Juist dit jaar is het belangrijk om de mensen om wie je geeft te laten weten, dat je aan ze denkt, ook al hebben jullie elkaar al een tijd niet gezien. Elke kerstkaart is leuk om te krijgen en onderschrijft deze boodschap, maar zelfgemaakte kerstkaarten zijn veel leuker om te geven en ook leuker om te krijgen. Bovendien geeft het proces van het DIY kerstkaarten zelf maken enorm veel voldoening. En zeg nou zelf, je hebt nu toch alle tijd om je kerstkaarten zelf te maken? Hieronder tig ideeën om kerstkaarten met washi tape te maken. Het is de makkelijkste, snelste en leukste manier om je kerstkaarten te maken. Laat het proces zijn gang gaan, dan krijg je ook vanzelf nieuwe ideeën.

En ik wil nog iets kwijt over zelfgemaakte kerstkaarten. Het hoeft niet zo netjes, het hoeft niet perfect. Mensen moeten wel zien dat je ze zelfgemaakt hebt, vind ik. Helemaal leuk om dit samen met je kinderen of kleinkinderen te doen. Maar als je een wat meer gestyleerde kerstkaart mooier vindt, scroll dan snel naar tip 6). Bij Jurianne Matter kun je hele mooie kant-en-klare boompjes kopen, die je alleen maar hoeft op te plakken. Maak dan toch iets van een tekstje erbij, zou ik zeggen. Hoe persoonlijker, hoe beter: een beetje van jezelf, een beetje van Jurianne Matter!

De basis: goede kaarten van het juiste papier

Het belangrijkste basisproduct om mooie DIY kerstkaarten zelf te maken is je kaart. Kies voor niet te slap papier, kies voor de kleuren die je het mooiste vindt en voor een bijkleurende enveloppe, dat maakt het wel af. Bij CChobby hebben ze mooie kaarten, die precies doen wat ze moeten doen. Ook bij Bol hebben ze de juiste kleuren en formaten. Maar natuurlijk kun je ook bij je plaatselijke kantoorboekhandel of je hobbywinkel van alles vinden.

1. DIY kerstkaarten zelf maken: tekenen

Dit is echt het allermakkelijkste idee van deze serie DIY kerstkaarten om zelf te maken. Pak een wat dikkere stift en teken vijf of zes horizontale lijntjes op de voorkant van je kaart. De onderste lijn is het langste en naar boven toe maak je de lijn steeds iets korter. Het is een heel erg gestyleerde kerstboom. Plak als finishing touch er, bij wijze van stam, verticaal een stukje (bij voorkeur glimmend) washi tape op je zelfgemaakte kerstkaart. Als je 100 kaarten moet maken, dan is dit misschien wel een idee, want dan ben je er toch wel even mee bezig. Zie het voorbeeld, maar hier zijn allerlei varianten op te bedenken.

Niet alleen de kleurtjes van de lijnen kun je variëren, bijv. elke “tak” een andere kleur, ook met verschillende washi tapes wordt het effect steeds net iets anders. Je kunt eventueel nog met een goudschrijvende pen kaarsjes op de takken tekenen. En maak het af door een tekstje eronder te schrijven met je kerstwens.

2. Zelfgemaakte kerstkaarten: uitsluitend washi tape

Vind je het hierboven genoemde idee toch net iets te simpel, dan is dit wederom een variatie, die snel en makkelijk is. In plaats van de lijntjes te tekenen beplak je je kerstkaart met washi tape. Het is wel zaak om leuke washi tape te kopen. Washi tape met kerstboompjes erop en met lekker veel glitter en glans, dat zoek je. Bijvoorbeeld deze:

Teken bovenop met een gouden stift een piek en eronder een stam. Tekstje eronder, klaar is je zelfgemaakte kerstkaart.

3. DIY kerstkaarten zelf maken, gescheurd papier met washi tape

Eigenlijk borduur ik steeds voort op hetzelfde thema, namelijk de eenvoudige basisvorm van de kerstboom. Want wat je ook kunt doen is de “takken” van de boom maken van gescheurd papier. Bijvoorbeeld een kerstservet die je aan reepjes scheurt, of papier uit een oud tijdschrift. Je kunt ook spelen met tekstjes. Vooral oude Flows hebben vaak van die mindfulness tekstjes, die je met een beetje moeite in reepjes kunt scheuren en kunt opplakken in een kerstboomvorm. Of maak zelf een gedichtje of tekstje, gewoon op je computer en print dat uit. Daarna scheur je het tekstje op de juiste lengte en plakt het op je kaart. Dit kan heel speciaal zijn, deze zelfgemaakte kerstkaart, voor iemand waar je veel om geeft.

