do. jun 30th, 2022
Het Einde van de Eenzaamheid | Benedict Wells

Het Einde van de Eenzaamheid van Benedict Wells is een boek dat de moeite waard is om te lezen. Het boek is niet nieuw, maar dat doet aan de kwaliteit niet af natuurlijk. En aangezien het leven te kort is om slechte boeken te lezen (een opmerking die ik recent kreeg naar aanleiding van een slechte review) lees ik liever boeken die wat met me doen. Ik geef het toe: ik ben een DWDD-lezer en toen De Wereld Draait Door nog op televisie was, was dit het enige boekenprogramma wat ik zag. Op dit moment is er Brommer op Zee, een boekenprogramma, dat elke zondag te zien om 19.20 uur bij de VPRO. Ik pik daar graag wat van op. Want ik lees boeken waarvan anderen zeggen, dat ze de moeite waard zijn.

Lezen voor de emotie

Als je een boek leest, wil je iets meekrijgen. Een goed gevoel, een vrolijk gevoel, een inzicht en soms ook weer eens een verdrietige emotie. Dat klinkt misschien gek, maar soms verlang ik naar intense droefheid. Het Einde van de Eenzaamheid is een echte tearjerker, dus met dat verlangen naar intense droefheid zit het in dit boek wel snor.
Ik weet nog, dat ik IM las van Connie Palmen. Daarin vertelt ze over het leven met en het afscheid van haar overleden man, Ischa Meijer. Tranen met tuiten heb ik gehuild, ik zat er helemaal in. Niemand mocht me storen. Het leek wel een soort trance. Daarna was ik nog een paar uur van streek.

Of het boek Een Klein Leven van Hanya Yanagihara. Het was op vakantie in Amerika. Ik zat met mijn rug naar de anderen toe te lezen in de grote campingkantine. Achter me hoorde ik opmerkingen als “she is really reading” en “she’s really into that book, right”. Als ik in een gewoon boek zou hebben zitten lezen, had ik me omgedraaid en even meegedaan aan de conversatie. Maar ik zat inderdaad zo in het boek, dat ik er absoluut niet uit wilde komen. Net als bij IM zat ik in een soort trance. Zoals de NRC schreef: “het boort door je ziel”.

Een klein leven van Hanya Yanagihara

Het Einde van de Eenzaamheid

Als je daar ook van houdt, dan is het boek Het Einde van de Eenzaamheid van Benedict Wells een goede optie. Dit boek kreeg uitstekende reviews en terecht. Ondertussen zijn er al 75.000 exemplaren van verkocht. Het verhaal gaat over “in de steek gelaten worden”, over “goede vriendschap” en over “afscheid nemen”. Op zich thema’s waar we allemaal mee te maken hebben of hebben gehad. We worden alleen geboren, we gaan alleen weer dood. Met andere woorden: het is een levensverhaal met een lekker soepel lopende lijn, terugblikken en vooruitblikken. Benedict Wells schreef deze roman volgens een beproefde methode: aan het begin al een stukje vertellen van hetgeen, dat pas aan het einde gebeurt. Dat dat einde droef is, hoef ik je niet te vertellen. Maar er gloort iets aan de einder.

En verder verklap ik liever niets. Voor meer informatie: Het Einde van de Eenzaamheid | Benedict Wells.


Wil je nog meer boekentips? Kijk eens bij de categorie boeken. Overzichten vind je bijv. onder Beste Boeken 2020 en Boeken voor 60plussers.

In dit artikeltje staan affiliatelinks. Wat dat zijn kun je lezen bij Samenwerking.

By Jeannet