ma. jun 27th, 2022

In het centrum van Haarlem kun je natuurlijk prima koffie drinken. Maar ken je Het Veerkwartier al? Het paviljoen ligt aan de Veerplas en ligt achter IKEA Haarlem. Daarom is het niet alleen een fantastische plek voor Haarlemmers, maar ook voor Amsterdammers. Het Veerkwartier voelt als een dagje uit, omdat het strandje van de Veerplas heel relaxed is. De sfeer is ongedwongen en je kunt er ook prima lunchen en borrelen. In de buurt kun je ook goed een kleine wandeling maken.

Rafelranden

Als ik zeg rafelranden, begrijpen jullie dat dan? Rafelranden zijn voor mij plekken in de stad, waar het allemaal een beetje onaf is. Waar het niet zo netjes is, tegen vervallen aan, maar ook weer niet helemaal. Meestal liggen rafelranden aan de rand van de stad (hence the name), maar dat hoeft niet. Het Veerkwartier komt dichtbij mijn begrip van rafelrand.

Ook bij het Stadsstrand De Oerkap in Haarlem kun je heel leuk koffie drinken. De Oerkap ligt aan het Spaarne tussen twee bruggen in, een grote verkeersbrug en een spoorbrug op een plek waar eigenlijk niemand iets te zoeken heeft. Een plek, die daarmee typisch een voorbeeld is van een rafelrand.

Nog meer koffie drinken in Haarlem

Dat rafelranden vaak gebruik maken van een kas is logisch. Een kas is makkelijk op te zetten en/of staat al op een plek, al op een soort rafelrand. Kassen zijn licht, ruim en in een mum van tijd is het er lekker warm. Er zit een duurzaamheidsfactor in het (her)gebruik van kassen.

Het Veerkwartier zit ook in een kas, de Dakkas zit in een kas (wel een heel bijzondere, want bovenop een parkeergarage!) en ook het Kweekcafé op de Haarlemmer Kweektuin zit in een kas. De Oerkap zit als enige in een oude fabriek.

Als je wilt koffie drinken in Haarlem, dan zijn al deze rafelranden heel leuk om er eens naartoe te gaan.

Koffie drinken bij het Veerkwartier

De koffie bij Het Veerkwartier is prima, de sfeer heel erg ongedwongen, honden zijn er welkom en zowel jong als oud lopen hier makkelijk naar binnen. Vanwege dat rafelrandje moet je niet al te veel moeite hebben met kringen op de tafels en spijkers uit het meubilair. Toen ik er was, hing bijvoorbeeld het plastic gordijn bij de ingang op half zeven. Mensen hadden zelfs een beetje moeite om naar binnen te komen, maar toch deed iedereen dat.

Verweerde tafel om koffie te drinken in Het Veerkwartier

Makkelijke omgangsvormen

Ik heb zelf altijd enorm veel moeite met het obligate “heeft alles gesmaakt?”. Veel liever hoor ik, zoals ik in het Veerkwartier word aangesproken: “hoe is het hier?”. Het voelt als een uitnodiging om iets te vertellen over hoe je dag er uit ziet, of zelfs een uitnodiging om te vertellen, dat het leven even iets minder gaat.
En als dat zo is, je leven is een beetje suf en gaat even iets minder, ga dan eens koffie drinken bij het Veerkwartier in Haarlem, ga op het terras zitten met je koffietje en kijk naar die Veerplas met al die vogels en eenden. Je gaat er opgeknapt weer weg.

De kas van Het Veerkwartier aan de Veerplas in Haarlem
De kas van Het Veerkwartier aan de Veerplas in Haarlem

Nieuw paviljoen

Het Veerkwartier heeft plannen om een nieuw paviljoen te bouwen. Vanwege Corona heeft het allemaal wat op zich laten wachten, maar de plannen zijn er nog steeds. In 2023 moet er een circulair paviljoen staan, die gelijk een kas, geheel demontabel en opnieuw in elkaar te zetten is. Wil je meer weten? Kijk dan op https://veerkwartier.nl/circulair-paviljoen/


By Jeannet