Plak je strookjes op de juiste lengtes op je kaart, plak er een washi tape stam overheen en alweer een zelfgemaakte kerstkaart klaar.

DIY kerstkaarten met washi tape

4. Kerstkaarten DIY, allerlei materialen vastplakken

Een ander idee is om wat “stijvere” materialen vast te plakken. Knip bijvoorbeeld wattenstaafjes op de juiste lengtes om een kerstboom te maken. Vastplakken met washi tape en je hebt je kerstkaart al bijna klaar. Nog een beetje met een gouden stift wat versieren en klaar is kees. Dit kun je ook doen met allerlei andere materialen: rietjes, takjes, pijpenraggers, lucifers, al datgene wat een zekere vormstijfheid heeft en af te knippen valt. Ga je huis rond en kijk wat je nog meer kunt gebruiken. Bij ons staan nu bijvoorbeeld pakjes tegels, die op de toiletvloer komen binnenkort. Die tegels zijn ingepakt met van dat hele stevige plastic bindband, geen idee hoe het heet. Maar dat zou ook heel goed werken op zo’n zelfgemaakte kerstkaart.

Zorg wel voor goedplakkend washi tape, want het moet wel tijdens het versturen blijven zitten. Je kunt zelfs denken aan verschillende materialen voor verschillende mensen. Misschien wel een kerstkaart met van die plastic binders of elektradraad (vastgeplakt met washi tape) voor iemand die houdt van klussen, en takjes voor iemand die houdt van wandelen of een tuin heeft. Rietjes voor mensen met kinderen en de pijpenraggers of de lucifers voor mensen die roken!

5. Zelfgemaakte kerstkaarten, garen of touw met washi tape

Een iets andere vorm, maar nog steeds een kerstboom is de “slangenkerstboom”. Haak bijvoorbeeld een ketting lossen van ongeveer 50 cm met lurex garen mee gehaakt. Ik heb als voorbeeld geel haakkatoen met goud lurex draad gebruikt, waar ik al eerder een gehaakte kerstbal van maakte. En een kerstbal haken lukte ook prima met deze glittercombinatie. Plak de ketting lossen op je kaart volgens het voorbeeld, washi tape eroverheen voor de “stam” en wederom heb je een zelfgemaakte kerstkaart in handen.

Dit kun je natuurlijk ook doen met wat soepel touw of met raffia, of met een wolsoort, die wat dikker is. Spaghettigaren of lintgaren is er ook heel geschikt voor. Wederom: kijk in je huis, wat er nog meer geschikt voor zou zijn. Ik zag op mijn bureau bijvoorbeeld een kettinkje liggen of wat dacht je van een elastiekje? Met hobbylijm blijft het allemaal plakken en de extra washi tape eroverheen maakt dat het nog beter op zijn plaats blijft zitten.

Kerstkaarten zelf maken met Jurianne Matter
Kant-en-klare papieren kerstboompjes van Jurianne Matter

6. Kaarten met kant-en-klare kerstboompjes beplakken

Als laatste wil ik je deze tip niet onthouden. Want je kunt het jezelf nog makkelijker maken door kant-en-klare papieren kerstboompjes te kopen. Jurianne Matter is een merk, dat dit soort voorgestanste boompjes verkoopt. Eigenlijk zijn het cadeaulabels om heel stylish je kerstcadeautjes in te pakken, maar Jurianne kwam zelf met het idee om er kerstkaarten van te maken. Ik vind het er prachtig uit zien. Maar als je nog wat glitter mist, dan plak je ze toch vast met glimmend washi tape!

Op Pinterest zag ik ook nog ideeën met knopen. Dan zijn de knopen de “kerstballen” en hangen ze aan washi tape. Maar volgens mij is dat weer een heel ander blog. Misschien ga ik daar ook binnenkort mee aan de slag. Voor nu: tig ideeën voor zelfgemaakte kerstkaarten met washi tape. Veel plezier met het maken en alvast een Mooi Kerstfeest, hoe je het ook viert.


In dit artikeltje worden affiliates gebruikt. Wat dat zijn kun je lezen bij samenwerking.

Door Jeannet