Connect with us

All Kinds of Things BLOG

Het Dolhuys in Haarlem, tijdelijk gesloten

Het Dolhuys in Hfaarlem wordt gerenoveerd

Horeca

Het Dolhuys in Haarlem, tijdelijk gesloten

Het Dolhuys in Haarlem is een goed voorbeeld van leuke kleine musea, die Nederland rijk is. Het museum heeft een mooie collectie van parafernalia uit de wereld van de geesteszieken.

HELAAS IS HET DOLHUYS VANAF 1 APRIL 2019 EEN JAAR GESLOTEN! Het hele gebouw wordt grondig gerenoveerd, alsmede de indeling van de tentoongestelde museumstukken zal worden veranderd. Het komt wel terug, maar wel in een heel andere vorm. OOK HET CAFÉ IS EEN JAAR GESLOTEN, MAAR DAT GAAT ZEKER WEER OPEN.

het Dolhuys in Haarlem is voor 1 jaar gesloten tot 1 april 2020

Het Dolhuys wordt gerenoveerd

Naast de renovatie van dit unieke, historische gebouw, het voormalige Pest-, Dol-, en Leprooshuis van Haarlem, komt er ook een totale nieuwe museumopstelling. Het Dolhuys heeft een oorspronkelijke dolcel, of eigenlijk meerdere, uit de zestiende eeuw, uniek in Europa. Het voelt adembenemend om in zo’n dolcel te zitten. Het is namelijk pikke- en pikkedonker door de deur achter je dicht te doen. Als je al niet “gek” was, dan zou je het daar wel worden. Ik neem aan, dat deze dolcel bewaard blijft, want zoiets unieks is fantastisch, heel bijzonder.

Genialiteit grenst aan abnormaliteit. Vincent van Gogh en Gerrit Achterberg zijn voorbeelden van genieën, die ook problemen ondervinden met hun geest. Zelf zullen ze er veel last van hebben gehad, maar dit soort geesten heb je nodig om de samenleving spannend te houden. Ooit een normaal mens ontmoet? En beviel het?

In de vorige museumopstelling was het mogelijk om te testen wat voor persoonlijkheid je hebt. Er stonden een aantal testcomputers klaar waarmee je kon bekijken of je een introvert mens bent of dat je bijvoorbeeld graag mensen om je heen hebt. Let wel, aan de testen kon geen geloof worden toegekend. Het was allemaal maar een beetje doen alsof, maar toch was het leuk om de uitslag te lezen van bijvoorbeeld de rorschach-inktvlekkenmethode. Eigenlijk heb ik het idee, dat deze testcomputers zullen verdwijnen. Het voelt toch een beetje als niet meer van deze tijd, te veel spielerij. Maar wie weet, heb ik het mis, en komt het in de nieuwe museumopstelling gewoon weer terug.

Het Dolhuys in Haarlem, de serre van het café

Het café van Het Dolhuys blijft gelukkig na de renovatie op zijn plek

Ook na de renovatie wacht er een heerlijk café op je na je bezoekje aan het museum. In het café zit je heerlijk in het zonnetje in de serre. Het café is ook vanaf die kant bereikbaar, zonder dat je dus het museum in hoeft. Ik neem aan dat er ook weer een leuk kinderhoekje om te spelen komt en dat je er ook na de renovatie nog steeds lekker rustig in een hoekje kan gaan zitten werken.

Het café van het Dolhuys in Haarlem wordt gerenoveerd en is tot april 2020 gesloten

Waar dan naar toe, als dit café voorlopig gesloten is?

Voor een lekker café moet je dan naar bijv. Het Kweekcafé in de Haarlemmer Kweektuin aan de Kleverlaan 9 of De Dakkas, een café bovenop een parkeergarage, om de hoek van de Gedempte Oudegracht, De Witstraat 1A. Haarlem is niet groot, dus beiden zijn op redelijke loopafstand van het station. En allebei zijn aanraders.

More in Horeca

All Kinds of Mail

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Pagina’s

To Top