Oma zijn in Coronatijd is lastig, want fysiek contact is eigenlijk niet mogelijk. Veel opa’s en oma’s willen heel graag naar hun kleinkinderen *) tijdens deze pandemie. Vooral voor grootouders die hun kleinkinderen vaak zagen is deze tijd een kriem. Vóór de lockdown was dat voor sommigen zelfs één of meer keer per week en dat is natuurlijk veranderd. Aangezien er veel meer vrouwen, dan mannen dit blog lezen, spitst dit artikeltje zich toe op oma’s (zonder de opa’s te kort te doen, hoor!): hoe ben je oma in Coronatijd?

Algemene regels gelden nog steeds

De regels van het RIVM gelden nog steeds, ook al worden we wat losser allemaal. Houd dus onderstaande uitgangspunten in het oog:

 • Blijf zoveel mogelijk thuis.
 • Als oma verkoudheidsklachten (neusverkouden, loopneus, keelpijn of hoesten) heeft, verhoging of zelfs koortsig is en/of benauwd? Blijf thuis.
 • Zit oma in de risicogroep? Ga dan niet naar de kleinkinderen toe. 
 • Zoek naar oplossingen om online contact te hebben.

Oma in Coronatijd met jonge kleinkinderen (<4)

Als je oma in Coronatijd bent van jonge kleinkinderen, zeg onder de vier jaar, dan zoek je naar andere oplossingen, dan als je oudere kleinkinderen hebt. Kinderen onder de vier kun je niet weerhouden om hun oma te knuffelen.

Hoewel nog lang niet alles is ontdekt over het Coronavirus, lijkt het wel alsof kinderen minder vatbaar zijn en ook het virus minder snel kunnen overdragen. Maar aangezien dit niet volledig is uit te sluiten, is het toch verstandiger om je jonge kleinkinderen niet te knuffelen.

Maar wees maar eens verstandig, als oma hunkert naar een knuffel, en andersom ook? Geen jong kind die dit snapt. Dat eerst oma elke week bij hem **) was en nu ziet hij haar opeens niet meer! Hoe los je dat op?

Als fysiek contact niet mogelijk is, kun je aan online-oplossingen denken.

Oplossingen

Onder een aantal oma’s, die dit blog lezen, is een klein onderzoekje verspreid en zij komen met een aantal online-oplossingen:

 • lees een boekje voor, film dit en verstuur de filmpjes per WeTransfer, zodat ze meerdere keren bekeken kunnen worden.
 • contact maken en/of voorlezen via FaceTime op een vast moment
 • maak een dagelijkse poppenkastvideo en vertel een spannend verhaal

Op de site van het Nederlands Jeugdinstituut staan nog wat online-ideeën:

 • schil tegelijkertijd een appel en eet hem samen op voor de webcam
 • doe kiekeboe spelletjes
 • vertel tegen de ouder van het kleinkind, dat hij hem op schoot moet nemen en moet kietelen, op het moment dat oma naar het scherm kietelbewegingen maakt. M.a.w. wees als ouder de handen van de grootouder.

Eén van de oma’s (die niet in de risicogroep zit) zegt, dat ze online contact een slap aftreksel vindt. Zij gaat bij mooi weer naar haar kleinzoon toe, zodat ze hem lekker in de tuin bezig kan zien. Dit alles op gepaste afstand, want er is geen fysiek contact.

Mijn eigen moeder, met mijn jongste van 2. Toen er geen sprake was van Oma in Coronatijd.

Oma in Coronatijd zijn van oudere kleinkinderen (>4)

Als oma in Coronatijd van oudere kleinkinderen heb je het wat makkelijker. De kinderen snappen iets meer wat er aan de hand is. Een ouder kind kun je uitleggen, dat oma niet geknuffeld mag worden. En ouder kind begrijpt ook, dat hij afstand moet houden.

Zoals één oma in het onderzoekje vertelt: “een paar keer per week gaan we naar ze toe en spreken elkaar dan óf op gepaste afstand in de tuin óf aan de voordeur, waar zij binnen staan en wij buiten. Dat zijn leuke momentjes, waar we elkaar zien en spreken. Soms nemen we ook wat mee”.

Oplossingen

Ook met oudere kleinkinderen zijn online-oplossingen goed te doen. Zij begrijpen al hoe de computer werkt en zij kunnen zelfstandig met oma contact opnemen.

