We waren in Marokko. Normaal gaan we in de winter altijd een weekje naar Spanje, maar Marokko stond ook nog steeds op het lijstje. We vlogen op Casablanca, waar we de huurauto ophaalden op het vliegveld. Vanaf het vliegveld naar de stad is nog te doen, qua verkeer. Eenmaal in Casablanca werden we links en rechts ingehaald door allerlei mogelijk rijdend en niet rijdend verkeer, chaos!

Regels voor het verkeer in Marokko

We ontdekten dat er wel een soort van verkeersregel was. De rechterbaan is bedoeld voor langzaam verkeer en parkeren en even stoppen en de linkerbaan rijdt in principe door. Maar we ontdekten ook dat niemand zich daaraan houdt! Marokko staat bekend om zijn verkeersongelukken en dat verbaasde ons niets. Er is totaal geen respect of beleefdheid of inzicht bij de Marokkaanse verkeersdeelnemer. Ik gebruik expres dit woord, omdat er veel soorten verkeersdeelnemers zijn: auto’s, bussen, taxi’s, brommers, brommers met karretjes erachter, fietsen, fietsen met karretjes erachter paarden, paarden met karretjes erachter, ezels, ezels met karretjes erachter, en mensen, veel mensen. En die kunnen ook karretjes achter zich hebben.

Deelnemer van het verkeer in Marokko, een brommer met een karretje erachter
Verkeersdeelnemer in Marokko

We zagen een ongeluk

Zoals ik al zei, Marokko staat bekend om zijn verkeersongelukken. We zagen dan ook een ernstig ongeluk, het kon niet uitblijven. Een totaal verfrommelde brommer, een voorruit van een auto totaal aan diggelen scheef op de weg en een lichaam 20 meter ervoor op de weg. Je kunt je voorstellen hoe die man door de lucht is gevlogen. Vreselijk. Ik heb dat in Nederland, gelukkig, nog nooit gezien.

Marokkaanse chauffeurs

We hadden een uitstekende reisgids meegenomen naar Marokko, de Trottergids voor Marokko. En als je mij niet gelooft, lees dan die gids. Ik citeer:

Er zijn drie fundamentele concepten die aan Marokkaanse chauffeurs absoluut niet besteed zijn: het inschatten van gevaar, hoffelijkheid op de weg en respect voor anderen. Gevolg: een Marokkaan achter het stuur houdt niet altijd rekening met stopborden, haalt in om het even waar en hoe, verandert van richting zonder enige waarschuwing, vertrekt als hij daar zin in heeft, zonder acht te slaan op het aankomende verkeer, rijdt het liefst in het midden van de straat en heeft helemaal geen besef van een veilige afstand.

Waarschuwing

Dit gaat nog een tijdje op dezelfde manier door, dus echt, ik overdrijf niet. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee, zeggen ze. Dus als je een auto huurt in Marokko neem dan een volledige verzekering erbij. Wij deden het nooit, ingaan op de praatjes van de autoverhuurbedrijven, maar wij waren deze keer ook gewaarschuwd. En ik ben nog nooit zo blij geweest met een waarschuwing. Er is gelukkig niets gebeurd. Degene die de auto weer terugnam bij Hertz geloofde zijn ogen niet en keek nog eens en nog eens. Er was geen krasje bijgekomen. Mijn lievie rijdt al zijn hele leven elke dag vele kilometers, dus hem lukte het om krasloos te rijden.
Mocht je een nog niet zo’n ervaren chauffeur zijn, ga niet zelf in Marokko rijden.

Dit is natuurlijk maar een klein dingetje over Marokko. Lees hier mijn uitgebreide verslag van onze reis met huurauto door Marokko.