Mail

Advertisement
Advertisement
Advertisement En

All Kinds of Travels

Met de bus naar Spanje

Europa

Met de bus naar Spanje

By 29 maart 2019
natte kasseien bij het fietsen door de stromende regen

Europa

Fietsen door de stromende regen

By 14 maart 2019
Het graf van Elvis Presley in Memphis, Tennessee

Reizen

Nashville en Memphis

By 5 maart 2019
Met Countrysterren gelardeerde gitaar op de hoek van Broadwaystreet in Nashville, Tennessee

Reizen

Muziekreis door Amerika

By 1 maart 2019
De buitenkant van de Ridderzaal in Den Haag vanuit het Binnenhof

All Kinds of Popular Posts

To Top