Connect with us

Hoe oud kan een lidcactus worden?

De houtachtige structuur van de takken van de lidcactus is hier goed te zien.

Van alles wat er nog over blijft

Hoe oud kan een lidcactus worden?

Hoe oud kan een lidcactus, die als kamerplant gehouden wordt, eigenlijk worden? Hoe oud worden kamerplanten uberhaupt? Is een cactus het soort plant die het het langste volhoudt?

Hoe oud kan een lidcactus worden? De mijne is al 50 jaar.
Lidcactus

Hoe oud kan een lidcactus worden? 50, 60, 70 jaar?

Je gelooft het misschien niet, maar ik heb een lidcactus in mijn kamer staan, die ik al bijna 50 jaar in mijn bezit heb. Als stekkie gekregen van iemand, waar ik als 14 jarige bij schoonmaakte. En ik word volgende maand 63, dus reken maar uit.

Ik heb geen groene vingers. Eigenlijk verwaarloos ik mijn planten, maar de lidcactus houdt wel van een beetje kastijding op zijn tijd. Hij kan tegen verwaarlozing dus. Soms heeft hij honderden knoppen in een jaar en soms heeft hij jaren achter elkaar geen enkele knop. Je zou eens voor de gein de Wikihowpagina moeten lezen over de verzorging van lidcactussen! Dat heb ik echt allemaal nog nooit gedaan (behalve het niet-water-geven-gedeelte dan).

Een kleine rondgang over het internet leert dat lidcactussen echt heel oud kunnen worden. Ik zag meerdere leeftijden voorbij komen, zelfs een lidcactus van 55 jaar en van 65 jaar.

Ficus Benjaminus

Hoe oud kan een kamerplant worden?

Dat scheelt natuurlijk per soort. Maar de kamerplanten die het oudst kunnen worden zijn groen en zijn taai en hebben weinig verzorging nodig.

Dit zijn de planten die wel 50 jaar oud kunnen worden: vetplanten, cactussen, ficussen, clivia’s, sansevieria’s en zamioculca’s, ofwel kamerpalmen. Dit soort planten kunnen echt veel hebben, te weinig water, te veel water, verhuizingen, verwarmingen, you name it, het maakt ze allemaal geen snars uit. In ons huis hebben we dus veel van dat soort planten staan en wij hebben geen groene vingers. We hebben ook nog 2 dracaena’s staan, die we toch ook al 40 jaar hebben.

Wat bijzonder toch, deze planten die het gewoon niet opgeven. Die maar doorgaan, wat er ook gebeurt. Zouden we een voorbeeld aan kunnen nemen. Niet zeuren, gewoon doorgaan, wat er ook gebeurt!

2 hele oude dracaena's als kamerplant
Dracaena

Ik probeer ook op mijn balkon het een en ander uit. Klik hier dan lees en zie je wat er met de kubussen van de oude winkel zijn gebeurd.

Ik wil heel graag weten of er lidcactussen bestaan, die ouder zijn dan de mijne. Of kamerplanten die ouder zijn. Laat het weten in de “comments” !

4 Comments

4 Comments

 1. enigma

  21 maart 2019 at 7:14 pm

  Zo’n dracaena heb ik al een paar keer gewoon ‘gestekt’ door een stuk van de stengel te knippen. Daar komen dan gewoon weer bladeren aan.
  Meer daarover : https://y.is/UJlK4

  • Jeannet

   21 maart 2019 at 8:29 pm

   Hoi Heidi, dank voor je reactie. Ja, die planten zijn (bijna) niet kapot te krijgen. Dat stekken heb ik nooit gedaan, maar ik snap dat dat ook werkt. Het is een overlever. Gr. Jeannet

 2. Nicole Orriëns

  22 maart 2019 at 6:52 am

  Dat zijn heel wat jaartjes inderdaad zeg. Ik ben onder de indruk. Ik wist niet dat planten zo oud konden worden.

  • Jeannet

   22 maart 2019 at 10:57 am

   Hoi Nicole, ja, bijzonder hè? Daar sta je niet bij stil. Mijn planten zijn ouder dan mijn kinderen, en die zijn al best een stukje op weg … Dank voor je reactie! gr. Jeannet

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in Van alles wat er nog over blijft

All Kinds of Mail

Advertisement
Advertisement
Advertisement En
Advertisement

All Kinds of Films

Poster van de film The Favourite

Boeken & Films

films | The Favourite vs Bohemian Rhapsody

By 25 februari 2019
Roma,de film, nanny in auto met kinderen

Boeken & Films

ROMA, film op Netflix

By 22 februari 2019
Uitgebluste moeder met heel wakker kind op bed uit de serie The Letdown

Boeken & Films

Geweldige serie op Netflix: The Letdown

By 9 februari 2019
Michael Douglas als Kominsky

Boeken & Films

Kijktip op Netflix: the Kominsky Method

By 29 december 2018

All Kinds of Posts

To Top