Een felle regenbui boven zee, zonnestralen uit een onstuimige wolkenlucht, glooiende groene heuvels met bomen die ritselen in de wind. De Britse kunstenaar John Constable (1776-1837) is een van de beste landschapschilders aller tijden en is van 19 september t/m 27 juni 2021 (verlengd!*)) te zien in het Teylers Museum in Haarlem. Het museum presenteert de eerste overzichtstentoonstelling in Nederland van deze meester uit de romantiek. John Constable is vooral bekend als fenomenaal landschapschilder en -tekenaar. Zijn wolkenstudies vormen een uniek hoogtepunt in de kunstgeschiedenis. Voor de tentoonstelling kwamen vanuit Canada, Londen en Oxford de mooiste tekeningen, aquarellen en schilderijen naar Nederland. De tentoonstelling is uitgebreid met een nieuwe aanwinst. Zijn ets Gezicht op de Brug van Milford (1826) is recent door Teylers Museum aangekocht.

Wist je dat John Constable ook enkele etsen heeft gemaakt, die hij zelf afdrukte en als cadeautjes weggaf? Ze zijn hierdoor tegenwoordig erg zeldzaam. Gezicht op de Brug van Milford met in de verte de kathedraal van Salisbury is gebaseerd op een tekening die Constable in 1818 maakte en die zich sinds enkele jaren in de verzameling van Teylers bevindt. Vanaf 5 juni 2021 worden tekening en ets voor het eerst sinds bijna 200 jaar tijd weer herenigd in de tentoonstelling.

*) Met dank aan alle bruikleengevers (waarvan veel internationale bruiklenen) is het mogelijk om John Constable te verlengen tot en met 27 juni.

Geschatte leestijd: 4 minuten

‘Painting is but another word for feeling’

Het meest geliefde onderwerp van John Constable was het landschap van zijn jeugd aan de Engelse oostkust in de buurt van Harwich. Geen kunstenaar schilderde eerder zoveel in de buitenlucht als hij. Sterk geïnspireerd door de manier waarop oude meesters als Ruisdael, Rembrandt en Rubens het Nederlandse landschap weergaven, benaderde hij het Engelse landschap met een originele en open blik. Zo kon hij het effect vangen van plotselinge weersveranderingen. John Constable was gefascineerd door de kleuren en vormen van wolken, regenbogen en andere atmosferische verschijnselen en hield nauwkeurig bij onder welke weers- en lichtomstandigheden hij geschilderd had.

Achter zijn scherpe natuurobservatie schemert een heftig gevoelsleven. Geluk en verdriet, liefde en vriendschap gaan schuil in licht, lucht en landschap. “Painting is but another word for feeling,” schreef hij aan een vriend. Zijn stijl was zo vernieuwend dat tijdgenoten er lange tijd geen raad mee wisten. Zijn werk werd een inspiratiebron voor veel kunstenaars, van de School van Barbizon en de Franse impressionisten tot aan kunstenaars van nu. Hij wordt gezien als een van de vaders van de moderne schilderkunst.

John Constable, Brits landschapsschilder, te zien in het Teylers Museum in Haarlem
Teylers Museum | Haarlem in de avondzon

John Constable in Teylers Museum in Haarlem

Teylers Museum is de perfecte plek om het Nederlandse publiek kennis te laten maken met Constables genie. Wanneer hij Haarlem zou hebben bezocht, was hij zeker in Teylers Museum komen kijken naar de schilderijen van zijn Nederlandse tijdgenoten én de tekeningen en prenten van zijn grote Nederlandse voorbeelden. In de Eerste Schilderijenzaal stapt de bezoeker terug naar de tijd van John Constable in Nederland. In het Prentenkabinet is een apart deel van de tentoonstelling speciaal gewijd aan de invloed van de oude meesters op zijn werk. Sinds 2018 bezit het museum bovendien zeven tekeningen van Constable, de eerste werken van zijn hand in een Nederlandse museumverzameling

Praktische informatie

Tickets met tijdslot zijn vanaf heden te bestellen via teylersmuseum.nl. De tentoonstelling is te zien tot en met 27 juni 2021 (verlengd!). Het museum is helemaal aangepast aan de geldende veiligheidsnormen. Kijk voor meer informatie op de site van het Teylers Museum in Haarlem. Fan van John Constable? Er bestaat een mooi kaartenmapje, waar 10 dubbele kaarten in zitten met afbeeldingen van schilderijen van John Constable. De binnenkant heeft geen tekst, dus de kaarten zijn voor alle gelegenheden te gebruiken. 15 euro voor 10 kaarten incl. enveloppen, dat is niet duur.

Afbeelding bovenaan bladzijde: John Constable (1776-1837), Het strand bij Osmington Mills (1816) olieverf op doek. Collectie David Thomson.


Voor nog meer tips over musea kijk je op All Kinds of Things / musea.