za. okt 1st, 2022

Terwijl ik dit schrijf, kijk ik naar de wat schokkerige beelden van de uitvaart van Koningin Elizabeth 2. Voor ons Nederlanders heel bijzonder om te zien hoe de Engelsen afscheid nemen van hun koningin. 12 Uren wachten in de rij om langs de baar te mogen lopen en nu, langs de route, ook weer honderdduizenden mensen, die wisselend stil zijn uit respect, maar ook af en toe juichen en klappen. De schokkerige beelden komen trouwens, doordat mijn internet niet zo snel is … ik moet snel eens een glasvezel abonnement afsluiten, want dit is geen doen. Ook komt er af en toe zo’n wieltje middenin het beeld! Wel handig om printscreens te nemen trouwens! De foto hierboven heb ik van het scherm.

The Crown

Koningin Elizabeth 2 zat al sinds 1952 op de troon van het koninkrijk Groot Brittanië en heeft haar hele leven gewijd aan haar taak. Wil je meer over haar weten? The Royal Family is de site van de Koninklijke Familie zelf.

Door haar dood heeft de serie The Crown op Netflix een enorme toename te zien gegeven van het aantal kijkers de laatste weken. Hieronder kom je meer te weten over The Crown en wanneer seizoen 5 te zien zal zijn. Over seizoen 6 is nog niets bekend. Het lijkt me een mooie en eigenlijk ook enige goede einde van de serie: de dood van de koningin. Maar om deze uitvaart na te spelen, dat is nog een hele opgave met al die mensen.

Claire Foy

Claire Foy speelt in de eerste twee seizoenen de hoofdrol als koningin Elizabeth 2
Claire Foy, als Koningin Elizabeth 2 in serie 1 en 2 van The Crown

In het eerste en tweede seizoen van The Crown speelt Claire Foy haar beste rol tot nu toe. Deze rol is haar doorbraak, want nu kent het grote publiek ook haar gezicht en naam. Ze speelt Koningin Elizabeth 2 als een jonge, onervaren (en daardoor onzekere) lieve vrouw, maar ook speelt ze haar koel en doortastend. En zo zal Elizabeth in het echt zich ook hebben gevoeld. Het koningschap was haar plicht en ze had zich er maar naar te gedragen.
Terecht dat Claire Foy met haar rol een Emmy Award en een Golden Globe heeft gewonnen.

The Crown, 3e en 4e seizoen met andere cast

Naarmate de tijd en geschiedenis vordert, wordt Elizabeth ouder en wijzer. De makers van de serie hebben er voor gekozen om een andere cast te gebruiken als in de eerste 2 seizoenen. En terecht: het ouder schminken van acteurs is altijd een hachelijke zaak. Het ziet er altijd gemaakt uit en niet natuurlijk. Ik ben blij, dat er gekozen is voor een andere cast. En helemaal, omdat de oudere Elizabeth gespeeld wordt door Olivia Colman.

Olivia Colman speelt de hoofdrol in The Crown, 3e seizoen
Olivia Colman speelt in het 3e en 4e seizoen de hoofdrol in The Crown.

Olivia Colman als Koningin Elizabeth 2

Olivia Colman kennen we van haar fantastische rol als andere koningin. Ze speelde recent (in 2018) koningin Anne in de film The Favourite. Met haar rol won ze de Oscar voor Beste Vrouwelijke Hoofdrol. En natuurlijk won Olivia Colman met haar rol als Koningin Elizabeth 2 ook een Emmy Award, net als Claire Foy. Want wat zet ze een formidabele koningin neer: menselijk, vrouwelijk, maar toch koninklijk. Hulde voor Olivia Colman, die met één enkele blik een indruk kan geven, van wat er in het hoofd van de koningin omgaat.

Helena Bonham Carter

Een tweede grote naam die mee doet aan het derde en vierde seizoen van The Crown is Helena Bonham Carter. Ze speelde in 2010 mee in The King’s Speech, als Koningin Elizabeth, de echtgenote van Koning George VI. Zij is de moeder van Koningin Elizabeth 2, de koningin waar de onderliggende dramaserie over gaat. Overigens speelt Colin Firth daarin de rol van Koning George VI, de stotterende koning. Hij won daarmee de Oscar voor Beste Mannelijke Hoofdrol. Via NPOstart kun je de film nog zien.

In de serie The Crown speelt Helena Bonham Carter de rol van Prinses Margaret, de ietwat recalcitrante zus van Koningin Elizabeth 2.

Imelda Staunton als Koningin Elizabeth 2 in seizoen 5 en 6
Imelda Staunton speelt Koningin Elizabeth 2 in seizoen 5 en 6

The Crown, seizoen 5 en 6 met andere cast

In seizoen 5 en 6 zal de hoofdrol gespeeld worden door Imelda Staunton! Haar kennen we van haar rol als Vera Drake in de misdaad-drama-serie. En ze speelde mee in Harry Potter, deel 5, als Dolores Jane Umbridge. Wederom een geweldige actrice!

Naar wat nu bekend is, zal het nieuwe seizoen 5 van The Crown in november 2022 van start gaan op Netflix. Reuze benieuwd wat de makers in het afsluitende seizoen 6 zullen gaan laten zien. De uitvaart?

De plichtsbetrachting van Koningin Elizabeth 2 kende haar weerga niet in deze wereld. En daar zijn de Engelsen haar erkentelijk voor. Terecht dat deze serie over haar leven zulke hoge ogen scoort. Heb je nog niets van deze magnifieke hitserie gezien, begin dan snel! En dan hoop ik voor je, dat jouw internet sneller is dan de mijne, want dat is al met al veel prettiger.


Lees ook:

By Jeannet