za. sep 24th, 2022
Molen de Adriaan in Haarlem

Te veel tijd om handen: neem een hond! Zeiden ze tegen mij, nadat ik vertelde dat ik te weinig te doen had binnenkort. Nou heb ik af en toe een hond, ik noem het mijn leasehond (grapje natuurlijk, ik betaal er niet voor, maar a dog zit aan a leash, en o, dit is eigenlijk heel erg, je moet nooit je grapjes uitleggen, sorry!). Maar het is heel goed om af en toe een hond bij je te nemen, want zo ontdekte ik wel het een en ander. Dat een hond altijd achter je aan loopt, altijd bij je is en dat een hond het heerlijk vindt om los te lopen en dat je dus in een buurt moet wonen, waar dat kan.

Tijd te veel, neem een hond. Hond aan een lijn in de zon.

Neem alleen een hond als je genoeg losloopplekken in de buurt hebt

Meestal blijft de hond een nachtje slapen, soms twee en kan ik dus de hele dag de tijd nemen met haar, zoals vandaag. Ik ga 5 x per dag een ommetje. En ik probeer ook een wat langer wandelingetje in te passen. Maar daar wordt het lastig, niet vanwege het wandelen, maar omdat er hier in Haarlem nauwelijks losloopplekken zijn voor haar. Althans plekken, waar ze zonder gevaar los kan lopen. Omdat het niet mijn eigen hond is, voel ik me heel verantwoordelijk. En ik kan nog niet goed genoeg op haar vertrouwen, dat ze ook meteen komt als ik haar roep. Alhoewel ik een puppycursus met haar en haar echte baasje heb gedaan is de lesstof wat vergeten. Eigenlijk zou ik weer met haar moeten gaan trainen, maar waar?

Ik heb recent een lijstje gemaakt met wandelgebieden nabij Haarlem, waar ik ook melding maak of de hond mee mag nemen of niet. Ik weet nu, hoe belangrijk het is om te weten of dit kan.

Te weinig gras

In de directe omgeving van mijn huis is te weinig gras. Er is een heel klein postzegeltje van een grasveldje, vlak voor de ramen van een restaurant. Als ze daar, zo vol in het gezicht van de etende gasten, gaat zitten poepen, voel ik me nogal opgelaten en denk ik, ik ga echt niet nu een hond nemen. Er is hier te weinig ruimte.

Er is ook nog een groenstrookje van wel 4 meter breed langs de doorgaande weg. Ook een hele fijne plek om eens lekker te gaan zitten poepen. Net poepte ze in een groenstrook vlak voor een stoplicht. Het is nauwelijks te doen: haar kort houden omdat ze anders de weg oversteekt en ondertussen een zakje openen om de drol op te pakken. Het lukte me allemaal nog net op tijd.

Mooie foto’s

Het moge duidelijk zijn: voorlopig ga ik geen hond nemen, althans niet in het huis waar we nu wonen. Maar het grote voordeel van het wandelen met een hond is wel, dat je hele mooie foto’s kunt maken, helemaal als het aantrekkelijk weer is, koud of warm, dat maakt dan niet uit. Molen de Adriaan in Haarlem is een absolute toeristentrekker.

En ik heb ook nog meer dan genoeg tijd om mijn boekenlijst te lezen …

By Jeannet