za. sep 24th, 2022

Groente kweken kan op meerdere manieren. Je kunt je eigen moestuin beginnen en eventueel een kasje plaatsen in je tuin, als die groot genoeg is. Of je huurt een stukje tuin in een volkstuincomplex en begint daar je moestuin. Een derde manier om je eigen groente te kweken is door lid te worden van een zelfoogsttuinderij. Ik werd dit jaar lid van Wij Telen Groente, die een kas beheert op het terrein van de Haarlemmer Kweektuin in Haarlem Noord.

Haarlemmer Kweektuin

De Haarlemmer Kweektuin is ontstaan nadat de Stadskwekerij van Haarlem naar een andere locatie was verhuisd. Een prachtig stuk natuur kwam vrij, midden in Haarlem, en de buurt werd gevraagd met ideeën te komen. Dit resulteerde in een stadstuin, voor iedereen toegankelijk, waar het heerlijk wandelen is, de bankjes goed in de zon staan en je kinderen fijn spelen in de nieuwe natuurspeeltuin en waar duurzaamheid voorop staat. Voor meer informatie ga je naar de website van de Haarlemmer Kweektuin.

Deze stadstuin staat ook vermeld op een lijst van 17 heerlijke plekken om te wandelen in Haarlem en omgeving. Want ook al is de Kweektuin niet groot, het is een leuk stukje Haarlem, waar je prima kunt wandelen.

De voormalige Stadskwekerij bezat ook een aantal kassen, die nog steeds midden op het terrein staan. Deze kassen worden nu gebruikt door meerdere partijen, zoals het Kweekcafé, een lekkere koffie en lunchplek en kapper Schaar zoekt Haar. In één van de verdere kassen zit Wij Telen Groente.

Japanse sla bij Wij Telen Groente

Wij Telen Groente

Wij Telen Groente is een biologische zelfoogsttuinderij. Ze bezitten twee terreinen. De ene is om groente te kweken op het land, de andere om groente te kweken in de kas. Op het land groeien andere gewassen dan in de kas. Je oogst bestaat uit zowel groenten van het land als uit de kas.

Groente kweken bij Wij Telen Groente

Aan het begin van het jaar koop je een oogstaandeel, zoals zij het noemen. Voor 320 euro kun je ongeveer 35 weken oogsten. Elke week krijg je een uitnodiging om je oogst op te komen halen. In het begin van de oogstcyclus zijn het voornamelijk bladgroenten die te oogsten zijn. Snijbiet, andijvie, spinazie, sla, het is allemaal al voorbij gekomen. Het smaakt heerlijk, puur.

Aangezien ik een stadsmeisje ben en totaal geen verstand heb hiervan is het heel leuk en interessant om te zien hoe het allemaal werkt. Wat ik me bijvoorbeeld niet realiseerde is, dat de oogst vaak hetzelfde is. De bedden zijn groot en de groente blijft doorgroeien. Als de snijbiet klaar is om geoogst te worden, dan blijft ie nog wel 4 tot 6 weken klaar om te oogsten. Dan eet je dus elke week snijbiet. Niet erg, maar wel iets waar je rekening mee moet houden bij het zelf telen van groente.

Snijbiet had ik nog nooit gegeten. Iemand vertelde me, dat het in de winkel vrijwel niet te koop is. En ik begrijp wel waarom: eenmaal geoogst, moet je het meteen dezelfde avond eten, anders verlept het. Er is gelukkig een site met alleen maar snijbietrecepten. Je kan je lol op.

groente kweken bij Wij Telen Groente

Andere groente kweken

Begin mei veranderen de bedden. De bladgroentes zijn geoogst en er is weer ruimte voor nieuwe gewassen. Nu is het de beurt aan andere groente. Tomaten, paprika’s, courgettes en aubergines zijn groentes die juist goed groeien bij hoge zomerse temperaturen. En reken maar, dat het in de kassen heel heet kan worden.

Volgende week oogsten we paksoi, andijvie, rode biet en koolrabi. Dat is ook een groot voordeel van de zelfoogsttuin: er is al voor je besloten wat voor groente er wordt geteeld. Daarom krijg je soms groentes mee naar huis, die je niet zo gauw zelf zou kopen, zoals in mijn geval snijbiet en koolrabi. Al met al vind ik het een heel avontuur, maar ja, ik ben een stadsmeisje, dus niets gewend. Het voelt soms een beetje als de vroegere schooltuintjes van de kinderen, maar in mijn herinnering kwamen daar alleen maar radijsjes en sterrekers vanaf. En veel zand. Dat laatste is niet veranderd.

Als je wilt meedoen met de biologische zelfoogsttuin Wij Telen Groente, reageer dan voor december van het lopende jaar, door een mailtje te sturen, dat je het jaar daarop mee wilt doen. Er is altijd een run op de oogstaandelen, dus wees op tijd. Je kunt je trouwens ook opgeven voor Wij Telen Groente op het Land. De ene groente groeit op het land, de andere groeit in de kas. Als je een zelfoogsttuin hebt, dan krijg je, al naar gelang bij welke “club” je hoort, Kas of Land, ook groenten die van de andere “club” afkomen. Denk dan aan boerenkool in de winter en aardbeien in de zomer. Jammie!!

Groente kweken bij Wij Telen Groente in de Haarlemmer Kweektuin

Lees ook:

By Jeannet

2 thoughts on “Groente kweken in de Haarlemmer Kweektuin”
  1. Hihi het is toch met de moestuintjes bijna ondenkbaar dat iemand nog nooit iets geteeld heeft. Hier groente en fruit uit eigen tuin

    1. Hoi Véronique, wat ben je dan een gezegend mens, dat je zo’n grote eigen tuin hebt, dat je er van kan eten. Als je in de stad woont, zoals ik (Haarlem-centrum) dan is er weinig te telen uit eigen tuin. Dank voor je reactie, gr. Jeannet

Comments are closed.