do. jun 30th, 2022

Onze knieën en heupen zijn de kwetsbaarste bewegende delen bij ons, 60-plussers, het is niet anders. Artrose is meestal de boosdoener, als we daar klachten krijgen. Soms doen vingers en schouders ook niet meer wat ze doen moeten, maar als we pijnlijke knieën en heupen hebben, dan komt dat meestal door artrose. Wat kunnen we eraan doen?

Artrose in gewrichten

Bij artrose is het kraakbeen dunner geworden of zelfs verdwenen. Daardoor bewegen de gewrichten minder makkelijk en de beweging doet pijn, aangezien de botten tegen elkaar aan zitten. Helaas is er niets aan artrose te doen. Kraakbeen groeit niet meer aan.

Artrose is vaak de boosdoener bij klachten aan knieën en heupen

Knieën en heupen van 60-plussers

Over knieën kan ik meepraten: twee jaar geleden heb ik een kijkoperatie gehad aan mijn linkerknie. Ik had continu last van pijn bij het lopen en soms kwam ik niet eens de trap op. Het traplopen met krukken heb ik goed onder de knie gekregen toen. ‘s Nachts opstaan om naar de wc te gaan was vreselijk. Mijn klachten waren dusdanig, dat de fysiotherapeut niets voor me kon doen. Zijn advies: een kijkoperatie.

De uitslag van die kijkoperatie duidde op een versleten knie. Daar keek ik niet van op. 32 Jaar lopen en staan op de winkelvloer, tezamen met mijn leeftijd (toen 62) en het feit dat ik een vrouw ben (ook dat nog) resulteerde in artrose in één van mijn gewrichten. Het kraakbeen van de linkerknie was er slecht aan toe.

Behalve dat ik het “af en toe op mijn heupen heb” heb ik gelukkig nog geen klachten aan mijn heupen. Vriendinnen van dezelfde leeftijd echter zijn minder gelukkig. Toevallig heb ik twee vriendinnen, die allebei een versleten heup hebben, door, je raadt het al, artrose. En die artrose is bij één van hen zodanig erg, dat ze een heupoperatie moet ondergaan binnenkort.

Wat kun je eraan doen?

Bij mij is die kijkoperatie nu 2 jaar geleden. Wat de fysiotherapeut mij daarna aanraadde, heeft mij goed geholpen. Aan artrose aan gewrichten kun je niets doen dus. Maar hij adviseerde mij om mijn bovenbeenspieren sterker te maken door daar oefeningen voor te doen. Bovendien moest ik elke dag een uur lopen. Dat dat in het begin veel pijn deed, dat was logisch. Er was immers niets aan de knie gebeurd. Maar als je de omliggende spieren verstevigt, dan worden de klappen op de knie, die je met elke stap zet, steeds minder hard. De spieren vangen dat, als het ware, op.

Verder ga ik één keer per week naar het zwembad en fiets ik veel. Voor de spiermassa is dat goed, voor de artrose is het beter om letterlijk te wandelen. Er moet druk op het kniegewricht komen en dat lukt het beste met lopen. We ontdekken nu allemaal wandelgebieden nabij Haarlem.

Het is nog steeds niet tot een knieoperatie gekomen. Ik houd het onderhoud van het lijf in stand door regelmatig oefeningen te doen, ook als ik lage rugpijn heb. Aan het ouder worden kan ik niets doen, aan het onderhoud van het lijf wel. Dus ik hoop dat ik die operatie nog wat jaartjes uit kan stellen.

Hallux Valgus

Pijnlijke knieën en heupen, artrose aan schouders, armen en vingers, tenen en voeten: naarmate we ouder worden gaan we hier allemaal mee te maken krijgen. Op een gegeven moment zijn alle gewrichten aan de beurt.
Ik zag net een plaatje van iets, wat ik ook al heb, een Hallux Valgus, een knobbelteen! Joepie, ben ik daar weer de pineut!


Dit artikel is ontstaan uit een samenwerking.

By Jeannet