za. sep 24th, 2022
De buitenkant van de Ridderzaal in Den Haag vanuit het Binnenhof

Als het weekend is en mooi weer, dan is er niets fijners om te doen dan een rondwandeling door Den Haag te maken, om niet te zeggen door het koninklijke deel. Want Den Haag heeft altijd een speciale band gehad met de Oranjes. Er zijn dan ook veel koninklijke aanknopingspunten te vinden in deze stadswandeling door Den Haag.

Een rondwandeling door koninklijk Den Haag begint op de Lange Voorhout

Rondwandeling Den Haag, begin op de Lange Voorhout

Beter dan op de Lange Voorhout beginnen met een stadswandeling door Den Haag kan bijna niet. Want wat een prachtige statige laan is dit. Je waant je hier in de vorige eeuw, want flaneren kun je hier op zijn best. Ook fijn dat er weinig verkeer rijdt, want anders zou de illusie verstoord worden.

Aan het begin van de Lange Voorhout bevindt zich het Paleis Lange Voorhout. Koningin-moeder Emma bewoonde het Paleis vanaf 1901 en gebruikte het als Winterpaleis. In de zomer woonde ze op Soestdijk. Totdat het Paleis in 1991 aan de Gemeente Den Haag werd verkocht, is het altijd gebruikt als werkpaleis door de 3 regerende vorstinnen, Wilhelmina, Juliana en Beatrix.

Sinds 2002 is in het Paleis Lange Voorhout het M.C. Eschermuseum gevestigd. Met ruim 150 stukken van Escher is het museum een ode aan deze beroemde graficus. Veel toeristen komen naar het museum, want het werk van Escher is over de hele wereld bekend.

Verder richting Heulstraat naar het Noordeinde

Loop vanaf het Paleis Lange Voorhout rechtdoor het grindpad op tot het einde van het Lange Voorhout. Rechts bevindt zich de Kloosterkerk, waar prinses Beatrix op zondag soms een dienst bezoekt.
Loop verder in dezelfde richting en je ontdekt rechts het Paleis Kneuterdijk. Hier woonde ooit koning Willem II met zijn vrouw Anna Paulowna.

Links van het Paleis Kneuterdijk is de Heulstraat die leidt naar het Noordeinde. Sla daar rechtsaf en ontdek aan de linkerkant het Paleis Noordeinde.
Paleis Noordeinde is het werkpaleis van koning Willem-Alexander. Het paleis is het middelpunt van vele belangrijke gebeurtenissen in het leven van de Koninklijke Familie. Prinses Juliana en prins Bernhard en prins Constantijn en prinses Laurentien gaven elkaar hier het jawoord.

Tegenover het Paleis is een gezellig pleintje met een prachtige Kastanjeboom en een gezellig wit bankje eromheen. Ga hier eens even lekker in het zonnetje zitten en geniet van het uitzicht op het Paleis.

Langs de Koninklijke Stallen naar de Paleistuin

Een rondwandeling door Den Haag is niet compleet als je het Noordeinde niet hebt gedaan. Rechts op nummer 91 moet je even naar binnen voor een goede kop cappuccino en een lekker broodje bij een heel leuke koffietent met de naam Lola Bikes & Coffee. Je kunt er ook je fiets laten repareren en een fiets huren.

Loop verder door het Noordeinde en sla linksaf bij de Hogewal. Je loopt nu om het Paleis Noordeinde heen en langs de Koninklijke Stallen. Hier bevinden zich de paarden van het Koninklijk Huis, alsmede de Gouden en de Glazen Koets. De Koninklijke Stallen worden in de zomer een paar dagen opengesteld en zijn ze voor het publiek toegankelijk.

Op deze stadswandeling door Den Haag loop je verder langs de stallen en sla je bij het kruispunt linksaf de Prinsessewal op. Na 150 meter ontdek je links de ingang naar de Paleistuin. Hier kun je lekker even relaxen op het grasveld. Neem de uitgang rechts en kom weer uit in de Prinsessewal.
Sla dan bij “IJzerhandel v/h Stolp” linksaf de Prinsestraat in. Het is een leuke winkelstraat met veel kleine éénpitters.

Naar de Grote Kerk en het Oude Stadhuis

Aan het einde van de Prinsestraat bots je tegen de achterkant van de Grote Kerk aan.
De Grote Kerk heeft een sterke band met het koningshuis: meerdere leden van koninklijke familie werden er gedoopt en koningin Wilhelmina, koningin Juliana en prinses Margriet zijn getrouwd in de Grote Kerk. 

Steek het pleintje links over, langs de rode deuren van de kerk, richting het gebouw op de hoek met de rode luifels en de witte torenpunt. Dit is het Oude Stadhuis aan de Dagelijkse Groenmarkt.
Tegenwoordig wordt het Stadhuis incidenteel nog weleens gebruikt voor gemeentezaken, zoals de aangifte van de geboorte van prinsessen Amalia en Alexia, twee van de drie dochters van koning Willem Alexander en koningin Maxima. 

Naar het Binnenhof en het Mauritshuis

Als je langs het Oude Stadhuis aan de Dagelijkse Groenmarkt bent gelopen, dan kom je bij het Buitenhof uit. Daarna steek je de straat over en loop je door de poort het Binnenhof op en natuurlijk herken je daar meteen het gebouw met de 2 torens, de Ridderzaal, een niet te missen onderdeel van deze stadswandeling door Den Haag.
Sinds 1904 wordt in de Ridderzaal jaarlijks een Verenigde Vergadering der Staten-Generaal gehouden waarin de koning de troonrede uitspreekt. . En zo (met onderbreking tijdens de Tweede Wereldoorlog) wordt daarmee op de derde dinsdag van september het parlementaire vergaderjaar geopend, Prinsjesdag dus.

Loop verder rechtdoor en verlaat het Binnenhof via de andere gele poort. Daarna is links het Mauritshuis te zien.
In het Mauritshuis, gebouwd als woonhuis voor graaf Johan Maurits van Nassau-Siegen, is het Koninklijk Kabinet van Schilderijen gevestigd met topstukken van Vermeer, Rembrandt, Steen en Hals.
Het museum heeft sinds kort een bijzondere ondergrondse ingang om het publiek beter op te vangen.

Rondwandeling Den Haag eindigt op Plein, Hofvijver en Korte Vijverberg

Schuin tegenover het Mauritshuis bevindt zich het Plein met veel gezellige terrassen. En midden op het Plein het standbeeld van onze Vader des Vaderlands, prins Willem van Oranje.

Ga terug naar de straatkant van het Mauritshuis en vervolg je wandeling. Sla linksaf en bekijk na 50 meter links de Hofvijver en aan je rechterhand ontdek je nog als laatste koninklijke noot het Kabinet van de Koning aan de Korte Vijverberg 3. Dit instituut ondersteunt de Koning in de uitoefening van zijn constitutionele werkzaamheden.

Uiteindelijk loop je langs de Hofvijver de Korte Vijverberg af, steek het Toernooiveld over en kom je weer bij het begin op de Lange Voorhout uit.

Dit was een rondwandeling door koninklijk Den Haag. Wil je nog meer weten over Den Haag? Dit is een leuk boekje, waar je 111 plekken in Den Haag kunt ontdekken:

By Jeannet

2 thoughts on “Maak nu een Koninklijke rondwandeling door mooi Den Haag”
    1. Hoi Sandra, leuk dat je gaat. Ik vond het een hele leuke wandeling, maar we hadden ook wel te gek weer toen. Dat was dat weekje, dat het even lente was, weet je nog? Heel veel plezier in Den Haag! gr. Jeannet

Comments are closed.