do. jun 30th, 2022

Ga je kamperen met een camper in Nieuw Zeeland, dan moet je even wat dingetjes weten. Veel mensen vinden het rijden met zo’n camper de ultieme manier van vakantie vieren. Er zitten ook zeker veel voordelen aan kamperen met een camper, maar ook een groot nadeel.

Als je wilt weten, waar je rekening mee moet houden bij het rijden door Nieuw Zeeland en de verkeersregels, lees dan Rijden in Nieuw Zeeland.

Ik heb ook geschreven over een reis door Australië met een camper, geweldig om te doen.

Voordeel van kamperen met een camper

Je hebt altijd alles bij de hand, ook als je boodschappen gaat doen bijvoorbeeld.

Ik kampeer al mijn hele leven met een tent en toen wij de eerste keer met een camper op pad gingen was dat even wennen. Ik weet nog dat we in de supermarkt liepen en ik tegen X zei: “hebben we nog brood eigenlijk”? En hij zei, kijk even. En ik dacht, hij is niet goed bij zijn hoofd, hoezo, kijk even! En een kleine seconde daarna bedacht ik, dat hij inderdaad gelijk had. Ik kon gewoon naar buiten gaan en kijken of we nog brood hadden, want de camper stond op de parkeerplaats en dus alle kastjes met levensmiddelen erin, ook.

En ook als je je boodschappen hebt aangeschaft, kan alles meteen de koelkast in, heel handig.

Bovendien is het bed heel comfortabel, iets dat wij plussers wel weten te waarderen. En er komt nog eens een leuke passant voorbij …

Een genode gast in ons campertje

Nadeel van het kamperen met een camper

Maar het grote nadeel van kamperen met een camper vind ik, dat je altijd alles goed vast moet zetten voordat je op pad gaat. Als je even ergens naartoe moet, moet alles op zijn plaats zitten en zo min mogelijk rammelen. Alle deurtjes dicht en op slot, de ijskast niet vergeten en ook alle kleding zoveel mogelijk gestouwd achter een stoel, zodat het niet gaat schuiven. Geef mij dus maar een auto met een caravan erachter, want dat is veel handiger. Of, zoals je in Amerika, maar ook hier in Nieuw Zeeland wel ziet, een camper met erachter een auto op de trailer. Maar dat voelt een beetje als de boel omdraaien.

Ook moet je altijd alles opklappen en opruimen. Je kunt niets zomaar even laten, zoals het is. Dat heeft als voordeel, dat de boel altijd opgeruimd is.

Regels voor kamperen met een camper in Nieuw Zeeland

Regels voor kamperen met een camper in Nieuw Zeeland

De regels voor het kamperen met een camper in Nieuw Zeeland zijn anders dan je misschien denkt. Je mag niet zomaar ergens gaan staan, zoals zoveel mensen denken.

Met een camper mag je op elke camping staan, ook op de gratis campings, maar in dat geval moet je camper wel “fully self contained” zijn. Dat wil zeggen, dat je niet alleen water aan boord hebt, maar ook een (chemisch) toilet. De meeste campers hebben daarom een sticker achterop, waarop staat dat ze “fully self contained” zijn.

Campermate

Onze camper is een zogenaamde minivan, en wij hebben van alles aan boord, maar geen toilet. Wij kunnen dus helaas geen gebruik maken van kampeerplaatsen die midden in de natuur liggen en geen faciliteiten hebben. Een handige app om dit te ontdekken is CamperMate. Alle campings worden hierop vermeld met dagelijkse updates en routebeschrijvingen. We gebruiken hem de hele tijd, het is een superapp!

Mooi landschap gezien vanuit de camper in Nieuw Zeeland

Nieuw Zeeland behoort nog steeds tot de Britse Gemenebest en dat betekent links rijden. En dat is wennen. Ik ervaar het deze keer zo:

“Het links rijden gaat goed, hoewel ik steeds vind, dat X teveel aan de linkerkant rijdt en ik duik steeds weg, omdat ik denk dat we in de vangrail belanden. Ook dat is wennen, maar niet kijken helpt ook. Ik bedenk vandaag, dat het is omdat je aan die kant zo gewend bent zelf een stuur in handen te hebben, maar dat je je onmachtig voelt, want je kunt niets doen aan die kant. X oppert een speelgoedstuurtje aan die kant te installeren.”

Wil je meer weten over links rijden en de verkeersregels in Nieuw Zeeland, lees dan “Rijden in Nieuw Zeeland”.

Ervaringen met kamperen met een camper in Nieuw Zeeland

We hebben een goedkopere camper geboekt vanuit Nederland bij Apollo Campers. En dat betekent, dat de camper 3 tot 6 jaar oud is en dat hij niet de nieuwste handigheidjes heeft. Van ons hoeft dat niet, we willen alleen maar dat alles het doet. Want dan wordt het kamperen met een camper in Nieuw Zeeland een fijne ervaring.

Apollo Camperverhuur in Auckland

Verhuur van een camper in Nieuw Zeeland

Apollo Motorhome Holidays kan je bereiken met een gratis shuttle vanaf het vliegveld van Auckland. The Yellow Bus rijdt langs alle hotels in de buurt als ook langs de autoverhuurders. Als je je boekingsformulieren aan de chauffeur laat zien, mag je gratis mee, anders kost het je ongeveer 3,50 euro.

Tot nu toe zijn we alleen maar aardige mensen tegen gekomen, hier in Nieuw Zeeland. En ook hier zijn ze heel aardig en behulpzaam. Je krijgt een Ipad, waar je zelf alles moet aankruisen en bekijken. De medewerker gaat daarna alles met je doornemen, of je het allemaal juist hebt gedaan.

