zo. jan 16th, 2022
maillot wordt vaatdoekje

Maillot wordt vaatdoekje? Oftewel, hoe maak je van een maillot een vaatdoekje? Ik hoor je nu denken, niet zo moeilijk, toch? Gewoon de schaar erin en een vierkant lapje knippen, dan heb je een vaatdoekje. Zo kan je het inderdaad doen. Maar leuker is het om er “iets” mee te doen. En dan komen we bij dit project: maillot wordt vaatdoekje.

project: maillot wordt vaatdoekje

De schaar is belangrijk

Dit project staat of valt met een goede schaar. Heb je die niet, begin er niet aan, want je maakt alleen je wijsvinger maar kapot. Botte scharen, daar heb je niets aan.

Het project zelf: maillot wordt vaatdoekje

Ik heb een maillot van mezelf gebruikt, dus een grote maat. Van één pijp kun je één vaatdoekje maken van ongeveer 15 cm in het vierkant.
De lol is natuurlijk om een maillot te gebruiken, die je niet meer draagt. Wellicht zit er een gat in (het liefst bij het kruis) of is ie verkleurd.

Knip een pijp van de maillot af zo dicht mogelijk bij het kruis. Daar begin je met je beste schaar een randje van een halve centimeter af te knippen. Maar je blijft doorknippen als je rond bent. Blijf continu doorknippen tot je bij de hiel bent. Zo ontstaat een “garen”, waarmee je kunt haken. Tijdens het knippen maak je een bolletje “garen”. Zorg dat je het “garen” zo strak mogelijk opwindt.

Dat pakje Tempo zakdoekjes op het bureau is geen toeval. Bij dit klusje komen behoorlijk wat kleine stofjes los en als je, net als ik, wat gevoelig daarvoor bent, ben je af en toe goed aan het niezen.

Voor dit project knip je een randje van een halve centimeter van een maillot, maar je blijft doorknippen.

Het uiteindelijke vaatdoekje

Het vaatdoekje zelf is een haakwerkje van 26 + 1 (voor de omdraai) opgezette lossen. Ik gebruikte een haaknaald 6. Haak de eerste toer 26 vasten. De tweede toer begin je met 2 lossen (dit geldt als het eerste stokje) en haak je 25 stokjes. Haak de derde toer weer vasten en de vierde toer weer stokjes. Blijf zo doorgaan, dus de oneven toer een vasten toer haken en de even toer een stokjestoer. Ga door tot je bolletje “garen” op is of zover als je zelf wilt natuurlijk. Bij mij lukte het om precies een vierkant vaatdoekje te maken. Maar dat ligt natuurlijk aan de grootte van de maillot, die je gebruikt. In mijn geval was dat een maat 40.

Zo maak je in een half dagje een gerecycled en daarom duurzaam vaatdoekje, dat goed water opneemt en lekker lang meegaat. Omdat het enigszins ruw is, leent het zich goed voor het afnemen van het aanrecht, als daar wat aangekoekte restjes op zitten. Eigenlijk is het een vaatdoekje en schuursponsje inéén!

Wil je nog meer haakideetjes om zelf te maken? Of koop je liever kant en klaar gehaakte pannenlappen? Kijk dan eens in het webshopje van mrsdejong. Je kunt ze in 47 kleuren bestellen!

Door Jeannet