Connect with us

Groente kweken in de Haarlemmer Kweektuin

kroppen sla in een bed bij Wij Telen Groente

Koken

Groente kweken in de Haarlemmer Kweektuin

Groente kweken kan op meerdere manieren. Je kunt je eigen moestuin beginnen en eventueel een kasje plaatsen in je tuin, als die groot genoeg is. Of je huurt een stukje tuin in een volkstuincomplex en begint daar je moestuin. Een derde manier om je eigen groente te kweken is door lid te worden van een zelfoogsttuinderij. Ik werd dit jaar lid van Wij Telen Groente, die een kas beheert op het terrein van de Haarlemmer Kweektuin in Haarlem Noord.

Haarlemmer Kweektuin

De Haarlemmer Kweektuin is ontstaan nadat de Stadskwekerij van Haarlem naar een andere locatie was verhuisd. Een prachtig stuk natuur kwam vrij, midden in Haarlem, en de buurt werd gevraagd met ideeën te komen. Dit resulteerde in een stadstuin, voor iedereen toegankelijk, waar het heerlijk wandelen is, de bankjes goed in de zon staan en je kinderen fijn spelen in de nieuwe natuurspeeltuin en waar duurzaamheid voorop staat. Voor meer informatie ga je naar de website van de Haarlemmer Kweektuin.

De voormalige Stadskwekerij bezat ook een aantal kassen, die nog steeds midden op het terrein staan. Deze kassen worden nu gebruikt door meerdere partijen, zoals het Kweekcafé, Kweek Design, Schaar zoekt Haar, IJsbaart en in een van de verre kassen zit Wij Telen Groente.

Japanse sla bij Wij Telen Groente

Wij Telen Groente

Wij Telen Groente is een biologische zelfoogsttuinderij. Ze bezitten twee terreinen. De ene is om groente te kweken op het land, de andere om groente te kweken in de kas. Op het land groeien andere gewassen dan in de kas. Je oogst bestaat uit zowel groenten van het land als uit de kas.

Groente kweken bij Wij Telen Groente

Aan het begin van het jaar koop je een oogstaandeel, zoals zij het noemen. Voor iets meer dan 300 euro kun je ongeveer 40 weken oogsten. Elke week krijg je een uitnodiging om je oogst op te komen halen. In het begin van de oogstcyclus zijn het voornamelijk bladgroenten die te oogsten zijn. Snijbiet, andijvie, spinazie, sla, het is allemaal al voorbij gekomen. Het smaakt heerlijk, puur.

Aangezien ik een stadsmeisje ben en totaal geen verstand heb hiervan is het heel leuk en interessant om te zien hoe het allemaal werkt. Wat ik me bijvoorbeeld niet realiseerde is, dat de oogst vaak hetzelfde is. De bedden zijn groot en de groente blijft doorgroeien. Als de snijbiet klaar is om geoogst te worden, dan blijft ie nog wel 4 tot 6 weken klaar om te oogsten. Dan eet je dus elke week snijbiet. Niet erg, maar wel iets waar je rekening mee moet houden bij het zelf telen van groente.

Snijbiet had ik nog nooit gegeten. Iemand vertelde me, dat het in de winkel vrijwel niet te koop is. En ik begrijp wel waarom: eenmaal geoogst, moet je het meteen dezelfde avond eten, anders verlept het. Er is gelukkig een site met alleen maar snijbietrecepten. Ik kon mijn lol op.

groente kweken bij Wij Telen Groente

Andere groente kweken

Begin mei veranderen de bedden. De bladgroentes zijn geoogst en er is weer ruimte voor nieuwe gewassen. Nu is het de beurt aan andere groente. Tomaten, paprika’s, courgettes en aubergines zijn groentes die juist goed groeien bij hoge zomerse temperaturen. En reken maar, dat het in de kassen heel heet kan worden.

Volgende week oogsten we paksoi, andijvie, rode biet en koolrabi. Dat is ook een groot voordeel van de zelfoogsttuin: er is al voor je besloten wat voor groente er wordt geteeld. Daarom krijg je soms groentes mee naar huis, die je niet zo gauw zelf zou kopen, zoals in mijn geval snijbiet en koolrabi. Al met al vind ik het een heel avontuur, maar ja, ik ben een stadsmeisje, dus niets gewend. Het voelt soms een beetje als de vroegere schooltuintjes van de kinderen, maar in mijn herinnering kwamen daar alleen maar radijsjes en sterrekers vanaf. En veel zand. Dat laatste is niet veranderd.

Als je wilt meedoen met de biologische zelfoogsttuin Wij Telen Groente, vanaf 1 juni 2019 zijn er weer plekken om je in te kopen voor een oogstaandeel. Als je dat wil, reageer dan snel op Wij Telen Groente. Je kunt daar ook meer informatie vinden.

Groente kweken bij Wij Telen Groente in de Haarlemmer Kweektuin

2 Comments

2 Comments

 1. Véronique

  8 mei 2019 at 3:11 pm

  Hihi het is toch met de moestuintjes bijna ondenkbaar dat iemand nog nooit iets geteeld heeft. Hier groente en fruit uit eigen tuin

  • Jeannet

   8 mei 2019 at 7:08 pm

   Hoi Véronique, wat ben je dan een gezegend mens, dat je zo’n grote eigen tuin hebt, dat je er van kan eten. Als je in de stad woont, zoals ik (Haarlem-centrum) dan is er weinig te telen uit eigen tuin. Dank voor je reactie, gr. Jeannet

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in Koken

All Kinds of Mail

Advertisement
Advertisement
Advertisement En

All Kinds of Travels

Met de bus naar Spanje

Europa

Met de bus naar Spanje

By 29 maart 2019
natte kasseien bij het fietsen door de stromende regen

Europa

Fietsen door de stromende regen

By 14 maart 2019
Het graf van Elvis Presley in Memphis, Tennessee

Reizen

Nashville en Memphis

By 5 maart 2019
Met Countrysterren gelardeerde gitaar op de hoek van Broadwaystreet in Nashville, Tennessee

Reizen

Muziekreis door Amerika

By 1 maart 2019
De buitenkant van de Ridderzaal in Den Haag vanuit het Binnenhof

All Kinds of Popular Posts

To Top