Als je van kostuum-films houdt, dan is The Favourite een aanrader. Het is een film met een wat hedendaagse twist en dat maakt hem juist zo leuk.
Als je van Queen houdt, dan ben je vast al naar Bohemian Rhapsody geweest.

Olivia Colman vs Rami Malek

Olivia Colman speelt de rol van koningin Anne, die leefde van 1665 tot 1714. Omdat er niet veel bekend is over haar kon Olivia Colman lekker haar gang gaan. Heel anders dan bijv. de rol van Freddie Mercury in Bohemian Rhapsody door Rami Malek. Ik heb beide films in dezelfde week bekeken, dus daarom vergelijk ik ze. En in beiden speelt een queen de hoofdrol!

Rami Malek heeft bewegingslessen moeten nemen en spraaklessen, doordat hij de hele film met een extra bovengebit in speelt. Je ziet in de film dat ie daar moeite mee heeft. Ook verschilde zijn stem enorm met de stem van Freddie Mercury. Er is dan ook gebruik gemaakt van zowel gemixte opnames met Freddie Mercury zelf als ook met een zanger die hem goed benaderde.
Omdat Rami Malek een persoon moet spelen, die enorm in ieders geheugen ligt, is er weinig ruimte voor eigen invulling. In feite doet ie hem heel goed na. Dat klinkt misschien wat flauw om te zeggen, maar heel veel eigen interpretatie aan de rol kon ie niet geven. Zijn stagedive was wel naar eigen inzicht. Niemand heeft dat Freddie Mercury ooit zien doen.

Olivia Colman daarentegen heeft haar eigen interpretatie kunnen geven van koningin Anne. Behoorlijk labiel, misschien zelfs op tijden behoorlijk gek en lekker humeurig. Een heerlijke rol voor iemand die echt kan acteren, zoals Olivia Colman.
En dat zij fantastisch acteert dat is duidelijk. Met name de laatste scene, waarin ze eigenlijk alleen maar voor zich uit kijkt, dan zie je wat ze denkt. Gedurende de hele film heeft ze ervoor gezorgd, dat je met haar mee leeft en haar begrijpt. En aan het eind hoeft ze alleen maar voor zich uit te kijken. Heel goed gedaan. The Favourite wordt gedragen door haar prestatie.

Golden Globes en Oscar-nominaties

Volkomen terecht heeft Olivia Colman de Oscar gewonnen voor beste vrouwelijke hoofdrol. Haar reactie was ook weer zo goed. Ze zei: “this is hilarious, I’ve got an Oscar”. Het is een actrice zonder veel pretenties en met een buitengewoon groot bereik in rollen. In Broadchurch bijvoorbeeld, waar veel mensen haar van kennen, speelt ze een af en toe wat humeurige flapuit met een groot hart en is ze af en toe best grappig. In The Favourite speelt ze een totaal ander karakter. Voor mij een bewijs dat ze echt kan acteren.
Ook won ze recent een Golden Globe.

Rami Malek heeft ook de Oscar gewonnen voor beste mannelijke hoofdrol en ook de Golden Globe. Het is zo jammer, dat ik hem nooit ergens anders in heb zien spelen, want ik weet niet of hij nou echt kan acteren, of dat ie gewoon goed iemand heeft nagedaan! Daarom ben ik wat harder in mijn oordeel: ik heb de hele film naar een acteur zitten kijken, die een extra gebit in had.
Bohemian Rhapsody is wel de film, die het publiek het meest heeft gewaardeerd en dat komt zowel door de muziek van Queen natuurlijk als door het spel van Rami Malek.

De film ROMA van Alfonso Cuáron won trouwens de Oscar voor beste buitenlandse film en de Golden Globe voor beste film. Ik had het ROMA zo gegund om ook de Oscar voor beste film te krijgen.
Green Book heeft die in de wacht gesleept met een best aardige film, maar Amerikaans, natuurlijk. Ik zou er voor pleiten om meer buitenlanders in de Oscarjury op te nemen, want Green Book is echt zo’n Amerikaans hollywoodverhaal, waar in het begin de hoofdrolspelers elkaar niet mogen en uiteindelijk aan het eind wel begrip voor elkaar kunnen opbrengen en zelfs vrienden worden.

Films met een anekdote

De geschiedenis van Queen is goed te achterhalen. En de film is mede-geproduceerd door Brian May en Roger Taylor, ex Queen-leden. Voor filmische redenen is echter gekozen om Freddie Mercury al eerder gediagnosticeerd te laten zijn met AIDS. In het echt is dit pas in het tijdperk na Life Aid gebeurd.

En dan nog een leuke anekdote, die Olivia Colman verklapte in de show van Graham Norton.
Emma Stone heeft een scene met haar waarin ze koningin Anne onder haar rokken moet betasten met een klaarkomende koningin als resultaat. Om het wat levensechter te maken had Olivia Colman een spons tegen haar kruis geplakt. Imagine the surprise van Emma Stone!

Rami Malek als Freddie Mercury op de poster van één van de films Bohemian Rhapsody die ik hier bespreek