Voor dit gratis patroon van een gehaakte babybal moet je wel al wat langer bezig zijn met haken. Ben je een beginnende haker, kijk dan op deze gratis haakpatroon voor een babybal. Ik maakte ook deze gehaakte babybal met 2 kleuren. Als je het principe snapt van het om en om haken van de verschillende kleuren, dan kan je deze bal ook in 3 kleuren maken of in 6 kleuren. Hieronder kun je het gratis patroon vinden van de gehaakte babybal met 3 kleuren.

Gratis patroon van een gehaakte babybal, in 3 kleuren

Benodigdheden:
(voor handwerkspullen kijk eens bij Marlaine.nl, een webshop met enorm veel producten voor haken en breien. Daar moet je alles wel kunnen vinden).

  • haaknaald maat 3,
  • 15 gram haakkatoen kleur A,
  • 15 gram haakkatoen kleur B,
  • 15 gram haakkatoen kleur C
  • 40 gram opvulsel
  • grote veiligheidsspeld (niet noodzakelijk, wel handig)
  • belletje voor in de babybal
  • borduurnaald

Te gebruiken haaksteken: lossen en vasten. Let erop: bij de vasten insteken onder de achterste draad, dus niet onder allebei de draden. Ik weet het niet helemaal zeker, maar het lijkt erop, dat als je dit wel doet, dus “gewoon” insteekt, de vorm van de bal er niet goed uit komt. Geen idee hoe dit kan. Dat ga ik nog eens uitzoeken, want het is wel vreemd 😉

Het patroon

De truc van dit gratis patroon van een gehaakte babybal in 3 kleuren is, dat je elke keer je haaknaald uit de lus haalt en met de volgende kleur weer verder gaat met haken. Je bent dus veel je naald in en uit het werk aan het halen.

toer 1: haak een ketting van 4 losse in kleur A, maak er een ring van met een halve vaste. Haak dan 2 vasten van kleur A in de ring, maak je lus groter, haal je haaknaald eruit en pak je nieuwe kleur B. Haak daarmee ook 2 vasten in de ring. maak je lus groter, haal je haaknaald eruit en daarna pak je kleur C, daar haak je ook 2 vasten in de ring mee. Totaal 6 v.

toer 2: haak door met kleur C en haak 2 vasten in de eerste 2 vasten (4 v kleur C), haal je haaknaald eruit en haak met kleur A 2 vasten in de volgende 2 vasten (4 v kleur A), en met kleur B 2 vasten in de volgende 2 vasten (4 x kleur B), totaal dus 12 v.

toer 3: haak door met kleur B en meerder in de volgende 4 steken 2 vasten in elke 2e vaste (6 v kleur B), haal je haaknaald uit de lus en pak daar kleur C weer op en haak verder 2 vasten in elke 2e vaste (6 v kleur C). Vervolgens kleur A oppakken. Haak verder 2 vasten in elke 2e vaste (6 v kleur A) totaal dus 18 v.

toer 4: haak door met kleur A en haak 2 vasten in elke 2e vaste tot je 9 v hebt in kleur A, haal je haaknaald uit de lus en pak daar kleur B weer op. Haak verder volgens haakpatroon 2 vasten in elke 2e vaste (9 v kleur B), pak daar weer kleur C en haak ook hier 2 vasten in elke 2e vaste (9 van kleur C), totaal 27 v.

toer 5: haak door met kleur C, in elke vaste 1 vaste, totdat je kleur A tegenkomt. Haaknaald eruit en met kleur A verder haken totdat je kleur B tegenkomt, haaknaald eruit en met kleur B verder tot je toer klaar is, totaal 27 v. Je moet nu toch wel al een aanzienlijke bolvorm in je haakwerk herkennen. Is dat niet zo, dan heb je waarschijnlijk ergens iets verkeerd gedaan. Mijn advies: uithalen en overnieuw beginnen!

Uitleg via YouTube

Snap je hoe het afwisselen van de kleuren in zijn werk gaat? Zo niet, kijk dan naar dit YouTube-filmpje, waar ik dezelfde babybal haak, maar dan met 2 kleuren volgens hetzelfde principe.

Vervolg gratis patroon van een gehaakte babybal

Omdat ik denk, dat je nu wel in de gaten hebt, hoe het werkt met die afwisseling van kleur A, B EN C, schrijf ik hieronder alleen de meerderingen per toer op, als je gewoon alleen maar vasten hoeft te haken en als je moet gaan minderen. Af en toe heb ik er een filmpje bij gemaakt, kijk daar dan even naar, het maakt het allemaal zoveel duidelijker. Let op: in het filmpje maak ik de babybal met 2 kleuren: het principe is hetzelfde.

