Hier is het gratis haakpatroon van de beroemde gehaakte babybal van Mevrouw de Jong. Voor wie het niet weet: Mevrouw de Jong (of mrsdejong, ik gebruik beide namen door elkaar) was het eigen kleine merkje van mijn kinderkledingwinkel in Amsterdam Zuid, dat nu ter ziele is.
(Als je geen zin hebt om te haken, dit voorbeeld heb ik net gehaakt, dus is nu te koop in de webshop van mrsdejong).

2 Manieren om de bal te haken

Als je een beginnende haker bent, is het het handigst om 2 halve ballen te haken en die aan elkaar te naaien. Als je een geoefende haker bent is het mooier om de bal helemaal door te haken tot een van de laatste toeren, hem te vullen en dan dicht te haken. En schaam je niet, Mrsdejong begon ook met haken van het makkelijkste haakpatroon.

Is je gehaakte babybal inderdaad bedoeld voor een baby, gebruik dan een wat dikkere katoen. Ik ben een fan van Drops Paris, te koop bij oa. Wolplein. Deze katoen is in veel kleuren te krijgen. Vulling voor dit soort dingen is te koop in handwerkwinkels. Ik gebruik 40 gram. Het leukste is om er ook een kattebelletje in te stoppen, ook te koop in handwerkwinkels, want baby’s vinden het leuk om te rammelen.

Haakpatroon babybal, beginnende haker

Halve bal:
toer 1: 6 vasten in magical ring of haak 4 lossen en maak deze vast met een halve vaste en haak 6 vasten in de ring. (6 v)
toer 2: 2 vasten in elke vaste (12 v)
toer 3: 2 vasten in elke 2e vaste (18 v)
toer 4: 2 vasten in elke 2e vaste (27 v)

toer 5: 1 vaste in elke vaste (27 v)
toer 6, 7 en 8: 2 vasten in elke 4e vaste (51 v)

toer 9, 10, 11 en 12: 1 vaste in elke vaste (51 v)

toer 13: 2 vasten in elke 4e vaste (63 v)
toer 14, 15 en 16: 1 vaste in elke vaste (63 v)

Afwerking van deze methode

Haak nog een halve bal. Naai beide helften aan elkaar, maar laat een stukje open om de bal mee op te vullen. Vulling plus kattebelletje dus. Naai de bal daarna helemaal dicht.

Haakpatroon babybal, geoefende haker

toer 1: 6 vasten in magical ring of haak 4 lossen en maak deze vast met een halve vaste en haak 6 vasten in de ring. (6 v)
toer 2: 2 vasten in elke vaste (12 v)
toer 3: 2 vasten in elke 2e vaste (18 v)
toer 4: 2 vasten in elke 2e vaste (27 v)
toer 5: 1 vaste in elke vaste (27 v)
toer 6, 7 en 8: 2 vasten in elke 4e vaste (51 v)

toer 9, 10, 11 en 12: 1 vaste in elke vaste (51 v)

toer 13: 2 vasten in elke 4e vaste (63 v)
toer 14, 15, 16, 17, 18 en 19: 1 vaste in elke vaste (63 v)
toer 20: haak elke 4e en 5e steek samen ( 51 v)

toer 21, 22, 23 en 24: 1 vaste in elke vaste (51 v)

toer 25, 26 en 27: haak in elke 4e en 5e steek een halve vaste en haal dan de draad door beide steken heen, zo heb je een steek geminderd (27 v)
toer 28: 1 vaste in elke vaste (27 v)

toer 29: haak in elke 2e en 3e steek een halve vaste en haal dan de draad door beide steken heen, zo heb je een steek geminderd (18 v)
toer 30: haak in elke 2e en 3e steek een halve vaste en haal dan de draad door beide steken heen, zo heb je een steek geminderd (12 v)

Afwerking van deze methode

Draai het werk om en vul dan de bal met vulling en het kattebelletje. En nu wordt het wat lastiger: ik gebruik altijd een grote veiligheidsspeld om de vulling naar beneden te houden. Dus duw de vulling naar beneden in de bal en steek daarboven de veiligheidsspeld in het werk. Op deze manier heb je ruimte om verder te haken.

toer 31: haak in elke 2e en 3e steek een halve vaste en haal dan de draad door beide steken heen, zo heb je een steek geminderd  (6 v)
toer 32: Haal je draad door de laatste steek en vervolgens door alle andere steken en trek aan. Zo krijg je een magical ring, maar dan aan het eind. Hecht af.

Het gebruik van meer kleuren

Als je meer kleuren gebruikt in de gehaakte babybal, dan vinden baby’s dat veel interessanter. Want een helemaal effen bal is niet zo leuk voor baby’s. Je zult waarschijnlijk hebben opgemerkt dat ik om de 4 toeren ongeveer een alinea heb overgeslagen. Als je wilt variĆ«ren met kleuren, verander dan de kleur bij de alinea. Dan krijg je een mooi opgebouwde evenwichtige gekleurde bal.

Wil je een bal maken met twee kleuren en zo min mogelijk af- en aanhechten, dan is de gehaakte babybal met 2 kleuren misschien leuk om te maken. Dit gratis haakpatroon is iets ingewikkelder dan die hierboven staat, maar het principe is hetzelfde.

Veel plezier met het maken van dit gratis haakpatroon voor een babybal van mrsdejong!

gekleurde gehaakte babybal van mrsdejong

Meer haakideeƫn van mrsdejong

Dit is het gratis haakpatroon voor een babybal, maar ik heb nog meer gratis haakpatronen:

Wil je nog meer achtergrondinformatie over Mevrouw de Jong (mrsdejong mag ook dus), dan is de webshop van mrsdejong, Klein maar Fijn een leuke kennismaking.