Verzekering

In andere landen (ik schreef er ook over tijdens onze vakantie in Marokko) word je nogal eens gepusht om toch maar wel een volledige verzekering te nemen. Hier bij Apollo is het helemaal je eigen keuze en word je niet onder druk gezet. Ik vind het een verademing. Daarna bekijk je samen met de medewerker de camper, die je gaat huren. Dat wordt erg nauwkeurig gedaan. Elk dingetje wordt genoteerd.

Het lekkere bed in de camper in Nieuw Zeeland

Het bed

Wat de medewerker wel is vergeten voor te doen is hoe het bed uitgetrokken moet worden. En helaas ondervinden we daar problemen van.

Want hij wil niet op de goede lengte uitgeschoven. Nadat alle knikkertjes uit de rollers zijn gevallen, blijven we maar trekken, totdat opeens het bed op de juiste lengte is. Dat belooft wat voor de rest van de vakantie. Dit wordt voor de rest van de vakantie een bron van ergernis. Vraag dus altijd of ze het willen voordoen, ook al denk je, dat je het wel weet. Maar, zoals gezegd, het bed slaapt wel lekker comfortabel, als hij eenmaal in de goede positie ligt.

Maar ik moet erbij zeggen, dat dit alleen maar op grond van één ervaring is bij Apollo. Laat het in de comments weten, hoe jouw ervaring was met dit verhuurbedrijf en met het rondreizen met je camper in Nieuw Zeeland.

Inleveren van de camper

Bij het inleveren van de camper, 3 weken erna, bleek dat de medewerker zoiezo niet haar dag had gehad. Want niet alleen had ze vergeten het bed goed uit te leggen, ook was ze vergeten te zeggen, dat we, indien er problemen waren, we een servicenummer konden bellen. Apollo heeft door het hele land servicestations, waar problemen kunnen worden opgelost.

En, ook nog goed om te weten, als er iets stuk is, kun je tot 100 NZD een nieuw exemplaar kopen, zonder dat je van tevoren hoeft te overleggen met Apollo. Dat bedrag krijg je later van ze terug.
Zo hebben wij ten onrechte 3 dikke weken op stoeltjes gezeten, die bijna doorzakten en kapot gingen. Alhoewel, ze hebben het gehouden, dus nieuwe waren nog niet nodig.

Onderweg met de camper in Nieuw Zeeland, hier op het Noorder Eiland

Heerlijk om te kamperen met een camper in Nieuw Zeeland

Ik vind het heerlijk om weer te kamperen, ook al is het dit keer in een camper met onhandige attributen. Waarschijnlijk heeft de verhuurder van de camper heeft nog nooit met zijn eigen campers gekampeerd, want anders zou hij wel weten dat het niet handig is om porseleinen bekers en borden mee te nemen onderweg. We zijn met zijn 2-en, maar we hebben van alles ook nog eens 4 stuks, dus dubbel de hoeveelheid die we nodig hebben. En we hebben ook een waterkoker én een fluitketel. Zonde van de ruimte, want zoveel ruimte hebben we niet. Ik zou ze het liefst willen weggooien, maar ja, dat kan natuurlijk niet.

Inclusief broodrooster!

Nu hebben we de keukenkastjes ingeruimd als kledingkastjes, omdat die er in de gewone ruimte niet zijn. De enige kastjes zitten in de keuken. Het is even zoeken naar wat wel handig is.

Het leuke van het huren van een camper in Nieuw Zeeland is, dat je altijd ook een broodrooster in je keukentje mee krijgt. Ze zijn wat dat betreft echt ontzettend Brits. Je moet er wel op letten dat het brandalarm niet afgaat en dat je op die manier de hele camping ‘s ochtends wakker maakt, haha. Ik heb trouwens ook wat recepten bij elkaar geharkt, die makkelijk te maken zijn op twee pitjes tijdens het kamperen. Het lijstje van 5 zomerse gerechten voor op de camping bestaat voornamelijk uit pastagerechten, omdat die weinig tijd kosten en overal te krijgen zijn op vakantie.

Top 10 Holiday Camps

We hebben deze vakantie goede ervaringen met TOP10 Holiday Camps. Ze zitten over heel Nieuw Zeeland verspreid en het sanitair is goed, het zijn mooie plekken en de Wifi is meestal ook in orde. Deze campings kosten tussen de 45 en 55 NZD, oftewel tussen de 27 en 33 euro per nacht. En wij reizen dus met een kleine camper door Nieuw Zeeland met 2 volwassenen. Ze hebben een membershipcard. Deze kost 49 NZD (29 euro) en daarmee krijg je bij elke aangesloten camping telkens 10% korting. Maar het echte voordeel zit hem in de 15% korting op de overtocht tussen het Noorder en het Zuider Eiland. Wij hebben die al in Nederland betaald, maar als je dat nog niet hebt gedaan, zou ik dit zeker onderzoeken.

De camper bevalt ons steeds meer

Al met al wat ongemakjes, maar naarmate de vakantie vordert, bevalt de camper ons steeds meer en leren we om te gaan met zijn foutjes en onhandigheden. Ook als plusser is het dus fijn om te kamperen met een camper, en al helemaal in Nieuw Zeeland.

Als je wilt weten, wat we allemaal doen, lees dan

  1. Roadtrip over het Noordereiland van Nieuw Zeeland (1)
  2. Zuidereiland Nieuw Zeeland onze roadtrip (2)
  3. Camperreis door Nieuw Zeeland (3) of
  4. Camperreis over het Noordereiland van Nieuw Zeeland (4)

Of op volgorde, beginnend met (1) en onderaan doorklikken naar (2), enzovoorts. Enjoy! En als je zelf ook een reis naar Nieuw Zeeland gaat maken: dan helemaal ENJOY!

By Jeannet