Toer 6,7 en 8: 2 vasten in elke 4e vaste (na toer 8 heb je dan 51 vasten in totaal). Let op: kom je slecht uit met het meerderen, doordat je net op een kleurwisseling zit, haak dan de onderste kleur een of twee steken verder, dat maakt voor het patroon en de vorm van de bal niet uit.

Kijk voor een tip tussendoor even naar deel 2 van de gehaakte babybal

Toer 9, 10, 11 en 12: 1 vaste in elke vaste (51 v)

Tussendoor filmpje: deel 3 van de gehaakte babybal

Toer 13: 2 vasten in elke 4e vaste (63 v)

Toer 14, 15, 16, 17, 18 en 19: 1 vaste in elke vaste (63 v)

De terugweg

Je zit nu al 3 toeren over de middellijn. Het is tijd om te gaan minderen. Kijk nu even naar deel 4, (van de gehaakte babybal met 2 kleuren), voor het voorbeeld van minderen

Toer 20: elke 4e en 5e steek samen haken, zo minder je verder. (51 v), Ook hier weer let op: als je net vervelend uit komt met het minderen, haak dan de toer eronder iets verder. Het maakt niet zoveel uit.

Toer 21, 22, 23 en 24: 1 vaste in elke vaste (51v)

Toer 25, 26 en 27: elke 4e en 5e steek samen haken (na toer 27 heb je dan 27 vasten in totaal)

Toer 28: 1 vaste in elke vaste (27 v)

Knoop de begindraadjes aan elkaar en keer vervolgens de bal binnenstebuiten. Je haakt nu verder aan de goede kant van het werk.

Kijk nu naar deel 5, het vullen van de bal. Want vanaf hier ga je je bal vullen, het filmpje laat je duidelijk zien waar je op moet letten. Het vullen gebeurt met de 40 gram vulsel en vergeet niet het, voor baby’s essentiële, belletje ongeveer in het midden van het vulsel te stoppen. Het belletje hoeft niet te worden vastgezet. Na het vullen gebruik je de grote veiligheidsspeld om de bal tijdelijk dicht te maken. Je doet dit, omdat op deze manier de spanning op je haakwerk minder wordt bij het afmaken van de bal. Je kunt ook een grote borduurnaald gebruiken, waarmee je hem even dicht speldt. Kijk op het plaatje, dan is het duidelijk wat ik bedoel.

Het laatste deel

Haak zo strak mogelijk verder: Toer 29 en 30: elke 2e en 3e vaste samen haken(na toer 30 heb je dan 12 vasten in totaal)

Toer 31: elke 1e en 2e vaste samen haken, dan kom je uit op 6 steken. Knip je draden op ongeveer 30 cm af. Trek alle 3 de draadjes door hun eigen lusjes. Je kunt nu de veiligheidsspeld of borduurnaald uit het werk halen. Hecht de draden af met de draai mee.

Mocht het je niet lukken met dit gratis patroon van een gehaakte babybal in 3 kleuren, je kunt me altijd mailen, dan help ik je.
Vroeger in mijn baby- en kinderwinkel maakte ik en verkocht ik deze babyballen aan de lopende band. Mensen kwamen er voor terug, want het cadeau valt vrijwel altijd in goede aarde, zowel bij ouders als bij baby’s. Baby’s hebben dolle pret als ze zo’n zachte bal bijvoorbeeld tegen hun hoofdje aan krijgen. En de bal is ook goed door hen vast te houden. Het geluidje is ook leuk voor baby’s en als ze wat ouder zijn, vanaf een jaar, kun je beginnen met vangen en gooien. Omdat de bal zacht is, kan ie weinig kwaad. Ik verkoop deze ballen nog steeds, evenals andere gehaakte dingen, zoals pannenlappen. Neem eens een kijkje in de  webshop van mrsdejong.

Andere babyballen

Als je eenmaal de basisvorm in je vingers hebt, dan kun je er alle kanten mee uit. Ik heb 5 verschillende varianten gemaakt van de basisvorm, de één is wat makkelijker dan de ander, maar in principe zijn ze allemaal niet moeilijk te maken. Ontdek alle 5 varianten via: babybal haken.

Ik heb laatst trouwens een schattig (vond ik zelf en de ouders ook) en praktisch babymutsje gebreid. Breien is beter voor dat soort kleine lijfjes, haken is wat stijvig dan. Ik heb het gratis breipatroon voor 2 maten uitgeschreven. Je vindt het onder de titel babymutsje newborn breien. Je bent er in een avondje mee klaar, want het stelt natuurlijk nauwelijks iets voor.


In dit artikeltje worden er affiliates gebruikt. Wat dat is kun je lezen bij Samenwerking.