do. jun 30th, 2022
Marokko, uitstalling met kleurige petten

Normaal gaan we in de winter altijd een weekje naar Spanje, maar Marokko stond ook nog steeds op het lijstje. Dus vlogen we op Casablanca, waar we de huurauto ophaalden op het vliegveld. Omdat we al een beetje gewaarschuwd waren voor het verkeer in Marokko, dachten we onderweg, dat het alleszins meeviel. Maar eenmaal in Casablanca werden we links en rechts ingehaald door allerlei mogelijk rijdend en niet rijdend verkeer, chaos!

Regels voor het verkeer in Marokko

Gaandeweg ontdekten we dat er wel een soort van verkeersregel was. De rechterbaan is bedoeld voor langzaam verkeer en parkeren en even stoppen en de linkerbaan rijdt in principe door. Maar we ontdekten ook dat niemand zich daaraan houdt! Marokko staat bekend om zijn chaotische verkeer en het verbaasde ons dus niets dat er veel verkeersongelukken zijn. Er is totaal geen respect of beleefdheid of inzicht bij de Marokkaanse verkeersdeelnemer. Ik gebruik expres dit woord, omdat er veel soorten verkeersdeelnemers zijn: auto’s, bussen, taxi’s, brommers, brommers met karretjes erachter, fietsen, fietsen met karretjes erachter paarden, paarden met karretjes erachter, ezels, ezels met karretjes erachter, en mensen, veel mensen. En die kunnen ook karretjes achter zich hebben.

Een brommer met een karretje erachter in Marokko hoort ook tot het verkeer.
Verkeersdeelnemer in Marokko

We zagen een ongeluk

Zoals ik al zei, Marokko staat bekend om zijn chaotische verkeer en zijn vele verkeersongelukken. We zagen dan ook een ernstig ongeluk, het kon niet uitblijven. Een totaal verfrommelde brommer, een voorruit van een auto totaal aan diggelen scheef op de weg en een lichaam 20 meter ervoor op de weg. Je kunt je voorstellen hoe die man door de lucht is gevlogen. Vreselijk. Ik heb dat in Nederland, gelukkig, nog nooit gezien.

Marokkaanse chauffeurs

We hadden een uitstekende reisgids meegenomen naar Marokko, de Trottergids voor Marokko. En als je mij niet gelooft, lees dan die gids. Over het verkeer in Marokko zegt de auteur en ik citeer:

Er zijn drie fundamentele concepten die aan Marokkaanse chauffeurs absoluut niet besteed zijn: het inschatten van gevaar, hoffelijkheid op de weg en respect voor anderen. Gevolg: een Marokkaan achter het stuur houdt niet altijd rekening met stopborden, haalt in om het even waar en hoe, verandert van richting zonder enige waarschuwing, vertrekt als hij daar zin in heeft, zonder acht te slaan op het aankomende verkeer, rijdt het liefst in het midden van de straat en heeft helemaal geen besef van een veilige afstand.

Het verkeer in Marokko

Dit gaat nog een tijdje op dezelfde manier door, dus echt, ik overdrijf niet. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee, zeggen ze. Dus als je een auto huurt in Marokko neem dan een volledige verzekering erbij. Wij doen het nooit, ingaan op de praatjes van de autoverhuurbedrijven, maar wij waren deze keer ook gewaarschuwd. En ik ben nog nooit zo blij geweest met een waarschuwing. Er is gelukkig niets gebeurd. Degene die de auto weer terugnam bij Hertz geloofde zijn ogen niet en keek nog eens en nog eens. Er was geen krasje bijgekomen. Mijn lief rijdt al zijn hele leven elke dag vele kilometers, dus hem lukte het om krasloos door het verkeer van Marokko te komen.

Mocht je een nog niet zo’n ervaren chauffeur zijn, ga niet zelf in Marokko rijden.

Reisadvies Marokko

Op dit moment geldt er een reisadvies voor Marokko, vanwege de grensgebieden met Mauritanië en Algerije. Ook vanwege Corona zijn er nog inreisbeperkingen. Bereid je goed voor als je naar Marokko wilt reizen.

Lees ook: onze Rondreis Marokko, een week met de (huur-)auto. Daarin lees je wat welke steden we die week gezien hebben: Agadir, Azemmour, Casablanca, El Jadida, Essaouira, Marakech en Tifnit.


Lees ook:

By Jeannet