Connect with us

All Kinds of Things BLOG

Het Dolhuys in Haarlem, tijdelijk gesloten

Museum van de Geest

Horeca

Het Dolhuys in Haarlem, tijdelijk gesloten

Het Dolhuys in Haarlem is een goed voorbeeld van leuke kleine musea, die Nederland rijk is. Het museum heeft een mooie collectie van parafernalia uit de wereld van de geesteszieken.

HELAAS IS HET DOLHUYS TIJDELIJK GESLOTEN TOT 1 OKTOBER 2020! Het hele gebouw wordt grondig gerenoveerd, alsmede de indeling van de tentoongestelde museumstukken zal worden veranderd. Het komt wel terug, maar wel in een heel andere vorm. OOK HET CAFÉ IS DIE TIJD GESLOTEN, MAAR DAT GAAT ZEKER WEER OPEN.

het Dolhuys in Haarlem is tot 1 oktober 2020 gesloten wegens renovatie

Het Dolhuys wordt gerenoveerd

Naast de renovatie van dit unieke, historische gebouw, het voormalige Pest-, Dol-, en Leprooshuis van Haarlem, komt er ook een totale nieuwe museumopstelling. Het Dolhuys heeft een oorspronkelijke dolcel, of eigenlijk meerdere, uit de zestiende eeuw, uniek in Europa. Het voelt adembenemend om in zo’n dolcel te zitten. Het is namelijk pikke- en pikkedonker door de deur achter je dicht te doen. Als je al niet “gek” was, dan zou je het daar wel worden. Ik neem aan, dat deze dolcel bewaard blijft, want zoiets unieks is fantastisch, heel bijzonder.

Genialiteit grenst aan abnormaliteit. Vincent van Gogh en Gerrit Achterberg zijn voorbeelden van genieën, die ook problemen ondervinden met hun geest. Zelf zullen ze er veel last van hebben gehad, maar dit soort geesten heb je nodig om de samenleving spannend te houden. Ooit een normaal mens ontmoet? En beviel het?

In de vorige museumopstelling was het mogelijk om te testen wat voor persoonlijkheid je hebt. Er stonden een aantal testcomputers klaar waarmee je kon bekijken of je een introvert mens bent of dat je bijvoorbeeld graag mensen om je heen hebt. Let wel, aan de testen kon geen geloof worden toegekend. Het was allemaal maar een beetje doen alsof, maar toch was het leuk om de uitslag te lezen van bijvoorbeeld de rorschach-inktvlekkenmethode. Eigenlijk heb ik het idee, dat deze testcomputers zullen verdwijnen. Het voelt toch een beetje als niet meer van deze tijd, te veel spielerij. Maar wie weet, heb ik het mis, en komt het in de nieuwe museumopstelling gewoon weer terug.

De regentenkamer van het Dolhuys

De regentenkamer

Ik was er nog nooit geweest, maar tijdens de Open Monumentendagen van september 2019 kon je even een kijkje nemen in de Regentenkamer. Een prachtige stijlkamer uit begin van de 17e eeuw, waar de toenmalige regenten hun vergaderingen hielden. Normaal is deze kamer niet toegankelijk, ook niet tijdens museumbezoek. Dan sta je achter een lint en mag je vanaf die plek een kijkje nemen. Hou dus de Open Monumenten-dagen 2020 in de gaten, want dan zal de Regentenkamer pas weer te betreden zijn.

de serre van het café

Het café van Het Dolhuys blijft

Ook na de renovatie wacht er een heerlijk café op je na je bezoekje aan het museum. In het café zit je heerlijk in het zonnetje in de serre. Het café is ook vanaf die kant bereikbaar, zonder dat je dus het museum in hoeft. Ik neem aan dat er ook weer een leuk kinderhoekje om te spelen komt en dat je er ook na de renovatie nog steeds lekker rustig in een hoekje kan gaan zitten werken.

De ingang van het museum in Haarlem

Waar dan naar toe?

Voor een lekker café moet je dan naar bijv. Het Kweekcafé in de Haarlemmer Kweektuin aan de Kleverlaan 9 of De Dakkas, een café bovenop een parkeergarage, om de hoek van de Gedempte Oudegracht, De Witstraat 1A. Haarlem is niet groot, dus beiden zijn op redelijke loopafstand van het station. En allebei zijn aanraders.

20 Comments

20 Comments

 1. Virgilia

  11 februari 2019 at 6:36 pm

  Had er nog nooit van gehoord, zal voor bepaalde mensen best interessant zijn.

 2. Daniella

  11 februari 2019 at 7:41 pm

  Ik kende het nog niet. Jammer dat ze een jaar dicht gaan.

