Connect with us

All Kinds of Things

De stand van de wieken van de molen

Molen De Adriaan in Haarlem

Kinderen

De stand van de wieken van de molen

Aan de stand van de wieken van de molen kun je iets aflezen. Het is een bijna vergeten manier van communiceren daterend van lang geleden, toen er nog geen andere middelen van communicatie waren.
Ik ging laatst behoorlijk de mist in, omdat ik dacht dat ik begreep wat de stand van de wieken van de molen vertelde.

De stand van de wieken van de molen vertelde mij, dat er iemand was overleden.

Zwarte wieken

Ik woon vlakbij molen De Adriaan in Haarlem. Toen ik tijdens een wandeling zag dat de wieken waren bespannen met zwarte doeken, dacht ik dat er iets aan de hand was. Bovendien hing er een klein donker vlaggetje te wapperen bovenaan de molen.

Ooit had een vriendin mij verteld over haar oom, die molenaar was geweest tijdens zijn leven. Op de dag van zijn begrafenis hadden alle molens, die bij zijn gilde behoorden, de rouwstand aangenomen. De stand van de wieken van de molens stonden allemaal hetzelfde. Hoe die stand was, wist ik niet, maar ik zag het voor me, al die molens op een rij.
Ik vond dat een mooie ontroerende blijk van meeleven.

Toen ik De Adriaan zag met zwarte spanten dacht ik aan haar verhaal. Er was vast iemand overleden. Het kon een molenaar zijn of een familielid van een molenaar. Of er was een rouwdienst die dag voor iemand die veel van molens had gehouden. Tenslotte wordt dat steeds meer gedaan, een rouwdienst op een ongebruikelijke plaats houden. Ik keek met eerbied naar de stand van de wieken van de molen en leefde stilletjes mee met deze trieste gebeurtenis.

Mijn misser

Aangezien mijn nieuwsgierigheid gewekt was, wilde ik weten of ik het bij het rechte eind had. Was er iemand overleden? Ik stuurde een email naar De Adriaan met die vraag. En ik kleedde het respectvol aan door te zeggen, dat ik hoopte dat ik niet te vrijpostig was met mijn vraag.

Dit was het antwoord:

De molen stond niet in rouwstand. Het kan zijn dat de molenaar bezig was met onderhoud of bezig was de zeilen bij te zetten. En als een molenaar de wieken stil zet (om het de bezoekers te demonstreren), dan schiet de wiek wel eens door.
De winterzeilen zijn bruin getaand, de zomerzeilen zijn wit. In april worden de zeilen gewisseld.
De wimpel, die je gezien hebt, is de blauwe wimpel van de Hollandsche Molen. Als de molen werkelijk in de rouwstand zou staan, dan zou de Nederlandse vlak ook halfstok boven in de molen hebben gehangen.

Ik was teleurgesteld, maar ook enigszins opgelucht. Er was niemand overleden, maar ik had totaal niets begrepen van die stand van de wieken.

Witte zeilen op molen De Adriaan

De stand van de wieken van de molen, hoe zit het echt?

Bij de rouwstand staan de wieken enigszins naar rechts, voorbij de romp. Het leven is voorbij, de wieken staan voorbij. Met de vreugdestand is het juist net andersom, de wieken staan dan enigszins naar links. Bij de korte ruststand (van een dag of weekend) staan de wieken in de vorm van het plusteken. Bij de lange ruststand staan de wieken juist in de vorm van een kruisteken, bijvoorbeeld als de molenaar met vakantie is. Klik hier voor een duidelijke illustratie.

Er komen altijd veel toeristen af op dit Hollandse wonder. Natuurlijk maken die toeristen veel selfies met De Adriaan op de achtergrond. Of ze vragen aan mij, als ik langs wandel met de hond, of ik een foto van ze wil maken met de molen op de achtergrond. Dat doe ik graag. Sterker nog, ik kan ze nu zelfs het een en ander over de molen uitleggen. Dankzij mijn misser.

Molen te Haarlem met toeristen die een selfie maken met de molen op de achtergrond

De stand van de wieken van de molen vinden kinderen ook leuk!

Ook met kinderen is Molen De Adriaan (of elke andere molen, die open is voor het publiek) leuk om te bezoeken. Ze leren hoe het er vroeger aan toeging en het is heel spannend om die 4 behoorlijk stijle trappen op te klimmen. Het uitzicht op de omgang is super voor Haarlemmers en dus ook voor Haarlemse kinderen. Molen De Adriaan is in de zomer elke dag geopend. En de toegangsprijzen zijn gering.

More in Kinderen

All Kinds of Mail

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

mrsdejong #ad

Pagina’s

To Top