Het Veerkwartier Haarlem, doorkijkje door raam naar terras

Je kunt er prima koffie drinken. En ook voor Amsterdammers is het een goede plek om te bereiken, want Het Veerkwartier ligt achter IKEA Haarlem. Ik begrijp, dat veel mensen uit Amsterdam West het handiger vinden om naar die IKEA te gaan, dan naar de IKEA in Zuid Oost. Het Veerkwartier ligt aan de Veerplas en zowel zomer als winter is het een heerlijke plek. Ik ben er vaak.

Rafelranden

Als ik zeg rafelranden, begrijpen jullie dat dan? Rafelranden zijn voor mij plekken in de stad, waar het allemaal een beetje onaf is. Waar het niet zo netjes is, tegen vervallen aan, maar ook weer niet helemaal. Meestal liggen rafelranden aan de rand van de stad (hence the name), maar dat hoeft niet. Het Veerkwartier komt dichtbij mijn begrip van rafelrand.
De Oerkap in Haarlem heeft dat ook, die zal ik in de zomer beschrijven, want in de winter zijn ze gesloten. De Oerkap ligt aan het Spaarne tussen twee bruggen in, een grote verkeersbrug en een spoorbrug op een plek waar eigenlijk niemand iets te zoeken heeft.

Koffie in de kas

Dat rafelranden vaak gebruik maken van een kas is logisch. Een kas is makkelijk op te zetten en/of staat al op een plek, al op een soort rafelrand. Kassen zijn licht, ruim en in een mum van tijd, als er een beetje zon is, warm. Er zit een duurzaamheidsfactor in het (her)gebruik van kassen.
Het Veerkwartier zit ook in een kas. En ik heb al eerder over de Dakkas bericht. Binnenkort zal ik ook de kas van het Kweekcafé op de Haarlemmer Kweektuin bespreken.

De koffie bij Het Veerkwartier is prima, de sfeer heel erg ongedwongen, honden zijn er welkom en zowel jong als oud lopen hier makkelijk naar binnen. Vanwege dat rafelrandje moet je niet al te veel moeite hebben met kringen op de tafels en spijkers uit het meubilair. Toen ik er was, hing bijvoorbeeld het plastic gordijn bij de ingang op half zeven. Mensen hadden zelfs een beetje moeite om naar binnen te komen, maar toch deed iedereen dat.

Verweerde tafel om koffie te drinken in Het Veerkwartier

Makkelijke omgangsvormen

Ik heb zelf altijd enorm veel moeite met het obligate “heeft alles gesmaakt?”. Veel liever hoor ik, zoals vandaag: “hoe is het hier?”. Het voelt als een uitnodiging om iets te vertellen over hoe je dag er uit ziet, of zelfs een uitnodiging om te vertellen, dat het leven even iets minder gaat.
En als dat zo is, je leven is een beetje suf en gaat even iets minder, ga dan eens naar het Veerkwartier, ga op het terras zitten met je koffietje en kijk naar die Veerplas met al die vogels en eenden. Je gaat er opgeknapt weer weg.

Rapportcijfer Het Veerkwartier:

  • 1) word ik gezien: 8
  • 2) kwaliteit van de koffie: 8
  • 3) inrichting: 10
De kas van Het Veerkwartier aan de Veerplas in Haarlem
De kas van Het Veerkwartier aan de Veerplas in Haarlem

Door Jeannet