zo. jun 26th, 2022
Wij Hebben Je Nodig!

Er was eens … een leuke speelgoedwinkel in Amsterdam. Er waren eens heel veel leuke speelgoedwinkels in Amsterdam. Er waren leuke kinderkledingwinkels, er waren leuke boekwinkels, er waren leuke breiwinkels, er waren leuke kledingwinkels, er waren leuke schoenenwinkels, er waren … ga zo verder zelf maar door.

Leuke winkelstraten

Er waren vroeger ook leuke winkelstraten in je buurt. Daar kwam je dan je buurtgenoten tegen en daar maakte je dan een praatje mee. Van het één kwam het ander, want als je je oude buurvrouw sprak, ontdekte je dat ze met iets zat, waar jij mee kon helpen. En dat deed je dan ook, want het was een kleine moeite.

De buurtwinkelstraat was de lijm, waarmee de buurt een samenleving werd. Maar het aanbod in de winkelstraat holde achteruit, met als gevolg dat bewoners vervreemdden van hun buurt. De sociale cohesie was verdwenen en een ontzielde buurtwinkelstraat bleef over. Want het winkelgedrag van de buurtbewoners was enorm veranderd. Iedereen kocht nu online. Daardoor konden slechts koffieshops, kappers, brillenzaken en een enkele bloemenstal overleven.

Verleden tijd?

Jammer, hè, dat het zover is gekomen. Want hoewel het lijkt alsof dit een toekomstbeeld is, zijn we er al bijna. Kleine buurtwinkels houden het niet vol en de een na de ander verdwijnt. Ik hoef alleen al mijn eigen winkel als voorbeeld aan te halen met omzetten die vanaf 2013, het begin van de opmars van het online-kopen, maar bleven dalen. Ik kon op mijn kop gaan staan, niets hielp, lees het maar in het artikeltje wat ik daarover schreef. Eind 2018 ben ik gestopt met mijn winkel.

Knutsel Frutsel is een hele leuke speelgoedwinkel in Amsterdam

Leuke speelgoedwinkel in Amsterdam, Knutsel Frutsel

En weer las ik gisteren een noodkreet van een hele leuke speelgoedwinkel in Amsterdam, Knutsel Frutsel, aan de Hoofddorpweg 19-21 (bij het Hoofddorpplein).

Knutsel Frutsel is een bomvolle en heerlijke winkel waar je volop spelletjes, speelgoed en knutselbenodigdheden kunt vinden. Je wordt er enthousiast geadviseerd met je knutselproject of je speelgoedkeuze. Waar vind je nog winkelmedewerkers, die “verplicht” een spelletje met elkaar moeten spelen, omdat ze dan dus pas het juiste advies kunnen geven? Kom daar maar eens om bij de grote jongens of online!

Dit was de noodkreet:

Wil je dat Knutsel Frutsel blijft bestaan? Blijf dan komen!

Het zijn barre tijden in speelgoedland, in kleine-buurtwinkeltjes-land, in éénpitters-land, ja… en dus ook hier, in ons eigen Knutsel Frutsel-wonderland.
Jullie, klanten, hebben ons gekozen tot Amsterdamse Winkelier van het jaar 2019. Heel veel dank daarvoor! Het is een geuzennaam die we met veel eer zullen dragen. 

Maar het is niet genoeg. We hebben het zwaar; het aantal klanten daalt, de omzet daalt, en als de omzet daalt, kunnen we minder inkopen, moeten we vaker nee verkopen, en komen er minder klanten. Dan is de vicieuze cirkel en negatieve spiraal rond.
Om te kunnen blijven bestaan, hebben wij dus klanten nodig. Klanten die binnenkomen. Klanten uit de buurt, maar ook van verder weg. Klanten die spullen graag willen zien en voelen. Klanten die graag goed en persoonlijk advies willen. Klanten die houden van een praatje. En dat natuurlijk met als eindresultaat: 

Klanten die kopen. In de winkel. Niet online.

Buy Local or Bye-Bye Local, een spreuk om de lokale middenstand te helpen

Willen we dit?

Dit willen we toch niet! We willen toch niet, dat kleine winkels, zoals Knutsel Frutsel, verdwijnen uit de winkelstraat, dat de cohesie van de buurt verdwijnt, dat we alleen nog maar koffie kunnen drinken in die straat? Dat het aanbod van de winkelstraat verandert in uitsluitend koffietenten? Dat we nergens meer de artikelen, die we willen hebben, kunnen aanraken? Dat we geen service meer ontvangen? Dat we geen gezellige praatjes meer hebben met onze buurvrouw?

Kunnen we er nog wat aan doen?

NATUURLIJK! Natuurlijk kunnen we er wat aan doen! Ga naar die buurtwinkel, maak dat praatje, zorg voor die lijm, want we kunnen niet zonder, echt niet. Iedereen die ik spreek over mijn oude winkel, zegt, “ik mis jullie, het was altijd zo gezellig bij jou.”

Knutsel Frutsel bestaat al 21 jaar en is de leukste speelgoedwinkel van Amsterdam. Hoofddorpweg 19-21.

Koop bij die leuke speelgoedwinkel in Amsterdam!

Dus, heb je speelgoed nodig, of een spel? Ga naar Knutsel Frutsel! Heb je kinderkleding nodig? Ga naar je lokale kinderkledingwinkel! Heb je boeken nodig? Ga naar je boekwinkel om de hoek! Heb je breispullen nodig? Ga naar je dichtstbijzijnde wolwinkel!

Ik voel, dat ik dit blogje wat dwingend heb geschreven en ik verontschuldig me daar bij voorbaat voor. Maar het gaat me aan het hart. Het is gewoon zo jammer, als we dit zouden laten gebeuren. Wij zijn er zelf de oorzaak van. En dus kunnen we er wat aan doen! Wij kunnen zelf ervoor zorgen, dat de eerste alinea van dit artikeltje weer in de tegenwoordige tijd komt te staan. Help je mee? De Knutsel Frutsels van Nederland hebben je nodig!Met dit blog probeer ik kleine ondernemers, de zogenaamde éénpitters, steun te bieden.

By Jeannet