koude voeten, de remedie

Last hebben van koude voeten is een kriem, ik weet er alles van. Mijn hele leven heb ik er al last van. Veel vrouwen hebben er last van. En naar bed gaan met koude voeten is dus echt vreselijk. Met koude voeten val je niet in slaap. Dus als iemand met een idee komt om ervan af te komen, dan ben ik er meteen voor te porren. Zelden ben ik dan ook zo enthousiast over een product als nu. Janneke’s Warmtesjaal is in eerste instantie bedoeld voor om je nek en over je schouder, maar past dus ook heel goed om je voeten. Lees hieronder verder over het hoe en wat.

Waarom hebben veel vrouwen koude voeten?

Veel vrouwen hebben last van koude voeten. Waarom is dat?

 • Vrouwen hebben een wat hogere lichaamstemperatuur dan mannen. Zij hebben een andere vetverdeling. Het vrouwenlichaam houdt zo meer warmte vast rond de eierstokken en baarmoeder, vitale organen die belangrijk zijn voor de voortplanting. Maar dat zorgt er ook voor dat bijv. de neus, de handen en de voeten minder warmte krijgen en koud worden.
 • Vrouwen hebben andere hormonen dan mannen. Oestrogeen, het vrouwelijke hormoon, beïnvloedt de lichaamstemperatuur. Het zorgt ervoor dat bloedvaatjes zich vernauwen, waardoor juist in de uiterste delen van het lichaam er via het bloed minder warmte komt. Een koude neus, koude oren, koude handen en koude voeten is het resultaat.
 • Vrouwen hebben een kleiner hart dan mannen, waardoor de doorbloeding van het lichaam wat minder sterk is.
 • Naarmate we ouder worden, krijgen we te maken met een verminderde bloeddoorstroming. Leeftijd is daarmee ook een belangrijke oorzaak van koude voeten. Vrouwen van 60plus zijn daarmee vierdubbeldwars de dupe!

Wat kun je eraan doen?.

Als je last hebt van koude voeten, kun je een aantal dingen doen.

 • Je kunt gaan bewegen. Vaak is het zo, dat doordat je een tijdje stil zit, je voeten koud worden. Een wandeling maken is dan de beste remedie. En dan ook het liefste met goed zittende schoenen, want als je schoenen enigszins knellen, kan dat ook weer een oorzaak zijn van koude voeten. Dan wordt de bloedsomloop beperkt. Maar je hebt niet altijd zin en tijd in een wandeling.
 • Een voetmassage kan ook helpen. Doordat je alle delen van je voet masseert komt de bloedsomloop weer goed op gang. Je kunt daarvoor knikkers gebruiken of een voetmassageroller, maar je kunt het ook gewoon met je eigen vingers doen. Of kijk je partner lief aan. Maar ook hier heb je niet altijd tijd voor, en helemaal niet als je eigenlijk naar je bed wilt.
 • Veel vrouwen zweren bij warme sokken. Zelf heb ik daar nauwelijks baat bij als ik al koude voeten heb. Ik trek wel eens sokken aan in bed. Dat helpt niet persé om warme voeten te krijgen, maar wel om die ijsvoeten niet te voelen als ze tegen mijn onderbenen liggen. Met koude voeten slapen lukt niet, je valt gewoon niet in slaap, althans ik niet. En zelfs het feit, dat er een heel warm lief lijf naast me ligt, helpt niet. En niet slapen is gewoon niet goed voor je gezondheid.
 • Je kunt een warme kruik gebruiken, maar eerlijk gezegd ben ik daar niet zo happig op. Ik vind kruiken altijd een beetje enge dingen: je weet nooit of ze niet gaan lekken.
 • Als vijfde optie, de optie waar ik zelf dus het meest enthousiast over ben, is er het gebruik van een warmtesjaal. Het is een ouderwetse pittenzak, maar dan gestoken in een nieuw jasje. Niet alleen is hij lekker lang (70 cm) (en daarmee past hij lekker rondom je koude voeten), maar de warmtesjaal heeft ook een mooie hoes eromheen. Als hij over je schouder ligt, loop je er dus niet voor gek mee. De pitten zijn vervangen door zacht biologisch lijnzaad, dat beter en langer warmte vasthoudt. Dus even twee minuten in de magnetron en je hebt een warme sjaal.
  En wat ik dan helemaal geweldig vind, is dat de warmtesjaals gemaakt worden in een atelier in Nederland, waar mensen met een beperking werken. Dat maakt het ook nog eens een sociaal en lokaal product.
Een warmtesjaal kun je gebruiken om je nek en schouders, maar ook tegen je buik aan houden, als je bijv. kramp hebt.
De warmtesjaal is ook fijn om je nek of tegen je buik aan, als je bijv. last van buikkrampen hebt.

Vannacht geen koude voeten meer

Dus vannacht geen koude voeten meer, ik verkneukel me al bij de gedachte. Eerst even een half uurtje lekker warm worden op de bank met mijn warmtesjaal over mijn voeten en een boek. En dan, als de sjaal begint uit te werken, snel onder mijn dekbed kruipen. Zal mijn lief opkijken!

Door Jeannet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *