Het Dolhuys in Haarlem is een goed voorbeeld van leuke kleine musea, die Nederland rijk is. Het museum heeft een mooie collectie van parafernalia uit de wereld van de geesteszieken.

HELAAS IS HET DOLHUYS TIJDELIJK GESLOTEN TOT 1 OKTOBER 2020! Het hele gebouw wordt grondig gerenoveerd, alsmede de indeling van de tentoongestelde museumstukken zal worden veranderd. Het komt wel terug, maar wel in een heel andere vorm. OOK HET CAFÉ IS DIE TIJD GESLOTEN, MAAR DAT GAAT OOK OP DIE DATUM WEER OPEN.

het Dolhuys in Haarlem is tot 1 oktober 2020 gesloten wegens renovatie

Het Dolhuys wordt gerenoveerd

Naast de renovatie van dit unieke, historische gebouw, het voormalige Pest-, Dol-, en Leprooshuis van Haarlem, komt er ook een totale nieuwe museumopstelling. Het Dolhuys heeft een oorspronkelijke dolcel, of eigenlijk meerdere, uit de zestiende eeuw, uniek in Europa. Het voelt adembenemend om in zo’n dolcel te zitten. Het is namelijk pikke- en pikkedonker door de deur achter je dicht te doen. Als je al niet “gek” was, dan zou je het daar wel worden. Ik neem aan, dat deze dolcel bewaard blijft, want zoiets unieks is fantastisch, heel bijzonder.

Genialiteit grenst aan abnormaliteit. Vincent van Gogh en Gerrit Achterberg zijn voorbeelden van genieën, die ook problemen ondervinden met hun geest. Zelf zullen ze er veel last van hebben gehad, maar dit soort geesten heb je nodig om de samenleving spannend te houden. Ooit een normaal mens ontmoet? En beviel het?

In de vorige museumopstelling was het mogelijk om te testen wat voor persoonlijkheid je hebt. Er stonden een aantal testcomputers klaar waarmee je kon bekijken of je een introvert mens bent of dat je bijvoorbeeld graag mensen om je heen hebt. Let wel, aan de testen kon geen geloof worden toegekend. Het was allemaal maar een beetje doen alsof, maar toch was het leuk om de uitslag te lezen van bijvoorbeeld de rorschach-inktvlekkenmethode. Eigenlijk heb ik het idee, dat deze testcomputers zullen verdwijnen. Het voelt toch een beetje als niet meer van deze tijd, te veel spielerij. Maar wie weet, heb ik het mis, en komt het in de nieuwe museumopstelling gewoon weer terug.

De regentenkamer van het Dolhuys

De regentenkamer

Ik was er nog nooit geweest, maar tijdens de Open Monumentendagen van september 2019 kon je even een kijkje nemen in de Regentenkamer. Een prachtige stijlkamer uit begin van de 17e eeuw, waar de toenmalige regenten hun vergaderingen hielden. Normaal is deze kamer niet toegankelijk, ook niet tijdens museumbezoek. Dan sta je achter een lint en mag je vanaf die plek een kijkje nemen. Hou dus de Open Monumenten-dagen 2020 in de gaten, want dan zal de Regentenkamer pas weer te betreden zijn.

de serre van het café

Het café van Het Dolhuys blijft

Ook na de renovatie, die 1 oktober 2020 gereed moet zijn, wacht er een heerlijk café op je na je bezoekje aan het museum. In het café zit je heerlijk in het zonnetje in de serre. Het café is ook vanaf die kant bereikbaar, zonder dat je dus het museum in hoeft. Ik neem aan dat er ook weer een leuk kinderhoekje om te spelen komt en dat je er ook na de renovatie nog steeds lekker rustig in een hoekje kan gaan zitten werken.

De ingang van het museum in Haarlem

Het Dolhuys verandert zijn naam!

Het Dolhuys veranderde recent zijn naam in “Museum van de Geest”. Dat zal nog wel even wennen zijn, want veel mensen vinden de oude naam juist zo leuk. Tevens krijgt de dependance met Outsider Art in de Hermitage in Amsterdam dezelfde naam. Hier kun je kunstwerken zien van “getroubleerde” kunstenaars. Tot eind 2020 is er een grote overzichtstentoonstelling te bezoeken over Willem van Genk, getiteld WOEST.

Waar dan naar toe?

Voor een lekker café moet je dan naar bijv. Het Kweekcafé in de Haarlemmer Kweektuin aan de Kleverlaan 9 of De Dakkas, een café bovenop een parkeergarage, om de hoek van de Gedempte Oudegracht, De Witstraat 1A. Haarlem is niet groot, dus beiden zijn op redelijke loopafstand van het station. En allebei zijn aanraders.