Al jaren is het origineel van Het Muizenhuis in Amsterdam te bewonderen op de jeugdafdeling van de Openbare Bibliotheek, vlakbij het Centraal Station. Maar andere decorstukken van Het Muizenhuis zijn ook te bekijken en wel bij de winkel en de werkplaats van de makers zelf. In de Eerste Tuindwarsstraat op nummer 1, midden in de Jordaan, kun je elke woensdag tot en met zondag van 11 tot 6 uur terecht. Dit is een leuk gratis uitje voor kids, omdat dit een winkel is. Je kunt er alle artikelen kopen die er maar bestaan, die met Het Muizenhuis te maken hebben. De boeken natuurlijk, maar ook alle zelfmaakmuizen en meubeltjes, je komt je ogen tekort. Alles is zo leuk.

De winkel en werkplaats waar Sam en Julia worden gemaakt en verkocht, een leuk gratis uitje voor kids

Het Muizenhuis – De Haven

Het nieuwste boek over Sam en Julia heet De Haven. Het verhaal van het boek gaat aldus:

Sam en Julia gaan op bezoek bij opa Zeeman in de haven. Daar is van alles te ontdekken en te doen, want het is havenweek. Tijdens de havenweek komen er boten uit verre streken de oogst afleveren. Om dat te vieren wordt er in de haven een heuse bootjesrace georganiseerd. Ome Jan (die alles kan) leert Sam en Julia hoe ze zelf een boot kunnen bouwen van oude flessen en planken. De boot lijkt goed te drijven, maar tijdens de race gaat er van alles mis! Gelukkig geeft Julia nooit op en heeft Sam voor elk probleem een slimme oplossing. Maar of de race nog te winnen is…

Zoals elk boek van Karina Schaapman over Het Muizenhuis zit ook dit boek weer vol mooie foto’s van de zelfgemaakte muizen Sam en Julia en de kunstig gemaakte decorstukken, waarin allerlei hergebruikte dingetjes in zijn terug te vinden. Kijk maar eens, of je de IJscostokjes kunt terugvinden!

Het Muizenhuis - De Haven het boek over Sam en Julia, de twee muizen

Het Muizenhuis is gemaakt van afval

Het Muizenhuis is bij veel kinderen populair vanwege het verhaal en dat er veel te zien is op de foto’s, het zijn ware zoekplaatjes. Bij volwassenen komt daar nog eens de grote bewondering bij voor de gigantische uren werk die in elk decorstuk moet zijn gestoken. En de herkenning van de materialen. Het geeft je inspiratie om ook iets te doen met afvalmateriaal.
Karina Schaapman is daar natuurlijk wel een meester in geworden, na al die jaren. Haar eerste boek kwam in 2011 uit en sindsdien zijn er 4 boeken gevolgd. Maar ook veel andere artikelen dan deze boeken zijn ondertussen verschenen. Sam en Julia zelf zijn te koop, maar je kunt ook allemaal meubeltjes zelf maken met een kant en klare meubelkit. Allemaal even leuk.

Het huis van Sam & Julia is ook te bezoeken in de OBA in Amsterdam: een leuk gratis uitje voor kids

Bij Het Muizenhuis Amsterdam kun je ook de volgende boeken kopen:

2018: Het Muizenhuis, Sam en Julia | De Haven

2016: Het Muizenhuis, Sam en Julia | Op de Kermis

2013: Het Muizenhuis, Sam en Julia | Het Circus

2012: Het Muizenhuis, Sam en Julia | In het Theater

2011: Het Muizenhuis, Sam en Julia

Leuke ansichtkaart met de muizen erop van Het Muizenhuis met de titel Gefelicitaart!

Gratis uitje voor kids!

Het is echt leuk om het Muizenhuis Amsterdam een keer te bezoeken. Kinderen tussen de 4 en 6 jaar zijn de doelgroep, maar natuurlijk is dit maar een gevoeletje. Als jij denkt, dat je (klein-)kind dit fantastisch zal vinden, duh, gewoon gaan. Het is een gratis uitje voor kids, het is tenslotte een winkel! Maar de kans dat je met lege handen weg gaat is klein, want alles is even leuk en aantrekkelijk.

Misschien is de koop van een ansichtkaart, zoals het plaatje hierboven, al voldoende om het verlangen om iets te kopen af te zweren. Maar ik denk het niet …


Een ander leuk boek voor kinderen is net uitgekomen: het vijfde deel van de serie over Fred het (heel erg eigenwijze) Hert van Pépé Smit, prentenboek Fred en de Rare Vogel. De tekeningen zijn humoristisch en de taal is niet moralistisch, daar houd ik van!


Nog meer leuke uitjes om naar toe te gaan met je (klein-)kind zijn:


In dit stukje zitten affiliates.