 • Oma leest elke dag voor op een vast moment via de webcam (ook voor oudere kinderen is voorlezen nog steeds een feest)
 • Samen ontbijten of avondeten terwijl je videobelt en de dagelijkse bezigheden doorneemt.
 • Oma helpt met schoolwerk en digitale thuiswerkbegeleiding.
 • Oma leert het kleinkind online breien.
 • Online spelletjes spelen zoals schaken, Uno online, Wordfeud
 • Gewoon de telefoon pakken kan natuurlijk ook!

Oppassen en/of ophalen van school

Het is niet ondenkbaar, dat oma haar rol als verzorger weer op zich neemt, nu de scholen weer beginnen. Het is tenslotte niet verboden dat een oma, die niet tot de risicogroep behoort, de kleinkinderen haalt of brengt naar opvang of school. Maar is het voor oma in Coronatijd verstandig om veel mensen tegen te komen? De schoolpleinen zijn druk en anderhalve meter is misschien niet mogelijk daardoor. En wat gebeurt er, als het kleinkind oma ziet? Zal het kind niet meteen omhelst willen worden?

Het advies blijft om afstand te houden, want oma kan ook anderen besmetten.

De site van het Nederlands Jeugdinstituut geeft meer overwegingen en tips. Het is fijn om beslagen op het schoolplein te komen.

Coroma: een oma in Coronatijd

Het is niet makkelijk om oma in Coronatijd te zijn. Oma’s worstelen enorm en eigenlijk is online contact, zoals al eerder genoemd, “een slap aftreksel”.

Sinds het Coronavirus zijn intrede heeft gedaan, zijn er al meer dan 700 nieuwe Corona-gerelateerde woorden in het Nederlands bijgekomen. Ik stel voor daar nummertje 701 aan toe te voegen:

Een Coroma is een oma in Coronatijd, die worstelt met haar behoefte om haar kleinkinderen te zien.

Ik word zelf een oma in coronatijd. Maar ik hoop wel dat kRaambezoek niet meer hoeft.

Ik word een Oma in Coronatijd …

Dit is het allereerste artikeltje, wat ik over het grootouderschap schrijf. En ik denk, dat er nog veel gaan volgen, want ik word zelf oma!

Nu maar hopen, dat tegen de tijd, dat het kind geboren wordt, we hem **) ook echt mogen vasthouden en niet alleen via kRaambezoek mogen bekijken. Want eigenlijk wil ik natuurlijk helemaal geen oma in Coronatijd worden.

*) waar ik kleinkinderen zeg, kan dat voor zowel enkelvoud als meervoud gelden.
**) waar ik hem zeg, kun je ook haar lezen, natuurlijk.


Wil je één of meer wasbare mondkapjes kopen? Word dan lid van de Facebook groep Mondkapjes Vraag en Aanbod, die vraag en aanbod reguleert van de thuisgemaakte mondkapjes. Ben je zelf een thuisnaaister die wel haar mondkapjes wil verkopen? Word dan lid.
Je kunt ook direct bij mrsdejong terecht, een klein webshopje met wasbare herbruikbare mondkapjes.

Door Jeannet

6 gedachte over “Hoe ben je oma in Coronatijd?”
 1. Oh wat een leuk nieuwtje. Van harte gefeliciteerd , dat worden zodra hij of zij geboren.is vast weer hele leuke blogs

  Groeten Hieke

  1. Hoi Hieke, wat een enthousiaste lieve reactie! Dank je wel! In het begin was ik alleen maar ongerust, want het is geen leuke tijd om zwanger te zijn, maar we raken eraan gewend, he? Hopelijk is het in oktober weer een andere wereld. gr. Jeannet

 2. Gefeliciteerd Jeannet met het oma worden. Hoop dat wanneer het zover is, de wereld weer wat normaler is.

  1. Hoi Marion, dank je! Ja, dat hopen wij ook. Want het lijkt me heel raar, om mijn eerste kleinkind niet te mogen vasthouden. Maar goed, we moeten roeien met de riemen die we hebben. Het is niet anders. gr. Jeannet

 3. Nou, meid toch, OMA! En OPA natuurlijk. Van harte gefeliciteerd met….
  ik hoop met jullie mee dat het een enorme knuffelbom kan worden.
  Geniet er ook van mee nu, oma worden.
  Tjongejonge wat vliegt de tijd. Moeder eerst en nu al oma.
  Xm

  1. Hoi Manna, dank je wel. We hebben er zin in, ook al is het een rare tijd. We zullen het er maar mee moeten doen, toch? kus, Jeannet

Reacties zijn gesloten.