ma. jun 27th, 2022

Heb je er ook last van? Dat je wel weer eens lekker uit eten wilt gaan, maar ja, hoe doe je dat nu, tijdens Corona? Ga naar een restaurant met hotel! En helemaal leuk als je hotel in een bijzonder gebouw zit! Want de restaurants van hotels mogen gewoon hun gasten ontvangen en zo kun je dus toch lekker eten. Lekker eten en leuk overnachten, wat wil je nog meer?

Ho ho ho, helaas. Dat was zo, maar nu tijdens de algehele lockdown tot 9 juni vooralsnog mag dat niet meer. Maar lees hieronder, wat vernuftige hoteliers toch bedenken in deze tijd.

Restaurants met hotel in een bijzonder gebouw

Normaal gaan wij best vaak uit eten. Hier in Haarlem heb je genoeg leuke en lekkere restaurants met voldoende variatie. Als we dan eens buiten Haarlem gaan eten, dan moet het meer bijzonder zijn. Dan moet het anders zijn anders. Helemaal als ik er ook nog ga slapen. Ik zocht deze keer dus naar een hotel in een bijzonder gebouw met een lekker restaurant. En zo ik ontdekte Bitter en Zoet in Veenhuizen.

Het Pauperparadijs

Kennen jullie het boekje over Het Pauperparadijs, geschreven door Suzanna Jansen? Ik kende die geschiedenis niet. Maar toen ik het eenmaal had gelezen, leek het me interessant om naartoe te gaan. Het hotel en het restaurant zitten in het voormalige ziekenhuis van Veenhuizen. En dat was dus precies wat ik zocht, een iets anders dan andere locatie, een gebouw met geschiedenis. Je kunt er ook nog over lezen in Wandeling in de voetsporen van het Pauperparadijs.

Het verblijf ging perfect. We hebben daar heerlijk op onze kamer gegeten. Het eten werd op de gang klaargezet en het enige wat we moesten doen was het eten “au bain marie” opwarmen en ons tafeltje dekken. Leuk detail was dat het restaurant had gezorgd voor een klein tafellakentje en een kaarsje, voor de broodnodige sfeer.

Geen gewone Van der Valk of Postillon dus

Om die anders dan andere locaties te vinden moet je dus niet zoeken naar een gewone Van der Valk, een Postillon of een Golden Tulip Hotel. Het zijn stuk voor stuk prima hotels, daar niet van, maar het is niet wat ik zoek. Ik zoek bijzondere locaties, bijzondere gebouwen. Het leuke daarvan is dat de gebouwen geschiedenis hebben, maar ook onder architectuur zijn verbouwd. Ik vind het altijd leuk om te zien hoe ze oud met nieuw hebben verweven. Hieronder mijn vijf aanraders voor restaurant met hotel in een bijzonder gebouw of op een bijzondere locatie.

Lekker eten en overnachten in The Manor Amsterdam
The Manor Amsterdam

Ziekenhuis Amsterdam

Het oude Burgerziekenhuis aan de Linnaeusstraat in Amsterdam is sinds 2011 omgebouwd. The Manor Amsterdam heet het nu en het is een hotel met een goed restaurant. We hebben er al eerder gegeten, het was fantastisch (maar het is alweer een tijdje geleden, dus geen garanties, sorry!). Het ziet er te gek uit en voor oud Amsterdammers, zoals ondergetekende, is het leuk om te zien hoe zo’n gebouw weer een nieuwe functie heeft gekregen. Als 20-jarige had ik mijn elleboog gebroken en toen moest je daar nog lang voor in het ziekenhuis blijven! Het leuke was, dat mijn vriendin daar laborante was, dus ik heb heel wat uurtjes door het ziekenhuis gelopen en ben ik bij haar op bezoek geweest op het lab. Bovendien is Johan Cruyff hier geboren! Lijkt me een hele goede reden om hier lekker te gaan eten en te overnachten.

Hotel met lekker restaurant in oud klooster
Hotel Nassau, Breda

Een oud klooster in Breda

Nummertje twee op mijn lijstje staat Hotel Nassau, een hotel met restaurant, dat gevestigd is in een oud klooster, althans het restaurant is daar gevestigd. Het hotel zelf beslaat vijf monumentale panden en dat zal ook zeker niet verkeerd zijn. Volgens de site is het hotel “weldadig ingericht met prachtige sprekende kleuren. De oude kenmerken van de panden zijn goed bewaard gebleven, zoals de prachtige gewelven van de kapel. Het voormalige katholieke klooster is omgetoverd tot Restaurant Liefdesgesticht”. Ronkende woorden, maar als je de foto’s ziet, dan denk ik, dat er niets te veel wordt beweerd. Super veel zin in om hier eens lekker te gaan eten en te overnachten!