  • Jeannet

   11 februari 2019 at 7:57 pm

   Nou! Dat vond ik nou ook. Daarom dacht ik, snel dit verslagje even schrijven, nog 6 weken te gaan! Het zal wel helemaal anders worden straks. Ook wel weer leuk, een nieuw museum, maar deze is al zo mooi. Dank voor je reactie! gr. Jeannet

 3. Sabine

  15 april 2019 at 12:36 pm

  Nou zo jammer dat het nu gesloten is, woon zelf redelijk dichtbij namelijk. Musea meer gaan bezoeken staat nog op mijn lijstje voor dit jaar, zijn in noord Holland ook zoveel onbekende te vinden.

  • Jeannet

   15 april 2019 at 1:00 pm

   Hoi Sabine, ik heb nu wat meer vrije tijd, dus kom nu opeens veel meer in musea. Dat is idd geen straf. Het stimuleert en motiveert om zelf aan de slag te gaan, althans dat heb ik met musea met moderne kunst. Niet met dit museum natuurlijk, hihi. Dank voor je reactie, gr. Jeannet

 4. Caroline

  15 april 2019 at 1:14 pm

  Het woord parafernalia moest ik eerlijk gezegd even opzoeken maar het is me nu duidelijk. Wat een bijzonder museum en zonde dat het zo lang gaat sluiten.

  • Jeannet

   15 april 2019 at 4:47 pm

   Hoi Caroline, goed dat je dat zegt, ik moet makkelijker woorden gebruiken. Ze hebben natuurlijk ook allemaal dingen gevonden nu, waardoor de renovatie duurder wordt en langer gaat duren. Zal je altijd zien. Dank voor het reageren, gr. Jeannet

 5. Skincarebynaomi

  15 april 2019 at 1:16 pm

  Brr zo kamertje lijkt mij helemaal niks! Ik ben al zo claustrofobisch. Jammer dat het dicht gaat.. Duurt vaak altijd zo lang hè, net zoals het Boijmans museum in Rotterdam. Wel fijn dat er ook een cafeetje komt.

  • Jeannet

   15 april 2019 at 4:53 pm

   Hoi Naomi, ik heb in zo’n kamertje gezeten, het is echt doodeng, vreselijk naar. Maar dat café was altijd heel leuk, dus dat komt terug, zal wel weer heel leuk worden, hoop ik. gr. Jeannet en dank voor je reactie!

 6. Kristof

  15 april 2019 at 1:32 pm

  Moet eerlijk toegeven dat ik er ook nog nooit van gehoord had. Haarlem is nu ook niet direct een plek waar ik veel kom.

  • Jeannet

   15 april 2019 at 4:56 pm

   Hoi Kristof, haha, dat begrijp ik. Vanuit België is het ook wel een eindje. Ze noemen Haarlem ook wel klein Amsterdam. Er komen ook steeds meer toeristen, omdat Amsterdam overvol is en het in Haarlem nog te belopen valt. Wie weet, ooit, kom je naar Haarlem. Dank voor het reageren, gr. Jeannet

 7. Manon

  15 april 2019 at 1:38 pm

  Of verandering persé goed is zul je over een jaar pas zien!

  • Véronique

   15 april 2019 at 4:43 pm

   Jammer dat je pas achter zulke dingen komt als ze gesloten zijn. Ik hou van dit soort musea

   • Jeannet

    15 april 2019 at 5:00 pm

    hoi Véronique, maar in april 2020, nog eeeeeeven wachten, gaan ze weer open. Mocht je ooit in Haarlem komen, zet dit museum op je lijstje. Dank voor je reactie! gr, Jeannet

  • Jeannet

   15 april 2019 at 4:58 pm

   Hoi Manon, daar heb je gelijk in. Maar de renovatie was echt noodzakelijk, het is een heel oud pand. En ze vinden nu nog meer houtrot e.d. waardoor de kosten oplopen. What else is new? leuke reactie, dank je wel, gr. Jeannet

 8. Lianne - geendierenindekeuken.nl

  16 april 2019 at 3:05 pm

  Wat jammer, net nu wij een museum jaarkaart krijgen!

  • Jeannet

   16 april 2019 at 5:16 pm

   Haha, ja jammer, heb je echt pech. Maar ik wens je veel plezier met je jaarkaart, er zijn nog genoeg musea over! gr. Jeannet

 9. Francis | Mamazetkoers

  16 april 2019 at 4:10 pm

  Wat jammer dat hij nu dicht gaat voor een tijdje. Ga hem wel op het lijstje zetten dat wel er nog wel eens heen gaan!

  • Jeannet

   16 april 2019 at 5:18 pm

   Hoi Francis, moet je zeker doen. Zoals ik dit museum heb gekend, was ie heel leuk. Dus ik twijfel er niet aan, dat het goed komt. Dank voor je reactie, gr. Jeannet

 10. Xarifa

  18 april 2019 at 1:53 pm

  Wat jammer dat het nu dicht is!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in Horeca

All Kinds of Mail

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

mrsdejong #ad

Pagina’s

To Top