Lekker eten en overnachten in het Huis van Bewaring Roermond
Arresthuis, Roermond

Restaurant met hotel in de gevangenis in Roermond

Er zijn meerdere gevangenissen die zijn omgebouwd tot hotel. Zo zijn wij ooit in Leeuwarden geweest in het Huis van Bewaring in de Blokhuispoort. Dat zag er heel leuk uit. Mocht je binnenkort naar Leeuwarden gaan, ga er naartoe. Helaas heeft dit hotel geen restaurant, dus mag het niet op mijn lijstje ;). Maar het Arresthuis in Roermond is een hotel dat wel een goed restaurant heeft binnen. De gevangenis beschikte over 105 cellen welke zijn getransformeerd tot comfortabele hotelkamers. Deze kamers hebben een leuke naam, het Cachot. Maar er zijn ook vier suites gemaakt op de plek waar vroeger de directeursvertrekken gesitueerd waren. De namen van suites verwijzen naar de memorabele tijd van de gevangenis; De Directeur, De Cipier, De Advocaat en De Rechter. Lijkt me een heel leuk restaurant met hotel!

Watertoren Zwolle: hotel in bijzonder gebouw
De Koperen Hoogte, Zwolle

Watertoren in Zwolle

In een voormalige watertoren in Zwolle zit nu een restaurant met een hotel op de bovenste verdieping. De Koperen Hoogte ligt op een makkelijke locatie naast de snelweg. Er zijn kamers met eventueel een tweepersoons jacuzzi en een stoomcabine. Dat alleen al lijkt me heerlijk. De watertoren zelf stamt uit 1932. Het unieke draaiende restaurant Panorama, op 55 meter hoogte, draait in twee uur om zijn as en biedt daarmee een steeds wisselend uitzicht. En er is een 3 meter hoog aquarium te bewonderen. Cool! Als dit geen hotel in een bijzonder gebouw is!
Er zijn in Nederland natuurlijk nog meer hotelkamers met jacuzzi te vinden.

Zwolle is een perfecte uitvalsbasis voor een reisje naar de Marker Wadden. Vanaf Lelystad vaart de boot richting deze bijzondere eilanden in het Markermeer. Nationaal Park Nieuw Land is het nieuwste natuurpark van Nederland.

Hotel met lekker restaurant in de Maas
Delta Hotel, Vlaardingen

Restaurant met hotel aan de Maas

Dit lijkt me ook leuk, het Delta Hotel in Vlaardingen bij Rotterdam. Ze hebben twee gebouwen: één gebouw is gewoon een hoog hotel, niets aan, maar het andere gebouw staat aan, of zo je wilt in, de Maas, uitgebouwd vanaf de kade. Met uitzicht op de haven van Rotterdam! Ik kan me zo voorstellen dat je daar dan op je kamer bent en die enorme containerschepen komen voorbij. Lijkt me machtig imposant om te zien. En dit hotel heeft dus ook een lekker restaurant! Je kunt dat tegelijk boeken, dus dan weet je zeker dat je plek hebt.

Voorlopig houd ik het even bij deze vijf (of eigenlijk zes, als je Bitter en Zoet meetelt) plekken om lekker te eten en te overnachten. Een goed restaurant met een leuk hotel is niet zo moeilijk te vinden, maar op een bijzondere locatie, in een bijzonder gebouw, daar moet je even moeite voor doen. Dit lijstje ga ik afwerken binnenkort. En het hoeft natuurlijk geen Coronatijd te zijn om deze hotels te bezoeken. Het is alleen nu een gelukkige bijkomstigheid dat ze allemaal een hotel zijn en een lekker restaurant hebben.

Twisk Noord Holland

Toen wij laatst een weekendje naar Twisk Noord Holland gingen, zaten we in een heerlijk appartement. En er was een cateraar in het dorp die voor het diner zorgde. Kijk zo kan het ook in deze tijden. We hebben heerlijk gegeten, gefietst en gewandeld.


In dit artikeltje worden affiliates gebruikt. Wat dat zijn, kun je lezen bij Samenwerking.

By Jeannet